REVIEW: Vlees – Herman den Blijker

Zo! Na een paar dagen veganistische recepten gemaakt te hebben is het weer tijd voor vlees! 🙂 En voor nu dan alleen even lezen over vlees. Rundvlees om precies te zijn. Herman den Blijker is een bekende Rotterdamse tv-persoonlijkheid en kok. Herman wil met dit boek dat je meer na gaat denken waar vlees vandaan komt, verschillende garingstechnieken etc. etc. Ook de slager heeft een centrale rol in dit boek; deze ambacht mag volgens Herman absoluut niet verloren gaan!

review vlees herman (Small)

Ondanks dat het boek ´Vlees´ heet, gaat het alleen over rund- en kalfsvlees. Het boek is verdeeld in verschillende categorieën waaronder rijpen, barbecue, bakken, vleesdelen, stoven, braden en kalfsvlees.

review vlees herman5 (Small)

Er zijn duidelijke tekeningen in het boek opgenomen waar bijvoorbeeld het pianostuk, de klaprib of de ossenhaas zit in een koe. De bijbehorende foto´s zijn niet geschikt voor geitenwollensokkendragendeveganisten of mensen die niet tegen bloed kunnen. Maar dat is vlees. Als je de keuze maakt om vlees te eten, moet je ook weten (en zien) waar het vandaan komt. Dan krijg je in mijn inziens een veel beter gevoel bij wat je eet.

review vlees herman2 (Small)

Herman geeft ook recepten voor een aantal bijgerechten, sauzen en boters die perfect passen bij je stukje vlees.

review vlees herman4 (Small)

Herman reist ook af naar de USA, Argentinië en Uruguay om te kijken hoe de beroemde Black Angus, Aberdeen Angus, Wagyu en Hereford koeien het vergaan. Ook worden wijnen uit Uruguay en Argentinië besproken.

review vlees herman3 (Small)

De recepten die in het boek staan zijn redelijk goed te doen. Natuurlijk zal je naar de slager moeten voor de meeste stukken vlees, maar dat is eigenlijk ook precies de bedoeling.

Gerechten zoals een broodje pastrami, empanadas en een carpaccio zijn voor de beginnende (thuis)kok prima te doen. Er staan ook wat meer uitdagendere recepten in zoals rundertong, gestoofde kalfswang of geplukte ossenstaart zullen iets meer ervaring vereisen.

Leuk is ook dat de meeste hoofdstukken een echte Rotterdamse inleiding van Herman hebben. Je hoort het hem bijna vertellen.

Conclusie

Pluspunten:

  • Veel informatie over de verschillende stukken vlees.
  • Duidelijke tips hoe je met verschillende stukken vlees om moet gaan/bereiden.
  • Fijn dat wijn ook een (klein) aandeel heeft in het boek.
  • Een zeer robuust boek, dikke kaft, geen papieren omslag en dik papier gebruikt om op te drukken.

Minpunten:

  • Ik vind de grootte van de letters niet helemaal geslaagd (veel te groot).
  • Op sommige pagina´s (zeker bij de bijgerechten) is de recept vrij kort, maar is de rest van de pagina wit gelaten. Ik zou het dan fijner lezen vinden als er 2 recepten op een pagina staan.
  • Sommige recepten staan in het register niet helemaal op een logische plek. Zoe je iets met Runderlappen, staat niet bij de R, maar bij Doorregen runderlappen. Net als Pastrami niet bij de P staat, maar alleen als Broodje pastrami in het register staat.

Er zijn wat kleine puntjes van kritiek (ben ook heel kritisch) maar dit is zeker geen slecht boek! Voor wie een kookboek zoekt met alleen maar vleesrecepten is dit niet het geschikte boek, maar als je meer wilt weten over de herkomst van vlees, de weg die vlees af moet leggen van wei tot bord, wat je het beste met welke stukken vlees moet doen met daarbij bijbehorende recepten; dan is dit een prima boek.

Dit boek is beschikbaar gesteld door Kosmos Uitgevers

Klik op de link hieronder om het boek te kopen! 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.