REVIEW: Mamoesjka – Olia Hercules

In het kader van ongewone kookboeken… Dan staat de Oekraïense keuken toch wel erg hoog! 😀 Ik kon me (voor ik dit boek gelezen had) ook niet zo goed een voorstelling maken van de Oekraïense keuken.. Kool misschien? Bietensoep? Gekookte aardappels? Maar daar maakt de in Londen wonende Olia Hercules snel korte metten mee. Olia (geboren en getogen in Kakhovka, twee uur rijden van de Krim) verteld over de lange, warme zomers, zachte winters en kleurrijke feesten. Met bijpassende kleurrijke gerechten natuurlijk!

Mamoesjka review

Ik kan niet anders zeggen dan dat de kaft echt prachtig is. Mooi diepblauw met gouden glimmende en matte bedrukking. Waarschijnlijk naar de kleuren van de Oekraïense vlag (blauw & geel), maar heel smaakvol en stylisch gedaan. Er zijn in totaal 9 hoofdstukken met recepten: bouillons en soepen, brood en deeg, groente en salades, deegballetjes en noedels, vlees en vis, gefermenteerde en ingelegde groente, jam en ingemaakte vruchten, nagerechten en dranken. De recepten worden afgewisseld met foto’s van familie en vrienden van Olia, foto’s van toen haar oma klein was en de verscheidenheid aan groente en fruit.

Mamoesjka review

Wat leuk is om te lezen zijn ook de kleine inleidinkjes voorafgaand aan een recept. Bijna alle gerechten hebben een emotionele waarde of betekenis en het geeft echt het gevoel alsof je meegaat in een reis door haar culinaire leven. En je krijgt gelijk ook een inkijkje in het leven in Oekraine. Van reusachtige geiten tot de rozen van oma Lusia; echt een meerwaarde! Bij bijna alle gerechten staan 3 titels: in het cyrillische schrift, de “normale” versie daarvan en dan de Nederlandse vertaling. Superleuk!

Mamoesjka review

Er staan niet alleen Oekraïense gerechten in het boek, maar ook een aantal recepten uit Armenië, Azerbeidzjan, Moldavië, Griekenland en zelfs Korea. Schijnbaar wonen er een hoop Koreanen in Oekraine… 😉

Mamoesjka review

Olia gebruikte een aantal typische ingrediënten die waarschijnlijk in Nederland niet zo goed verkrijgbaar zijn, maar ze lost dat op door de recepten erbij te geven zodat je het zelf kan maken of alternatieven die wel goed verkrijgbaar zijn in een Nederlandse, Turkse of Poolse supermarkt.

Mamoesjka review

Vooral de gevulde broodjes, noedels met gans en koekjes met kardemom laten me watertanden… En ze zijn gelukkig ook niet schuw met knoflook! 🙂 Ook het Russische paasbrood dat ik op de site heb staan staat in het boek! Het enige verschil is dat er gekookte aardappels (?) door het mengsel gaan. Misschien ga ik dat volgend Pasen eens proberen.

En jullie weten dat ik altijd heel kritisch kijk naar recepten en of de tekst allemaal klopt, maar ik heb in dit boek nog geen foutje kunnen ontdekken! 😉

Conclusie

Pluspunten:

  • Originele kaft
  • Leuke inleidingen op de recepten
  • Bij alle gerechten een duidelijke foto
  • Veel foto’s van haar familie
  • Recepten voor leuke drankjes (natuurlijk met veel wodka… 😉 )

Minpunten:

  • Het was leuk geweest als bij alle gerechten de cyrillische versie had gestaan
  • Ik ben persoonlijk niet zo dol op “dingen in het zuur”, dus dat is een hoofdstuk dat ik niet veel zal openslaan

Mamoesjka is niet alleen een boek met recepten maar geeft ook echt een inkijkje in het leven in Oekraïne. Een heerlijk boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de Oost-Europese keuken. Dus weg met de vooroordelen over grijze en grauwe sovjettoestanden en hup aan de plov, varenyky en de chebureki!

Dit boek is beschikbaar gesteld door Karakter Uitgevers B.V.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen! 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.