Review: BAUT – Michiel van der Eerde

Heb je vroeger (net als ik) Masterchef gekeken? Dan heb je Michiel van der Eerde vast wel voorbij zien komen. Of misschien heb je weleens bij één van zijn BAUT restaurants gegeten? Nu is er BAUT het kookboek met maar liefst 80 recepten van gerechten waar je misschien wel zelf van hebt kunnen genieten in een BAUT restaurant.

Review: BAUT - Michiel van der Eerde

Het boek bestaat uit 7 hoofdstukken met recepten; gelinkt aan de 7 restaurant van van der Eerde. Daarnaast is er een hoofdstuk gewijd aan de leermeesters (zoals Lucas Rive en Robert Kraneborg), een hoofdstuk met recepten die Michiel graag thuis maakt voor zijn gezin en een hoofstuk met basisrecepten zoals verschillende soorten olie, bouillons, sauzen en kruidenmengsels. Het is in het begin even lastig zoeken, want de paginanummeringen gaat van hoog naar laag. Een kleine knipoog naar naar BAUT #1 waar ze op het menu elke dag aftelden tot de sluiting.

Ik wil je vooral ook meenemen op mijn culinaire avontuur. Want boven allen draait het om het eten dat ik zo graag maak – dat is de reden waarom ik ooit als kokkie ben begonnen in de professionele keuken.

Michiel van der Eerde

De recepten variëren van kleine snacks, lunchgerechten, avondmaaltijden, desserts en cocktails. Lastig is wel dat ze dus per restaurant zijn gesorteerd, waardoor bijvoorbeeld de cocktails niet bij elkaar in één hoofdstuk staan.

Review: BAUT - Michiel van der Eerde

Voorbeelden van gerechten zijn: risotto met groene asperges, kabeljauw en beurre noisette, kupu kupu malam cocktail, pulpo met olijven, dashi popcorn en cannelloni met gamba’s. De recepten klinken allemaal superlekker stuk voor stuk. Niet wellicht geschikt voor een doordeweekse dag (met uitzondering van de thuis-recepten) maar als er straks weer mensen mogen komen eten zal ik zeker dit boek pakken.

Elk restaurant-hoofdstuk heeft een uitgebreide inleiding met info over de totstandkoming van dat restaurant, veel foto’s van de locatie, struggles maar ook de highlights (oa een 10- in het Parool van Johannes van Dam!). Heel tof om op die manier meegenomen te worden in de geschiedenis van de BAUT restaurants.

Review: BAUT - Michiel van der Eerde

Bijna alle gerechten hebben een foto (behalve de basisgerechten) en worden voorafgegaan door een kleine inleiding of anekdote.

Show me the mango

Wat me opvalt bij het doorlezen van de recepten is dat het allemaal wat gehaast aanvoelt. Bijvoorbeeld dat de inleiding niet klopt met het recept: in de inleiding van het broodje pikante kip staat ‘de spicy mango topping maakt het gerecht helemaal af’. Maar in de ingrediëntenlijst of in de bereidingswijze of op de foto staat helemaal geen mango. Ook Michiels favoriete G&T gaat niet over de gin, maar alleen over de garnering…

Net als bij bijna alle cocktails staan de ingrediënten waaronder de garnering bij elkaar. De eerste zin van de bereidingswijze is dan ‘schud alle ingrediënten in een shaker’. Maar 2 zinnen erna zie je dat de laatste 2 ingrediënten van de benodigdhedenlijst helemaal niet in de cocktail moeten, maar de garnering zijn. Ook vind ik het een beetje stom dat voor het gerecht Pane Carasau met harissa en noten, je het brood (de Pane Carasau) dus kant-en-klaar moet kopen. Ik had liever een recept gezien hoe je dat zelf kunt maken, want ik heb geen idee waar ik dat moet kopen.

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Een heel leuk kijkje achter de schermen van zijn restaurants
  • Schrijft met veel passie over zijn gerechten
  • Verrassende smaakcombinaties

Minpunten: 

  • Recepten kloppen niet altijd met de tekst
  • Aardig aan de prijs

Voor wie Michiel van der Eerde nog niet kent gaat hem zeker beter leren kennen via zijn BAUT kookboek. Ben je al bekend met de restaurants of heb je er al eens gegeten? Dan zal dit boek een feest van herkenning zijn met de iconische gerechten, foto’s en anekdotes.

Nederlands | Hardcover | 9789059566361 | Druk: 1 | november 2020 | 256 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Fontaine Uitgevers.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER KOOKBOEKEN VAN BEKENDE CHEFS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.