Review: De aardappeleters – Joris Vermeer, Joost Engelberts, Bas Zwartepoorte

Misschien komt de naam ‘De Aardappeleters‘ je bekend voor. De kans is groot dat je dit programma van Joris Vermeer, Joost Engelberts en Bas Zwartepoorte namelijk al eens voorbij hebt zien komen op de NPO zender. In het programma zoeken de mannen de verhalen op achter bekende gerechten. En dan nu in boekvorm!

Review: De aardappeleters - Joris Vermeer, Joost Engelberts, Bas Zwartepoorte

De aardappeleters het programma was nooit een kookprogramma, maar na afloop van de uitzendingen kwamen er toch altijd een hoop vragen binnen bij de mannen over bereidingswijzen en recepten. Ook was er in de televisie-uitzendingen niet altijd ruimte voor alle verhalen en beelden. Eigenlijk is dit dikke boek dus een logisch vervolg op de serie. Met nog meer verhalen, inclusief 20 recepten.

Van patat tot roti

Het boek bestaat uit 20 hoofdstukken; elk met een eigen gerecht als lijdend voorwerp. Zoals couscous, patat, kaasfondue, steak, roti en shoarma. In elk hoofdstuk verteld één van de schrijvers (het is niet duidelijk uit de tekst wie) over zijn fascinatie met dit gerecht. Waar je de lekkerste versie kunt nuttigen, hoe het tot stand is gekomen, wat je beter niet kunt doen (B1 bestellen in plaats van B2 als je Babi Pangang* wilt eten bijvoorbeeld) of waarom mensen dit gerecht eten. Ook is er ruimte voor een leuke anekdote die niet perse over het gerecht gaat, maar er zijdelings mee te maken heeft, Herkenbaar in het boek aan de gekleurde pagina.

“Eten is het meest levende cultuurgoed dat we hebben – gerechten hebben niet één verhaal, maar eindeloos veel verhalen. Wij pikten er gewoon een paar mooie uit.”

Bas zwartepoorte

*Babi heeft 2 b’s (B2), Biang 1 b (B1). Babi is varkensvlees, biang is hond…

Geschiedenisles

Van Nederlandse onderdrukking op Java naar de oorsprong van de rijsttafel. Van een oude dame op stand in Parijs naar Boeuf Stroganoff en van de Spaanse vlag naar paella. Dit boek staat vol met leuke weetjes, historische feitjes, schattige anekdotes (soms iets meer bloederige anekdotes) en bijzondere verhalen. Perfect om je gasten mee te verrassen aan tafel of tijdens het koken in de keuken. Of in je favoriete Indische restaurant natuurlijk.

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Superleuk boek met ook veel humor geschreven
  • 20 verhalen over bekende gerechten die je waarschijnlijk nog niet wist
  • Leuk dat er recepten zijn toegevoegd
  • Ideaal conversatiemateriaal

Minpunten: 

  • Het is niet duidelijk van welke auteur welk hoofdstuk is

De aardappeleters van Joris Vermeer, Joost Engelberts en Bas Zwartepoorte leest heerlijk weg. Je hoeft niet eens aan het begin te beginnen; kies gewoon een gerecht uit wat je aanspreekt en lees dat verhaal. Ik dacht dat ik wel wat wist over eten, maar bij eigenlijk elk hoofstuk leerde ik nieuwe informatie. Heerlijk!

Nederlands | Hardcover | 9789400406889 | Druk: 1 | april 2021 | 320 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Uitgeverij Thomas Rap

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEKKERE BOEKENTIPS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.