Review: Over Rot

Fermenteren is hot! Ik zag het laatst bij DWDD voorbijkomen, bij Koken met van Boven, zelfs de nieuwste Masterchef serie kon er niet omheen. Maar waar komt die nieuwe fascinatie voor fermenteren vandaan? Meneer Wateetons gaat in Over Rot op zoek naar alle rotte dingen! 

Review Over Rot

We beseffen ons niet dat een hele boel producten die we dagelijks gebruiken gefermenteerd zijn. Chocolade, yoghurt, kaas, bier en wijn zijn allemaal “verrotte” producten. Maar ik ben per ongeluk ook weleens een mandarijntje vergeten onderin de fruitmand.. En dat is niet heel pretty… Fermenteren is de kunst van het gecontroleerd rotten. Over Rot is een handboek dat wilt prikkelen en enthousiasmeren over fermenteren (dat rijmt! 😀 ).

Over Rot bestaat uit 8 grote hoofdstukken (theorie, groenten, drank, vlees/vis/eieren, zuivel, bonen/noten/zaden/granen, azijn, recepten) met een heleboel kleine subhoofdstukjes. Fermenteren is best een complexe chemische reactie en je ontkomt dan ook niet aan een stukje theorie. Ook hoe je zelf een waterslot moet maken wordt in detail besproken.

Review Over Rot

Maar als je dan eenmaal de basis een beetje door hebt kan je aan de slag! Het boek begint heel schappelijk met augurkjes en zuurkool, maar al snel kom je bij de zelfgemaakte komboecha, sake en miso. Dat zijn toch wel producten die enige fermenteerervaring vereisen.

Review Over Rot

Het boek is lekker robuust en stevig (met leeslintje) en de opmaak is helder en duidelijk. De recepten zijn aangevuld met kleine tekeningetjes, schema’s en soms een foto. Al kan ik me voorstellen dat foto’s van fermenterende bacteriën misschien mensen wat zal afschrikken.. 😉 De schrijfstijl van meneer Wateetons is duidelijk maar ook luchtig. Quotes uit Friends worden gebruikt om de werking van microben uit te leggen; wat babypoep te maken heeft met Italiaanse worst en dat je altijd netjes ‘sorry’ moet zeggen tegen je zuurdesem als je die vergeten bent te voeren.

Review Over Rot

Wat ik zelf mis is een overzicht van de fermentatierecepten op een schaal van moeilijkheid. Dus wat zijn de recepten voor de echte beginner, iemand die al wat geëxperimenteerd heeft en de recepten voor de diehard fermenteerder.

Review Over Rot

Conclusie

Pluspunten:

  • Superleuk om zelf je eigen zuurkool, wijn, bier, miso of zuurdesem te leren maken
  • Een enorme verscheidenheid aan producten
  • Ook veel vegetarische opties
  • Leuke schrijfstijl
  • Leeslintje

Minpunten:

  • Sommige producten vereisen wel een hoop voorbereiding/spullen (Pickl it potten,  een hevelfilter maken) voordat je aan de slag kan; misschien voor een hoop mensen een te grote drempel
  • Ik mis een overzicht met de moeilijkheidsgraad (wat zijn de recepten voor de beginner)

Over Rot is een handboek voor iedereen die het leuk vind om een beetje in de keuken te klooien en niet bang is voor een exploderende pot zuurkool hier en daar.. 😉 De recepten zijn zowel geschikt voor de beginnende verrotter als de ervaren fermenteerder. Dit boek geeft je nog voor de komende jaren inspiratie!

Dit boek is beschikbaar gesteld door Good Cook

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

One Comment Voeg uw reactie toe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.