Op bezoek bij: João Portugal Ramos

on

Als je een Portugese wijnwinkel in de Alentejo binnenloopt; kun je er niet omheen: de wijnen van João Portugal Ramos. Ik mocht een kijkje nemen achter de schermen op het wijnbedrijf in de Alentejo en zelf mijn eigen wijn blenden!

João Portugal Ramos

Voordat hij in 1990 besloot om zijn eigen wijnen te gaan maken, was hij een zeer succesvol wine consultant en hielp tientallen wijnbouwers in Portugal met advies.  In  1990 begon hij met het aanplanten van druivenstokken in zijn eigen wijngaard Adega Vila Santa in de Alentejo.

Op bezoek bij: João Portugal Ramos

De 1250 hectare wijngaard van Ramos ligt in de buurt van het oude, met marmer bezaaide, Estremoz in de Alentejo. De leisteen- en kalksteen-kleigrond, gecombineerd met het continentale klimaat in de regio, creëren ideale omstandigheden voor het telen van druiven.

Op bezoek bij: João Portugal Ramos

Ramos put uit zijn jarenlange ervaring door zorgvuldig een reeks wijnen te creëren. Afhankelijk van de herkomst en variëteit van de druif, gebruikt Ramos temperatuurgecontroleerde vinificatie in stalen tanks of (lekker traditioneel met je blote voetjes in een marmeren bak), gevolgd door veroudering in barrique om een ​​rijker karakter toe te voegen. Voor al zijn wijnen maakt hij gebruik van geavanceerde kwaliteitscontrolesystemen die de norm in Portugal hebben gezet.

Op bezoek bij: João Portugal Ramos

Al snel kregen zijn wijnen grote bijval en breidde hij zijn wijngaarden uit naar locaties in Tejo, Beiras en de Douro. Zijn meest recente project is een frisse en fruitige Vinho Verde, Lima genoemd, als eerbetoon aan de iconische rivier die door het gebied loopt.

Op bezoek bij: João Portugal Ramos

Ramos is winnaar van vele prijzen waaronder “Persoonlijkheid van het Jaar (2010)”, “Producent van het jaar” (2006 – Essência do Vinho), “Wijnbouw Team van het Jaar” (2010), “Wijnmaker van het Jaar” (2000), “Onderneming van het Jaar” (Revista de Vinhos – 1998), “Wijnmaker van het Jaar” (1999 & 2004), “Producer of the Year” (Vin & Mat, Zweden-2004); “Nieuwkomer van het Jaar” (Wein Gourmet, Duitsland – 2004), en in 2008 de prijs voor “Ondernemerschap en innovatie” uitgereikt door het Portugese ministerie van Landbouw.

Wijn blend workshop

Je kunt natuurlijk een rondleiding boeken door het bedrijf, maar wat ook tof is om te doen is je eigen wijn blenden!

Op bezoek bij: João Portugal Ramos

Er staan drie vaten met João Portugal Ramos wijn van één druif, en met een klein maatbekertje kun je dan in je glas een blend maken van de verschillende wijnen. Ben je tevreden met je eigen creatie? Dan vullen ze een 375 ml flesje met je eigen wijn! 😀

Op bezoek bij: João Portugal Ramos
Foto door Ivonne van myfootprints.nl

Ik koos uiteindelijk voor 30% Aragonez, 10% Tempranillo en 60% Alicante Bouschet.


Voor dit artikel ben ik uitgenodigd door Toerisme Alentejo, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

One Comment Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.