Sint Maarten is een Caribisch eiland dat bekend staat om zijn prachtige stranden, kristalheldere water en levendige cultuur. Maar wat velen niet weten, is dat het eiland ook een rijke geschiedenis heeft op het gebied van rumproductie. Het is de thuisbasis van verschillende gerenommeerde rumbedrijven die soms al 20 jaar lang ambachtelijke rumproducten produceren. In dit artikel zal ik enkele van de beste rumbedrijven op Sint Maarten verkennen, hun geschiedenis en productieproces bespreken en enkele van hun meest populaire rumvarianten uitlichten.

Een tour langs alle lokale RUM van Sint Maarten

Handige kaart met al mijn tips! ▼

RHUM Island – Gouverneur 1648

Suikerrietteelt werd geïntroduceerd op het kleine eiland Sint Maarten in 1648 en groeide uiteindelijk uit tot 22 boerderijen. De laatste van deze boerderijen sloot in 1915. Met als doel het voortzetten van de rijke geschiedenis van het eiland, werd RHUM Island – Gouverneur 1648 opgericht om rums te produceren die de tradities van de Franse West-Indië belichamen. Door middel van selectie, blending en rijping van rhum agricole en melasse rum van naburige Franse eilanden zoals Guadeloupe, Marie-Galante en de Dominicaanse Republiek krijgen deze Gouverneur rums hun kenmerkende aroma’s.

Op de foto hieronder zie je Julie die sinds begin 2022 is begonnen in het familiebedrijf. Samen met haar vader en moeder woonde ze op het Franse eiland Guadeloupe, maar hadden een klein vakantiehuisje op Sint Maarten. Zeven jaar geleden verhuisde de familie permanent naar Sint Maarten en begon vader Olivier (die al veel contacten had in de drankwereld als wijnimporteur) zijn eigen rumbedrijf. Ze blenden rhum agricole en melasse rum die op Bordeaux wijnvaten en bourbon vaten rijpt in hun eigen warehouse annex winkeltje. Hier kun je ook van maandag tot en met zaterdag van 09:30 tot 12:30 terecht voor gratis proeverijtje van hun XO rum (aanrader!) en de verschillende fruitrums die ze maken.

RHUM Island - Gouverneur Rum

Hier vind je goede vliegticketdeals naar Sint Maarten
Ontdek hier de tofste hotels op Sint Maarten
Boek hier gemakkelijk een huurauto voor op Sint Maarten

Soualiga Rum Distillery

Oorspronkelijk van Jamaica, maar al 26 jaar woonachtig op Sint Maarten heeft Delroy Crossman sinds 2016 zijn eigen distilleerderij Soualiga Rum Distillery op het eiland. Ooit ook begonnen met het infuseren van ingekochte rum met fruit om als drankje te serveren in zijn restaurant, maar wilde het hele proces zoveel mogelijk in eigen hand houden. Hij koopt melasse in uit Pennsylvania en verstookt dat zelf in zijn 40L column still tot rum. Met deze ketel, is Delroy de enige distilleerderij op het eiland die ook werkelijk zelf zijn eigen rum stookt. Naast smaken zoals Mango, Guava en een Spiced rum maakt hij ook de populaire variant Black Cake Rum. Gemaakt met de kruiden en specerijen die traditioneel te vinden zijn in de Black Cake die rond Kerstmis wordt gegeten.

Ma Doudou Rum

In de rustige wijk Cul-de-Sac aan de Franse kant van Saint Martin maakt Fabienne Burgalière al bijna 25 jaar de herkenbare en kleurrijke flessen lokale rum. Ma Doudou (een Caribische liefkozing) is een ingekochte rum uit Guadaloupe waaraan Fabienne verschillende soorten fruit en kruiden uit onder andere Santa Dominica worden geïnfuseerd. Er zijn in totaal 13 verschillende smaken waarbij de Banana Vanille de hardloper is, gevolgd door Orange Ginger. De (gedeeltelijk plastic) flessen worden allemaal met de hand voorzien van bijvoorbeeld een vrolijk kijkend visje of palmboom. De flessen zijn goed verkrijgbaar in bijna elke supermarkt of winkel op Sint Maarten, maar mocht je in de buurt zijn, dan is het ook leuk om bij het atelier/winkeltje een kijkje te nemen.

