Voor mij op tafel ligt het kleurrijke Bayrut, het eerste kookboek van culi-schrijver Hisham Assaad. Zijn naam doet bij mij niet direct een belletje rinkelen. De naam Bayrut des te meer, het is namelijk de hoofdstad van Libanon. Het bruisende epicentrum van Libanese geuren en smaken waar de afgelopen jaren al eerder kookboeken over werden gepubliceerd. Maar het is ook de stad die in 2020 grotendeels wegvaagde door die gigantische explosie in het havengebied. Hisham richtte zich in de tijd na de ramp op koken om bezig te blijven en zichzelf af te leiden van een wereld die uiteen leek te vallen. Het leidde tot een verzamelwerk van Libanese recepten waarin de ziel van zijn keuken centraal staat. Een prachtige bundeling recepten waarmee hij hoopt de meer ‘verborgen’ smaakmakers uit zijn keuken door te geven aan volgende generaties. 

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Bayrut - Hisham Assaad

Bayrut – Hisham Assaad

De Libanese Hisham Assaad deelt sinds 2013 over zijn culinaire bevindingen op zijn blog cookin5m2. Het werd zo’n daverend succes dat het in 2015 leidde tot het kunnen opzeggen van zijn baan en succesvol kunnen rondkomen van cateringklussen. Eind 2021 volgde zijn eerste publicatie en eind dit jaar konden wij Nederlanders eindelijk mee proeven van smaakvolle recepten, toen Bayrut als vertaalde uitgave in Nederland werd uitgegeven.

Hisham komt uit een familie die van eten houdt. Zijn vader is slager, en moeders kan uitstekend koken dankzij leerlessen van voorgaande generaties. Het was dus onvermijdelijk voor Hisham en zijn nieuwsgierigheid dat hij ook iets met eten zou gaan doen. En gelukkig deed hij dat! Want jaren later resulteerde dat in dit kookboek: Bayrut, gevuld met recepten waar de ziel van de Libanese keuken vanaf spat.

Van streetfood tot desserts

De Libanese keuken staat bekend als een van de meest verfijnde keukens van de Arabische wereld met invloeden van o.a. de Perzen, Koerden en Armeniërs. Gelegen aan de Middellandse Zee is Libanon, zowel op religieus als op etnisch gebied, buitengewoon divers en dat zie je terug in de keuken. Hisham o.a. culinair gids van deze kosmopolitische stad − neemt je in Bayrut mee naar zijn keuken. 

Maak kennis met typisch streetfood zoals pasteitjes gevuld met spinazie of pittige Armeense worstjes. Serveer een uitgebreide maaltijd met diverse gerechten als sayyadiye, een pilav met vis, of een stoofpotje van linzen & pasta geserveerd met granaatappelmelasse, koriander & citroen. Maak ingelegde raapjes en biet, rucolasalade met tijm, rode ui & sumak of koolrolletjes gevuld met rijst. Van brunch tot en met Libanese (zoete) gerechtjes bij de thee en desserts als pudding met karwij of pannenkoekjes gevuld met ashta (een gezoet roomkaasmengsel). Met Bayrut krijg je de kneepjes van de Libanese keuken onder de knie en verras je je familie en vrienden met overheerlijke gerechten uit deze verfijnde keuken. 

CONCLUSIE

Je hoorde mij het al in de intro van dit artikel zeggen: ‘opnieuw een verzameling van Libanese geuren en smaken waar de afgelopen jaren al eerder kookboeken over werden gepubliceerd’. En met een gemiddelde verwachting sloeg ik Bayrut dus ook open. Mijn boekenkast telt (zonder Bayrut) al 3 exemplaren waarin de Libanese keuken een hoofdrol speelt. Hoe anders zouden de recepten van Hisham in Bayrut zijn? Nou, meer dan verwacht!

Laat ik eerlijk zijn… Sluit Bayrut aan in het rijtje promotionele boeken waarin Beiroet als stad in een positief daglicht wordt gezet (ondanks altijd dreigende onrust)? Absoluut. Leer je dankzij een uitgebreide introductie van de schrijver net weer iets meer over de geschiedenis van de stad en het land? Zeker. Tonen beelden van gezamenlijke maaltijden een warm aspect van de Libanese cultuur? Ja, dat ook. Dus hoe is Bayrut dan anders?

Het verschil zit hem voor mij toch in de recepten die je in het hoofdstuk ‘Hoofdgerechten’ treft. Hierin vind je bijvoorbeeld veel stoofpotjes, een gerecht dat je amper op restaurantmenu’s in Libanon zult aantreffen. Het zijn gerechten die doen denken aan moeders en grootouders en dus gerechten die je anders niet zo snel zou eten. Dit maakt Bayrut voor mij net weer een tikkeltje anders dan voorgaande boeken en dus een fijne aanvulling op je boekenkast.

Pluspunten:

  • Een groot deel van de recepten is vegetarisch, wat het boek zeer geschikt maakt voor een breed gezelschap. 
  • Over het algemeen zijn de recepten opgemaakt voor 4 personen. Wat eventueel verkleinen voor 2-3 personen erg makkelijk maakt.
  • Hisham deelt in zijn boek bekende klassiekers, maar vooral recepten die je eerder in huiskamersferen tegenkomt. Wat Bayrut een mooi verzamelwerk maakt van recepten die normaliter in familiekringen doorgegeven worden.
  • Ingrediëntlijsten zijn bij de meeste recepten aan de korte kant, wat erg fijn is. 

Minpunten: 

  • Er wordt geen algehele bereidingstijd opgesomd bij de recepten.
  • Niet ieder recept is voorzien van een afbeelding.
  • Enkele recepten zijn gedrukt over één of meer pagina’s. Wat in mijn beleving niet zo prettig leest.

Nederlands | Druk: 1 |  9789461433046 | oktober 2023 | Hardcover | 224 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door GoodCook

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

MEER LEUKE BOEKEN: