Allemaal aan de vette vis en olijfolie dankzij Omega 3

Waarom is het toch dat vet alles wat lekkerder maakt? Dit mag wellicht een persoonlijke mening zijn, maar als me de keuze wordt gegeven om varkensvlees of rund te gebruiken, zal er vrijwel altijd gekozen worden voor varkensvlees, omdat er aan het vet in dit vlees veel meer smaak zit als je het uitbakt. Dit is hetzelfde met vis. Vis heeft een rijkere smaak als minder vette vis.

Hier komt een persoonlijke mening, maar vette vis is gewoonweg lekkerder. Dit komt omdat er heel veel smaak van de vis in het vet van die vis zit. Die versterkt de algehele smaak van de vis en dus lekkerder maakt. Niet alleen is de vette vis smaakvoller, maar het vet in de vis speelt ook een grote rol in de gezondheid van de mens. In het vet zit namelijk Omega 3. Wat dat precies is, gaan we later wat dieper op in. Een aantal voorbeelden van de vette vis kunnen we vinden in makreel, haring of ansjovis. Haring wordt in Nederland al veel gegeten en rauw met een beetje uitjes is dit meer dan een heerlijke lekkernij.

Allemaal aan de vette vis en olijfolie dankzij Omega 3

Vis is gezond

We hadden het net al even over Omega 3, maar wat is dat nu precies? Omega 3 zijn in een dure omschrijving, meervoudig onverzadigde vetzuren. In deze groep zit er een die onder de essentiële vetzuren valt en dat is “alfa-linoleenzuur” en niet geheel verrassend is dit te vinden in visolie en komt meer voor in vette vis als in magere vis. Daarom is vis niet alleen lekkerder als ie wat vetter is, maar ook gezonder. Het zit niet alleen in visolie overigens, maar ook in groenten en noten zoals spinazie, avocado en walnoten. En wist je dat zeewier ook vol zit met Omega 3? De voordelen van een goede hoeveelheid dagelijkse Omega 3 is het verlagen van de cholesterolgehaltes in het lichaam en zorgt voor een goede weerstand tegen hart- en vaatziektes.

Allemaal aan de vette vis en olijfolie dankzij Omega 3

Ik lust geen vis

“Ik lust geen vis..” Dat kan natuurlijk ook en komt regelmatig voor. Niet iedereen lust alles, maar voor wel alles is al bijna een oplossing. Zo kun je natuurlijk ook wat extra groente eten. Een salade waar noten in zitten is een perfecte aanvulling zonder dat je ook maar een hapje vis hebt gegeten. Er zijn meer wegen die naar een gezond leven leiden. Wist je bijvoorbeeld dat in olijfolie Omega 3 zit? Dit is makkelijk over de salade heen te doen voor een nog betere smaakervaring van de salade.

Allemaal aan de vette vis en olijfolie dankzij Omega 3

Wist je dat in olijfolie omega 3 zit?

Zoals je hierboven al leest is olijfolie omega 3 rijk en dat is een hele goede boter vervanger. Bak bijvoorbeeld eens wat aardappels of andere maaltijd ingrediënten in olijfolie en je hebt al een groot gedeelte van je dagelijkse behoefte aangevuld. Er is zoveel creatief te gebruiken als je met olijfolie werkt, dat ineens de hele culinaire wereld opengaat en je hebt buiten vis ineens alles wat je nodig hebt aan de ADH. Zo is olijfolie niet het enige waar omega in zit, maar zonnebloemolie, wat veelal gebruikt wordt voor frituren is ook omega rijk.

Olijfolie

Conclusie

Er zijn meer wegen die naar Rome leiden dan alleen vis. Groentes en olijfolie zijn dus ook rijk aan Omega 3. Vind je vis heel lekker? Gewoon blijven eten. 😉 Het laatste is jezelf tegenwerken in wat je juist lekker vindt, maar denk er gewoon eens aan van olie te wisselen, wat meer groente te eten of een supplement in de vorm van omega 3-6-9 te nemen. Dit alles verbeterd je algehele weerstand, je wordt er gezonder van en je wordt resistenter tegen bijvoorbeeld verkoudheid. Houdt jezelf op nummer één en zorg ervoor dat je gezond blijft of wordt, dan ga je een stuk langer mee.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Wellvita.nl.
Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.