Geuze drinken in Pajottenland

Lambiek is een spontaan gefermenteerd bier gebrouwen in de regio Pajottenland in België. Het bier bestaat uit een verscheidenheid aan stijlen en kenmerken: oud en jong, koolzuurhoudend of plat, gemengd, fruitig of onrijp, en gezoet of ongezoet. De unieke geschiedenis, tradities, brouwen en fermentatieproces maken het tot één van de bijzonderste bierstijlen ter wereld. Ik ging op bezoek bij de Cam, 3 Fonteinen en Oud Beersel om alles te leren over lambiek en geuzebieren.

Een handig kaartje ↓

Geuzestekerij de Cam

Geuzestekerij de Cam - Pajottenland

Geuzestekerij de Cam is opgericht in juni 1997 en was op dat moment de eerste nieuwe traditionele lambiekblender die in bijna veertig jaar in België werd geopend. Een Geuzesteker is een bedrijf dat niet zelf wort/bier maakt, maar dat aankoopt bij andere brouwerijen en dat dan zelf opvoed. Lees meer over Geuzestekerij de Cam in mijn uitgebreide artikel.

 Geuzestekerij de Cam - Pajottenland

Naast de geuzestekerij ligt het lokale ontmoetingscentrum, politiebureau, een volkscafé (probeer ook eens hun eigen witlofbier!) en het Volksinstrumentenmuseum.

Volkscafé de Cam
Volkscafé de Cam
Brouwerij 3 Fonteinen

Brouwerij 3 Fonteinen is misschien wel de bekendste brouwerij van het Pajottenland. De brouwerij staat in het dorp Beersel, in het naastgelegen dorp Lot kun je in het Lambik-O-Droom terecht voor proeverijen en rondleidingen. Lees meer over Brouwerij 3 Fonteinen in mijn uitgebreide artikel.

Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom

Brouwerij Oud Beersel

Brouwerij Oud Beersel

De originele Geuzestekerij (de naam Oud Beersel werd pas in 1953 bedacht) werd gesticht in 1882 door Henri Vandervelden, die als seizoenarbeider werkte in brouwerij De Kroon te Ukkel. Zoon Henri studeerde af als brouwingenieur en nam de brouwerij/stekerij over in 1953 wanneer zijn vader op jonge leeftijd sterft. Henri breidde de brouwcapaciteit uit tot 50hl en kiest de naam Oud Beersel voor de brouwerij. Door een gebrek aan opvolging in de familiale onderneming eind 2002 werden de traditionele lambiekbieren van Oud Beersel in hun voortbestaan bedreigd. Lees meer in het uitgebreide artikel over Brouwerij Oud Beersel.

De Neu Pruim

De Neu Pruim - Beersel

Op een steenworp afstand van Brouwerij Oud Beersel en Brouwerij 3 Fonteinen kun je lekker Belgisch tafelen in het Pajottenland bij De Neu Pruim. Niet voor niets is hun slogan ook ‘van stoemp tot steak’ want daar is niets aan gelogen. Gewoon Belgische klassiekers zoals bloedpens, stoofvlees, konijn, ballekes in tomatensaus, stoemp en ribbekes. Net alsof je gaat eten bij je Belgische oma! Ook leuk: de zaak is bijzonder ingericht; van poppen en familiefoto’s tot visspullen, een coca-cola koelkast en een botsauto net achter de voordeur.

De Neu Pruim - Beersel Pajottenland


Elke week de nieuwste recepten en reisartikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


OOK LEUK OM TE BEZOEKEN ↓

Voor dit artikel ben ik door VisitVlaanderen en Toerisme Vlaams-Brabant uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.