REVIEW: L’Art de la Table – Gintare Marcel

De selfmade fotografe, foodblogger en van origine Litouwse Gintare Marcel steekt haar liefde voor de Franse keuken in L’Art de la Table niet onder stoelen of banken. Dat ze ook nog eens getrouwd is met een Fransman en daarmee de hele wereld over reist is natuurlijk alleen maar een plus. Ik was laatst bij haar boekpresentatie in de Litouwse ambassade in Den Haag (heul vervelend.. 😉 ) en ik had al gelijk zin om in het boek te duiken. Ik ben zelf ook dol op de Franse/Italiaanse keuken, dus dit boek past precies in mijn straatje!

L'Art de la Table

Het is een kookboek met een hele luxe uitstraling en zelfs de papieren omslag heeft een andere voorkant dan het boek zelf. Dus als je niet van die losse omslagen houdt, heb je toch een mooi compleet boek. Er zijn 7 hoofdstukken met recepten: ochtend, apéro, lichte maaltijden, stukjes Italië, alledaags en feestelijk, fantastische desserts en onmisbaar. Daarnaast geeft ze nog tips waar je aan moet denken voordat je begint met koken en geeft ze ideeën voor complete menu’s.

L'Art de la Table

De recepten worden afgewisseld met foto’s van idyllische straatjes, opaatjes met baguettes, vergezichten en marktkramen. Voor iedereen die weleens in het zuiden van Frankrijk op vakantie is geweest heel herkenbaar en ze geven je gelijk zin om in de auto te stappen en daar naar toe te rijden.

L'Art de la Table

Gintare heeft een hele duidelijke stijl qua fotografie; donker, een beetje mysterieus en met achtergrondaankleding. Heel anders dan wat je nu veel ziet: veel witte borden met een witte achtergrond. Ik moet zeggen dat deze stijl heel goed past bij de gerechten.

L'Art de la Table

Guinness

Bij de eerste keer doorbladeren had ik gelijk zin om te beginnen koken. Zoveel heerlijke recepten die niet al te moeilijk zijn, maar met net een twist op het origineel. Bijvoorbeeld hummus van zoete aardappel, zeebaars met amandelen of risotto met Guinness. Ik heb dan ook al twee recepten uit het boek gemaakt en ze waren allebei heerlijk! Natuurlijk zijn er dingen die ik de volgende keer misschien iets anders ga doen, maar de kip marineren in lapsang souchong (Chinese zwarte thee) was briljant! Ook de hartige m’Hanncha (traditioneel een Arabisch zoet gerecht) gevuld met pompoen was heerlijk. En ik heb alweer wat gezien dat de volgende keer gemaakt gaat worden… 😉

Collage L'Art de la Table

Het grappige is ook dat er een aantal recepten in staan die ook in een (ongeveer) zelfde vorm op m’n eigen site staan! Bijvoorbeeld de zelfgemaakte ricotta, een panna cotta met yoghurt en de ingelegde komkommer. Great minds think alike! 😛

L'Art de la Table

Maar valt er dan niets te klagen!? 😉 Ik moet bekennen dat ik een traditionele Kir Royal nu niet echt een origineel recept vind om in zo’n boek te plaatsen. Als ze dan misschien nog haar crème de cassis zelf zou maken… Maar het is echt alleen een recept met crème de cassis en champagne. Dat is dan een beetje zonde van de twee pagina’s. En ik hou er niet zo van als je op de foto ingrediënten ziet die niet genoemd worden in de tekst. Bijvoorbeeld bij de zeebrasem uit de oven zie je op de foto dat er ook plakjes sinaasappel in de vis gestoken zijn, maar in het recept lees je dat niet terug.

Conclusie

Pluspunten:

  • Heerlijke foto’s van de Méditerranée om bij weg te dromen
  • De recepten zijn niet al te ingewikkeld
  • Mooie, luxe afwerking van het boek
  • Traditionele Franse/Italiaanse gerechten met een twist
  • Goede mix van vlees, vis en vegetarisch

Minpunten:

  • Sommige foto’s kloppen niet één-op-één met het recept en de ingrediëntenlijst

Voor iedereen die dol is de Zuid-Franse en Italiaanse smaken is dit boek een must! Alle recepten (ook degenen met een Litouwse of Arabische achtergrond) krijgen een heerlijk Mediterraans “sausje” mee waardoor L’Art de la Table een verrukkelijk boek is om uit te koken. Ik ben nu al benieuwd wanneer de volgende uitkomt! 😀

Dit boek is beschikbaar gesteld door Aerial Media Company B.V. 

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen! 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.