REVIEW: Rachel Khoo – Mijn Franse Keuken

Op 27 februari 2014 had ik het geluk om samen met een vriendinnetje een kookworkshop van Rachel Khoo bij te wonen in Amsterdam, ter ere van de Nederlandse versie van haar nieuwste kookboek Mijn Franse Keuken.

Review: Rachel Khoo Mijn Franse Keuken

“Het boek behandelt niet heel Frankrijk, maar kun je zien als een culinair reisverslag van de uitstapjes die ik maakte naar Franse dorpen en steden. Elk recept is als een ansichtkaart uit mijn minikeukentje aan het jouwe, vol van smaken, geuren, en texturen die mij inspireerden en waarvan ik hoop dat ze jou ook zullen inspireren. Bon voyage op mijn culinaire verkenningstocht door Frankrijk!”

De gebieden/steden die Rachel bespreekt in haar boek zijn: Bretagne, Bordeaux, Baskenland, Provence, Lyon en de Elzas. Ik ben dol op de Franse keuken, en kende Rachel daardoor al langer. Ik was dan ook erg benieuwd naar haar versie van de Franse streekgerechten.

Rachel Khoo Mijn Franse Keuken

Elk hoofdstuk begint met wat meer informatie over de stad/streek, zijn gewoontes en haar indrukken. Dan volgen de recepten, met prachtige foto´s van de recepten, afgewisseld met sfeerimpressies. Elk recept heeft minimaal 1 foto, en ze geeft vaak ook nog een aantal variaties op de recepten of ingrediënten.

Rachel Khoo Mijn Franse Keuken

Het boek heeft een hele vrolijke opmaak door het kleurgebruik en de tekeningetjes (die Rachel zelf getekend heeft!). Je krijgt echt zin om weer naar Frankrijk te gaan.

Rachel Khoo Mijn Franse Keuken

Een aantal voorbeelden van recepten die in het boek staan: Purechocoladepudding (Baskenland), nogamousse (Provence), in bier gemarineerde varkenspoot (Elzas), puddingtaartjes (Bretagne) en tarte tatin met wortel (Bordeaux).

Rachel Khoo Mijn Franse Keuken

Aan het einde van het boek staan nog een aantal basisrecepten voor bijvoorbeeld soezendeeg, korstdeeg of pizzadeeg.

Conclusie

Pluspunten:

  • Heerlijke foto´s van de gerechten en het Franse land
  • Veel anekdotes bij de gerechten van de reis
  • De klassieke Franse keuken, maar dan met een Khoo-twist

Minpunten: 

  • Het register klopt niet helemaal. Zo staan de in bier gemarineerde varkenspoot niet bij Bier, maar ook niet bij Varkensvlees. Het recept staat bij de i, van In bier gemarineerde varkenspoot. Beetje omslachtig.
  • Omdat de recepten per streek zijn ingedeeld, en ook de dessert, voorgerechten, en hoofdgerechten door elkaar staan, is het lastig om een recept ´even snel´ weer op te zoeken. Je bent toch veel aan het bladeren.

Een heel leuk, toegankelijk kookboek van Rachel Khoo voor iedereen die dol is op de Franse keuken!

Dit boek is beschikbaar gesteld door Kosmos Uitgevers

Klik op de link hieronder om het boek te kopen! 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.