Je kunt heel veel inpakken.. Sinterklaaskadootjes, verjaardagskado’s of je Tinderdate. Maar ook eten! En daar geven Meneer Wateetons en René Zanderink je in Over Inpakken alle tips voor. Meneer Wateetons ken je misschien wel van Over Drank, De Worstbijbel of de fermentatie-hit Over Rot. René Zanderink is bioloog-journalist en al sinds 2002 bewaker van het Nederlands culinair erfgoed.
Het boek bestaat uit vijf hoofdstukken: in groen, in korst, in hout, in dieren en in de grond. Daarnaast is er een leverancierslijst voor materialen en ingrediënten. Handig; want sommige gebruikte producten uit het boek zul je niet zo snel bij de Zaanse grootgrutter tegenkomen. De eerste twee hoofdstukken gaan over het inpakken in groen(te) en in een korst; technieken die de meeste ervaren thuiskoks weleens geprobeerd hebben (denk ik). Want ingrediënten inrollen in koolbladeren of wijnbladeren zijn bekende technieken. Maar heb je ook al eens bananenblad, lotusblad of een composthoop geprobeerd? Of je kippetje in een korst van leem ingepakt?
Tijdens een livestream-kookworkshop met Meneer en René maakten we gezamenlijk de Kao Tom Mud (zoete kleefrijstpakketjes met banaan) uit Over Inpakken. De origami-skills van Meneer gingen mijn pet te boven, maar gewoon rollen en vouwen werkt ook. Het was inderdaad wel wat werk, maar het resultaat was 200% lekkerder dan ik had verwacht.
In hout inpakken klinkt misschien gek, maar er zijn speciale woodwraps op de markt waarin je voedsel -bijvoorbeeld op de bbq- kunt garen. Ook kun je kleine houten vaatjes kopen om je eigen likeur op te bewaren. Een andere optie zijn houtsnippers; om bijvoorbeeld je eigen faux balsamico te fabriceren. Onder hout vallen ook de bijproducten van hout zoals as, bamboe en papier. Wat te denken van in as gepofte knolselderij of Kantonese in papier gefrituurde kip; klinkt mij al fantastisch in de oren.
Inpakken in dieren klinkt misschien in eerste instantie een beetje onsmakelijk; maar een worstje in een darm of iets konfijten in ganzenvet is precies dat. Of je varkenshaas inpakken in een velletje van ham. Meneer Wateetons gaat nog een stapje verder door varkenspoten uit te benen, sardientjes in een karper te proppen of een kip-in-een-eend-in-een-kalkoen (turducken) te stoppen.
De grond gebruiken om producten te laten rijpen is voor wijn de normaalste zaak van de wereld. Want wie kent niet de kalkstenen tunnels in de Champagne, gevuld met duizenden en duizenden stoffige flessen? Ook kaas doet het goed in grotten. Maar wat te denken van een traditionele grondoven? Naast agave roken voor mezcal kun je er ook een varkentje, kippetje of lammetje in kieperen.
“Een waarschuwing vooraf: veel van deze technieken zijn in de gemiddelde woonwijk niet goed uit te voeren. Ze leveren klachten op van de buren als hun struiken in de fik gaan, na het slaan van een elf meter diepe put om je kaas in te rijpen verzakt je huis onherroepelijk en ook een stenen amfora van 1500 liter proberen te begraven in het openbaar plantsoen stuit op praktische en juridische problemen.”
Zoals Meneer Wateetons al vertelde tijdens de livestream-kookworkshop: dit is geen boek om om 17:30 even open te slaan om te kijken wat je vanavond gaat eten. Veel van de recepten en technieken hebben een gedegen voorbereiding nodig en kosten soms wel dagen om te bereiden. Maar de beloning is het meer dan waard!
CONCLUSIE
Pluspunten:
- Grote variatie in recepten
- Veel vakkennis en technische uitleg
- Luchtig geschreven en met humor
- Bij een aantal recepten zijn er stap-voor-stap foto’s
- Daagt je uit om buiten je comfortzone van koken te stappen
- Handige lijst met leveranciers
Minpunten:
- Sommige technieken laten zich moeilijk vertalen naar papier, dan zou video een uitkomst bieden
Nederlands | Hardcover | 9789059565517 | Druk: 1 | mei 2020 | 192 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door Fontaine Uitgevers
Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie