Jean Michel Raynaud is hoofdpatissier bij La Renaissance Pâtisserie en Baroque Bistro in Sydney, Australië. Geboren in Frankrijk begon hij zijn carrière onder de hoede van meesterpatissier Robert Schicchi in Marseille. Op naar het Franse bakboek! 

Het Franse bakboek (1) (Small)

Het boek begint met een hele uitgebreid hoofdstuk over allerlei verschillende soorten bloem, suiker, zout, boter (en meer) en hoe je de verschillende soorten moet gebruiken bij verschillende soorten gebak. Heel goed en onwijs uitgebreid gedaan. Daarna een lijstje met handige gereedschappen die je nodig hebt en vervolgens 9 hoofdstukken met recepten: koekjes, cake & desserts, zoete & hartige taart, soezendeeg, bladerdeeg, croissants, brioches, brood en jam & compote.

Het Franse bakboek (3) (Small)

De recepten variëren van tuiles tot financiers, van fruittaarten tot soesjes en van zelfgemaakt briochebrood tot pistache-frambozenkrullen (jeej pistache!). Jullie weten dat ik dol ben op Frankrijk, maar ik probeer de Franse bakkerijtjes eigenlijk te vermijden, omdat mijn heupen het niet meer aankunnen… ;) Nu ik al deze heerlijke recepten zo zie… :P

Het Franse bakboek (5) (Small)

In de Franse bakcultuur worden er veel verschillende soorten deeg gebruikt (zoet-, blader-, brood-) en ook van alle deegsoorten staat een uitgebreid recept in het boek. Ik heb nog nooit mijn eigen bladerdeeg gemaakt moet ik bekennen, maar gelukkig kan je ook kant-en-klaar bladerdeeg gebruiken voor de recepten. Zoet deeg en quichedeeg zijn wat simpeler om te maken, dus die maak ik ook lekker zelf. Bijna alle recepten zijn zoet (en vegetarisch), maar er staan ook een aantal quiches in met vlees, een gerecht met gnocchi (in Frankrijk maken ze dat dus met soezendeeg… nooit geweten) en zelfs een pizza Margherita.

Het Franse bakboek (4) (Small)

Helaas staat niet bij alle recepten een foto wat ik dan wel erg jammer vind. Vooral bij patisserie is het eindresultaat erg belangrijk; terwijl er bij andere recepten weer soms 8 stappenfoto’s staan. En bij sommige recepten staat wel een foto, maar dan van wat gestileerde ingrediënten in plaats van het gebakje. Daar hadden ze bij Less is More ook een handje van. ;) Wel leuk is om te zien dat een aantal van de recepten op de foto is gedrukt in plaats van op 1 pagina het recept en de andere pagina de foto.

Het Franse bakboek (2) (Small)

De recepten hebben wel allemaal een persoonlijke inleiding en soms in een apart kader wat (technische) tips. De recepten zijn allemaal heel uitgebreid uitgewerkt; soms zie je kookboeken waarbij ze in 3-4 zinnen een recept uitleggen, Jean Michel Raynaud neemt daar soms gewoon een hele pagina voor.

Conclusie

Pluspunten:

  • De foto’s doen je watertanden
  • Sommige recepten zijn heel minutieus uitgewerkt in woord en beeld
  • Recepten voor beginners en gevorderden, maar je moet zelf goed uitzoeken wat de gemakkelijkere recepten zijn (zie puntje 2 bij minpunten)

Minpunten:

  • Niet overal een foto bij van het eindresultaat (of helemaal geen foto)
  • Misschien een lijstje met recepten waar je als beginner mee zou kunnen starten?
  • Sommige recepten geven koekjes voor een weeshuis

Begin je al te watertanden als je alleen al ‘caramel au beurre salé’ hoort? Gaan je vingers jeuken bij het aanzicht van zelfgemaakte rozijnenbroodjes? Zou je met gemak een hele schaal warme amandelcroissantjes weg kunnen werken? Dan kan ik Het Franse Bakboek zeker aanraden! :D

Dit boek is beschikbaar gesteld door Aerial Media Company B.V. 

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!