Review: De Buitenkeuken – Charlotte Marres / Olle Swets

Sinds drie jaar verbouw ik op ons dakterras zoveel mogelijk soorten groenten. In potten, want op 11 meter hoogte is het de enige mogelijkheid om een beetje te kunnen moestuinieren. Ik vind het heerlijk, want ondanks de kleine oppervlakte komt er toch een aardige hoeveelheid groenten op ons bord terecht. Ik zie het als een training voor het ‘echte’ werk later. Want ooit hoop ik op een lap grond een heerlijk grote moestuin aan te leggen en te beheren. Ooit, want daarvoor moet ik nog even doorsparen. Als ik dan toch droom, pak ik graag het nieuwe boek van Charlotte Marres en Olle Swets erbij: De Buitenkeuken. Een prachtig boek waarin het duo langs telers, kwekers en boeren in Nederland en Vlaanderen trekt om te ontdekken wat voor producten zij kweken. Om er vervolgens in de buitenlucht op open vuur een smakelijke maaltijd mee te bereiden. Living the dream als je het mij vraagt!

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review De Buitenkeuken – Charlotte Marres Olle Swets

Wijn & Eten

Olle Swets is eigenaar van een wijnwinkel in Amsterdam. Zijn vrouw Charlotte Marres is fotograaf. Samen gingen zij op avontuur en volgden zij Olle’s passie voor het buiten koken op vuur, met het boek De buitenkeuken als resultaat. Eerder bundelden Olle en Charlotte al hun krachten en brachten zij een boek uit over wijn, welke op de longlist voor Het Gouden Kookboek terechtkwam.

In De buitenkeuken trekken Charlotte Marres en Olle Swets met hun mobiele keuken door Nederland en Vlaanderen op zoek naar onafhankelijke voedselproducenten met een bijzonder verhaal. Buiten op het land of op het water waar hun producten vandaan komen, koken ze op open vuur voor én met boeren, vissers, wildplukkers, telers en herders. Op het drooggevallen wad, waar de kokkelvisser zijn kokkels raapt, bij de aspergeteler, waar ze vers uitgestoken asperges eten direct naast het bed of mee op pad met de herders, waarna ze op de hei eten bereiden boven een driepoot.

In vuur en vlam

Vuur is een verbindende factor in De buitenkeuken en tijdens het koken komen de mooiste verhalen los. Olle en Charlotte schreven alle recepten uit die ze bij de producenten op het land vergaarden en hebben gekookt. Daarbij geven ze je steeds een smakelijk bijpassende wijntip en foto’s waar je direct trek van krijgt. Heb je nou thuis geen buitenruimte waar je een vuurtje kunt ontsteken? Geen zorgen, de recepten zijn evengoed geschikt voor de keuken binnenshuis.

Maak smakelijke tagliatelle met geroosterde pompoen, kastanje, salie en hazelnoot en een heerlijke portie crêpes met dulce de leche, geroosterde hazelnoten en zeezout toe. Geniet van een warme Shepard’s pie van Drents heidelam of stoof een romige kom New England clam chowder boven het vuur. Laat het enthousiasme van Olle voor buiten koken op je overspringen en trek er zelf op uit om zelf met dagverse producten aan de slag te gaan. Ontdek nieuwe smaken. Leer waarderen wat er in de pan ligt en kijk verder dan de ingrediënten die we in huidige voedselsysteem met een klik op de knop kunnen krijgen.

CONCLUSIE

Charlotte en Olle brengen met De Buitenkeuken een ode aan de vele kwekers, telers, herders en boeren die Nederland rijk is. Verspreid over de pagina’s van het boek tref je een verzameling mooie verhalen over hoe er in Nederland door deze gepassioneerden nog eerlijk eten verbouwd wordt en hoe zij moeten vechten tegen het giga snelle voedselsysteem dat gecreëerd is door de grote supermarktketens.

Liefde voor eten bleek de drijfveer voor Olle Swets en Charlotte Marres om deze producten stuk voor stuk te belichten en te vertalen naar maakbare recepten. Voor in de buitenkeuken natuurlijk. Maar, verwacht je nou een bomvol kookboek dat uit zijn voegen barst van de recepten gebaseerd op deze prachtproducten? Dan kom je wat bedrogen uit… De Buitenkeuken is meer een verhalenboek dan een kookboek. Wat in mijn ogen een gemiste kan is. Want met de prachtige producten die aan bod komen had een dubbele hoeveelheid recepten gepubliceerd kunnen worden, zonder afbreuk te doen aan de onderliggende boodschap.

Pluspunten:

  • De onderliggende boodschap van het boek is het leren gebruiken van meer lokale producten. De lokale ondernemer te steunen en het stimuleren van minder impact maken op het milieu. Dit weten Olle en Charlotte over te brengen zonder belerend over te komen.
  • De wijntips die door Olle gegeven worden verwijzen naar minder bekende druifsoorten. Wat ik kan waarderen want hiermee verbreed je weer je smaakpallet als het op wijn aankomt.
  • Boeiende recepten.

Minpunten:

  • Je krijgt niet bij elk recept een bijpassende wijntip. Per een aantal recepten wordt op een gezamenlijke pagina welke wijn(en) je daar het beste bij kunt drinken. Ik had graag een individuele tip per gerecht gezien.
  • Ondanks het goed gevulde boek qua hoeveelheid pagina’s, valt het aantal recepten toch wat tegen. De pagina’s worden voornamelijk gevuld met foto’s, verhalen en gedetailleerde uitleg over de gebruikte ingrediënten.

Nederlands | Druk: 1 | 9789038810713 | juni 2022 | Hardcover | 256 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Nijgh & van Ditmar.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEUKE BOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.