Ma Doudou Rum Sint Maarten Saint Martin

Topper’s Rhum Distillery

Een populaire ‘attractie’ op het eiland bij toeristen en bezoekers die Sint Maarten aandoen met een cruiseschip is een bezoekje brengen aan de Topper’s Rhum Distillery. Het idee voor een eigen rum begon bij de Amerikaanse Raymond “Topper” Daboul die samen met zijn vrouw Melanie op Sint Maarten woonden. Thuis maakte zij altijd al verschillende flessen met fruit-geïnfuseerde rum om samen met vrienden en familie op te drinken. Na het openen van een eigen restaurant op het eiland schonk Melanie de gasten na het eten ook een glaasje van deze home-brew in. En dat werd zo populair dat mensen ook wel een flesje als souvenir wilde kopen voor thuis. In 2012 werd de huidige locatie geopend voor het publiek met een uitgebreide winkel, restaurant, een ijssalon en de locatie waar ook alle flessen worden afgevuld.

Er zijn 6 signature flavours: een witte rhum, spiced rhum, coconut rhum, banana vanilla cinnamon rhum, moca mama rhum en de white chocolate raspberry rhum. Daarnaast zijn er ongeveer 250 verschillende (bizarre) recepten die door het jaar heen rouleren zoals honey apple rhum, lychee rhum, strawberry jalapeno rhum, peanut butter jelly rhum en cucumber mint.

Tijdens de rondleiding ($25 per persoon) mag je zoveel proeven als je wilt en krijg je een kijkje achter de schermen. Je loopt via de keuken (waar je een hapje gebakken kip in Tropical rhum marinade krijgt), ijssalon en de productieruimte naar de winkel waar ook weer een ruime keuze staat uit flessen om te proeven. Hoewel er tijdens de rondleiding wordt gezegd dat ze zelf op een andere locatie hun rum stoken, heb ik uit betrouwbare bronnen vernomen dat ook hier de rum wordt ingekocht om er dan ter plekke fruit, smaakjes en kruiden aan toe te voegen. Zoals bijna alle ‘distilleerderijen’ dat op het eiland doen. Waarom ze daar dan zo geheimzinnig over doen is mij een raadsel. Maar ze willen waarschijnlijk voor de bezoekende toeristen dat romantische beeld van een pruttelende ketel in stand houden.

Ik vond de hele experience nogal Amerikaans en hysterisch; vergelijkbaar met de smaakjes van de rhum. Als nuchtere Hollander vind ik dan een bezoekje aan bijvoorbeeld Soualiga of Gouverneur een stuk interessanter.



Guavaberry Colombier Tradition

Al honderden jaren lang wordt er in huishoudens op St. Martin/Sint Maarten een eigen likeur gemaakt van de vrucht van inheemse guavebessen, een naaste neef van eucalyptus en kruidnagel. Families mengden rum, rietsuiker, guavebessen (die dus niet naar die andere vrucht guave smaken) en andere geheime ingrediënten om deze kenmerkende drank van het eiland te creëren.

In de winkel van Guavaberry Colombier Tradition in Marigot kun je naast de traditionele Guavaberry Likeur maar liefst 26 andere smaken proeven. Door vers fruit, fruitsappen en kruiden te laten trekken op rum is er een groot scala aan verschillende smaken. Zo is er mango, ananas, sterfruit, koffie en is er ook versie die op houten vaten van kersenhout heeft gelegen om een aged rum te maken. Bijna alle flessen staan ook open om te proeven, dus zeker een stop waard mocht je in Marigot zijn.


Hier vind je goede vliegticketdeals naar Sint Maarten
Ontdek hier de tofste hotels op Sint Maarten
Boek hier gemakkelijk een huurauto voor op Sint Maarten


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Toerisme Sint Maarten, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!