Review: Extra Vierge – Sandra Alvarez

Sandra Alvarez (bekend van MasterChef) schreef eerder het succesvolle kookboek met Spaanse recepten, ¡Sabor Sabor!, dat ook in het Engels is vertaald. Nu deelt ze in Extra Vierge een andere grote liefde: olijfolie.

Review: Extra Vierge - Sandra Alvarez

“Het zullen misschien wel mijn Chinese roots zijn, dat ik het aandurfde om olijfolie in de Aziatische keuken te gebruiken. Mijn Spaanse moeder maakte regelmatig fried rice met olijfolie voor mij Chinese vader en die rijst was altijd heerlijk. Uiteindelijk gaat het om de smaak en wat mij betreft mogen tradities dan ook soms gebroken worden.”

Sandra Alvarez

Het boek bestaat uit 8 hoofdstukken met recepten: ontbijt/brunch, tapas, salades, vega, vlees/vis, desserts, cocktails en oliën/dips/mayo’s/aioli’s. Daarnaast is er een speciaal hoofdstuk met weetjes over olijfolie, een overzicht van de speciale ingrediënten, een overzicht van de recepten en een register.

Review: Extra Vierge - Sandra Alvarez

Voorbeelden van recepten die voorbijkomen zijn: Focaccia met kurkuma, tostones met avocado-bearnaisedip, geroosterde zoete aardappels met misoboter, mindf*ck faux-gras, manchego cheesecake en zelfs een recept voor hondenkoekjes!

Review: Extra Vierge - Sandra Alvarez

Lekker kippetje

De fotografie in het boek is om van te watertanden; fotograaf Ashkan Mortezapour maakt prachtige beelden van de recepten. In dit knapperige kippetje met aioli wil je toch gelijk je tanden zetten?

Review: Extra Vierge - Sandra Alvarez

Cocktailtime

Ik was natuurlijk extra nieuwsgierig naar de cocktail ideeën van Sandra. In totaal staan er acht recepten in, waarin olijfolie wordt gebruikt als ingrediënt, als garnering op de rand of om fruit mee in te smeren om het daarna te grillen. Als ik de recepten voor de cocktails lees, merk ik toch dat ze me verwarren. Garneren met citroenrasp? Twee wielen sinaasappel voor 1 negroni? ‘Verhit de olijfolie en gril de sinaasappel’.. Moet je de olijfolie verhitten in een grillpan? Ik vind het idee van een stukje gegrilde sinaasappel in de negroni best een leuk idee, maar 2 hele wielen sinaasappel lijkt mij overdaad aan sinaasappel.

Wat me verder opvalt is dat er bij de ‘kleinere’ recepten niet altijd een foto is; niet alle cocktails hebben een foto en ook veel van de aioli’s en dipjes hebben geen foto.

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Veel verschillende recepten met olijfolie
  • Niet standaard Spaanse of Italiaanse recepten
  • Heerlijke foodfotografie
  • Leuk dat er aan de hondjes is gedacht

Minpunten: 

  • Niet alle recepten hebben een foto
  • Waar zijn de kattensnoepjes? 😉

Sandra Alvarez heeft met Extra Vierge een grote verzameling recepten (meer dan 100) met olijfolie bij elkaar gebracht. Leuk om olijfolie in andere gerechten te gebruiken, zoals zoete baksels, cocktails, Aziatische gerechten en in heerlijke tapas en hapjes.

Nederlands | Hardcover | 9789089898333 | Druk: 1 | augustus 2020 | 224 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Terra

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEKKERE KOOKBOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.