Op bezoek bij: Hotel De Draak & Restaurant 1397

Wist jij dat het Noord-Brabantse Bergen op Zoom één van de oudste steden van Nederland is? Ik ook niet! Er is bekend dat tussen 1198 en 1212 Bergen op Zoom al stadsrechten kreeg van de heer van Breda. In 1397 werd de stad helaas bijna volledig door brand verwoest en zijn tevens de archieven verloren gegaan. Van twee panden is bekend dat ze de brand hebben overleefd: dit zijn Hotel De Draak en het daarnaast gelegen pand De Olifant. Omdat hotel De Draak in ieder geval al in 1397 de functie van hotel/herberg vervulde en nog steeds vervult, wordt dit hotel gezien als het oudste hotel in Nederland! Hoe bijzonder is dat! Het vernieuwde Restaurant 1397 (het voormalige Restaurant Hemingway) is vernoemd naar dit bijzondere jaartal. En wij mochten een kijkje nemen!

Op bezoek bij Hotel De Draak & Restaurant 1397

Hotel de Draak

Bij Hotel de Draak stap je echt even terug in de tijd. Van de hoge plafonds tot prachtige houten balken, kleine gangetjes met overal trapjes en hoekjes; hier slaap je echt in een herberg. Wel een herberg met heerlijk zachte bedden, zithoek, koffie- theefaciliteiten en prachtig uitzicht op de Grote Markt.

Op bezoek bij Hotel De Draak & Restaurant 1397

Er zijn maar liefst 62 hotelkamers, er zijn 6 vergaderzalen, verschillende wellness-faciliteiten (inclusief martelwerktuigen*) en natuurlijk Restaurant 1397. Check even een boekingssite voor actuele prijzen per nacht. Ik zou je wel adviseren om sowieso het ontbijt erbij te boeken; want dat is echt heerlijk uitgebreid én ze hebben bubbels! 🙂

*Ook wel fitnessapparaten genoemd

Restaurant 1397

Sinds september 2021 is Restaurant 1397 de nieuwe naam van het inpandige restaurant van Hotel de Draak. De statige zaal ademt geschiedenis, de kroonluchters schitteren je tegemoet en de draken in het tapijt en aan de muur houden je nauwlettend in de gaten.

Je kunt kiezen voor een uitgebreide lunch, maar wij schoven aan voor een 6-gangen diner inclusief drankenarrangement van chef Torben Bouterse en gastheer/sommelier Guus van Dijk. Misschien had je verwacht dat ik wijnarrangement zou zeggen, maar het is niet alleen wijn wat de klok slaat bij Restaurant 1397. Zo werd er bijvoorbeeld bij het gerechtje met chioggia biet, zwarte truffel en granny smith een heerlijke cider van het Britse Sheppy’s Cider Farm geschonken.

En wat te denken van de rouleau van kwartel met knolselderij en ponzu.. Of de rogvleugel met rettich en dashi, gepaired met de Michalakis Moschoto Spinas van Kreta. Maar voor mij sprongen de gepekelde eidooier met bloemkoolvelouté, truffel en hazelnoten én de drie bereidingen van kalf er bovenuit. Wat een heerlijke smaken; het zuurtje, een knappertje, romig, zalvig mondgevoel. Fantastisch!

Dit was echt een geweldig diner met verrassende drank-spijs combinaties; ik heb ze expres niet allemaal in dit artikel gezet, want dit moet je gewoon zelf ervaren. En blijf dan gelijk slapen en ’s ochtends weer door met de bubbels. 😉


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER TIPS IN NEDERLAND:

Voor dit artikel ben ik door Hotel de Draak en Restaurant 1397 uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments Voeg uw reactie toe

  1. Lidy schreef:

    Wij komen er 4 December slapen

    Wij zijn dan 60 jaar getrouwd

    1. Ongewoon lekker schreef:

      Oh heerlijk Lidy! Jullie gaan genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.