Review: Café Mazahar – Merijn Tol

Op het moment van schrijven is het koud en guur in Nederland. Heel af en toe piept de zon flauw tussen de wolken door, maar verdwijnt ook net zo snel weer als ze verschijnt. Ver, ver weg is de lente in aantocht en daarmee ook wat aangenamere temperaturen. We’re almost there! Waar ze minder last hebben van kou en guur weer zijn de landen rondom de Mediterraanse zee. In Spanje, op Sicilïe en in Beiroet waar de warmte van de zonnestralen ook in de wintermaanden de huidjes van haar inwoners kust. En stiekem ben ik niet alleen jaloers op de warmte in deze landen. Ook hun manier van koken en de waarde die zij hechten aan het samenzijn tijdens een maaltijd vind ik aandoenlijk. Gelukkig kan ik mijn dosis Vitamine M(éditérrannee) weer flink aanvullen met het nieuwste kookboek van schrijfster Merijn Tol: Café Mazahar. Waarin zij haar passie voor dit smakelijke, zonovergoten gebied wederom met ons deelt.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Café Mazahar – Merijn Tol

Van Palermo tot Beiroet

In Café Mazahar laat Merijn Tol de Meditérranée op het bord schijnen: van Beiroet tot Palermo, van oost tot west. Merijn verwelkomt ons in Café Mazahar, oftewel Café Oranjebloesem. Een ontmoetingsplek waar oranjebloesems van de bittere-sinaasappelboom geuren, er altijd muziek te horen is en waar er lange tafels klaarstaan, gedekt met de heerlijkste gerechten. 

Zolang Merijn zich kan herinneren klopt er een mediterraan hart in haar. En wist zij dat haar verlangens verder reikten dan het vlakken Nederlandse landschap. Tijdens haar reis door het enorme mediterrane gebied ontdekte zij dat er een populaire Westerse Méditérranée bestaat, maar ook een vergeten Oosterse Méditerranée. Een die minstens zo interessant, dan niet interessanter is. En dus schijnt zij vanaf dat moment met liefde een gulzig licht op de keukens van Palermo tot Beiroet en alles wat daartussen en eromheen ligt.

Hier schijnt altijd de zon

In Café Mazahar deelt Merijn haar persoonlijke verhaal en eigen recepten. Recepten die nooit hadden kunnen bestaan zonder dit onmetelijk grote en vooral prachtige gebied. Merijn omschrijft Café Mazahar als een fantastische plek, waar de mediterrane zon altijd schijnt. Waar gelach en gepraat samenklinken met het geluid van tinkelend servies. Waar heerlijke geuren je neus kietelen en waar de zuivere geur van verse oranjebloesems de lucht vult.

Zie het als een keuken in beweging, een eclectische ontmoetingsplek vol creativiteit en inspiratie. Een modern mediterrane comfortfoodboek die een ode brengt aan oude tradities, maar die aangevuld worden met moderne smaken. Café Mazahar bevat ruim tachtig recepten – waarvan maar liefst zeventig stuks vega of zelfs vegan – voor modern mediterraan comfortfood, waarbij Merijn Tol zich liet inspireren door de tradities van de Meditérranée. Want tradities moet je vandaag vieren en meenemen naar morgen. Café Mazahar geeft een geheel eigen culinaire kijk op de smaken van de Méditérranée. Vol zalige, simpele en gezonde heerlijkheden voor alle smakelijke momenten van de dag.

CONCLUSIE

Sluit je ogen en beeld het je in: Het is een fijne zomeravond, uurtje of zeven. De zon daalt maar schijnt nog fijn. Er klinkt een heerlijke playlist door je speakers. Een fijne funky sound uit de speciaal aangemaakte Café Mazahar Spotify-playlist zingt je tegemoet. Je dekt de tafel in de tuin (of op je balkon) en zet de laatste gerechten op tafel. Als beloning schenk je nog iets te drinken voor jezelf in en schuift daarna bij het gezelschap aan tafel. Na het koken is het tijd om te genieten van een zonnige avond met fijn gezelschap. Dinertijd in jouw eigen Café Mazahar.

Pluspunten:

  • Duidelijke kookinstructies voor alle gerechten.  
  • Het boek is geschikt voor alle soorten kookliefhebbers, startend en ervaren.
  • Het overgrote deel van de recepten is vegetarisch of zelfs veganistisch. Zonder smaak te verliezen laat Merijn zien dat dierloze recepten steeds gemakkelijker passen in een dagelijks eetpatroon.

Minpunten: 

  • Niet elk recept wordt begeleid door een foto. 
  • Heb je moeilijke eters in huis? Dan zul je hoogstwaarschijnlijk weinig gebruik maken van dit kookboek.
  • Voor sommige ingrediënten zul je een bezoek moeten brengen aan speciaalzaken. Hiervoor zul je dus wat voorbereiding moeten treffen.

Nederlands | Druk: 1 | 9789038811208 | augustus 2022 | Hardcover | 272 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Nijgh & van Ditmar.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEUKE BOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.