Zelf gemakkelijk voedsel drogen met de Byzoo DH03 Voedseldroger

Regelmatig gebeurt het mij dat ik na het koken van gerechten verschillende bosjes kruiden over hou. Deze verslappen dan ergens achterin de koelkast en eindigen uiteindelijk in de GFT-bak. Of dat er vol enthousiasme fruit gekocht wordt aan het begin van een nieuwe week en dat toch niet alles op tijd opgegeten wordt. Super zonde! Zeker nu de inflatie op een all-time high staat is het extra zonde als er voedsel weggegooid moet worden. Dus ging ik op zoek naar oplossingen om deze verspilling in mijn huishouden te verminderen. Een oplossing is het drogen van voedsel met de Byzoo DH03 voedseldroger, waardoor je de levensduur van producten met een enorme lange tijd verlengt en producten dus niet in de GFT-bak belanden.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Wat is voedseldrogen?

Voedseldrogen is een manier van voedselbereiding waarbij dankzij een constante (middelhoge) temperatuur in de oven het water in het voedsel verdampt. Door de afwezigheid van vocht in het voedsel hebben bacteriën en schimmels geen bron om zich in te nestelen en vergaat je eten dus niet. Na een bereidingstijd van een paar uur (afhankelijk van het product dat je droogt) hou je uiteindelijk een product over dat lichter, droger en compacter is dan een vers product. Wat nog steeds de vitaminen en smaken bevat als voorheen.

Voedsel kun je op twee manieren drogen: in de oven of in een speciaal daarvoor bestemde voedseldroger. Dit laatste apparaat biedt veel meer voordelen en comfort ten opzichte van drogen in de oven. Zo zorgt de droogoven voor een constante temperatuur en droog je daadwerkelijk het voedsel, zet je de temperatuur te hoog dan bak je het voedsel. En in een droogoven kan het vocht ontsnappen door de speciale ventilatie, hierdoor kun je de droogoven gewoon zijn ding laten doen en hoef je niet steeds de deur open te doen om te ventileren.

De Byzoo DH03 Voedseldroger

Slowjuice.nl vroeg mij om voor OngewoonLekker de DH03 Voedseldroger uit te proberen. Een droger vol nuftige snufjes en flinke upgrade ten opzichte van de Byzoo Scorpion waar Jody als eens eerder over schreef (lees het artikel hier). De Byzoo DH03 is een RVS droogoven van flink formaat. Met ruimte voor maar liefst tien trays biedt de droger de mogelijkheid om grote hoeveelheden kruiden, groenten, fruit en vlees te drogen op een lage temperatuur. Door de horizontale luchtstroom in de DH03 wordt de lucht gelijkmatig verdeeld en worden de ingrediënten gelijkmatig gedroogd, zo behouden zij op deze manier hun vitamines en smaak.

Maar de DH03 voedseldroger is niet voor niets een upgrade ten opzichte van eerdere modellen, hij kan namelijk meer! Dankzij zijn unieke 2-stage drying functie is het mogelijk om 2 programma’s van te voren in te stellen qua temperatuur en tijd. Hierdoor is de droogtijd korter doordat je het eerste programma de temperatuur hoger (snel) zet en vervolgens automatisch overschakelt op “Rauw” (tot 47 °C) voor de resterende droogtijd. De 2-stage drying functie zorgt ervoor dat de temperatuur niet boven de gewenste temperatuur stijgt. Natuurlijk is het ook gewoon mogelijk om maar één programma te draaien.

Waar het model van Jody van kleiner formaat was, neemt de DH03 toch echt meer ruimte in beslag als vast apparaat. Wel is hij door de afneembare motor kleiner te maken en makkelijker op te bergen. De oven rust op siliconen pootjes waardoor hij niet per se in de keuken hoeft te staan op een hittevast blad. Door de siliconen pootjes kun je de oven ook in een andere ruimte plaatsen waar je wellicht meer ruimte hebt. Daarnaast heeft de Byzoo DH03 een luxe vaste draaideur, touchscreen bedieningspaneel, een digitaal display en een groot kijkraam waardoor je het droogproces kunt bewonderen.

Zelf aan de slag!

Direct na binnenkomst ben ik in het bijbehorende instructieboekje gedoken, want het is nogal een imposant apparaat… Tuurlijk ben ik bekend met het concept voedseldrogen en deed ik voorheen wel eens een poging in mijn heteluchtoven. Maar die pogingen waren niet zo succesvol als gehoopt. Tijd dus to step up my game.

Het bijgevoegde instructieboekje vertelt mij dat voedsel drogen eigenlijk een fluitje van een cent is. De verschillende temperaturen voor producten worden opgesomd, instructies over het gebruik van de oven en er wordt nog een flinke duit inspiratie gegeven met recepten die je in de droogoven kunt maken. Ik trek mijn eigen plan en deel met jou mijn top 3 droogrecepten:

Gedroogde kruiden

De nummer 1 reden voor mij om een droogoven te gebruiken is om flinke hoeveelheden kruiden te kunnen drogen en bewaren. Op mijn dakterras heb ik een mini-moestuin aangelegd en hierin is zeker 1 vierkante meter bestemd voor verse kruiden. Rozemarijn, tijm, bieslook of koriander, noem het maar op en het groeit op mijn dak. Maar ook kruidenplantjes groeien met wat liefde van de zon flink door, dus is een snoeibeurt regelmatig aan de orde. Wat mij dan weer achterlaat met meer kruiden dan ik direct kan verbruiken. Door ze voortaan te drogen hou ik mijn planten kort gewiekt en mijn kruidenkastje voor de rest van het jaar gevuld!

Bereidingswijze:

 1. Leg een siliconenmatje op een rvs rek en spreid hierop de kruiden uit tot het matje goed gevuld is.
 2. Schuif het rek in de Byzoo droogoven en zet de temperatuur op 40°C en de tijd op 4 uur.
 3. Laat het deurtje van de oven gedurende de droogtijd dicht om te voorkomen dat de temperatuur daalt en dus de droogtijd toeneemt.
 4. Laat het rek met de kruiden na de droogtijd uitdampen in de oven en haal daarna het rek uit de oven.
 5. Bewaar de gedroogde kruiden in een luchtdichte container.

Jalapeño Zout

Waar kruiden reden nummer 1 voor mij zijn voor het gebruiken van een droogoven, is het verwerken van verse pepers tot houdbare producten een absolute nummer twee. Elk jaar heb ik een jalapeño plant op mijn dakterras staan en die voorziet mij van zodanig veel pepers dat alleen opeten niet meer voldoet. Dus zocht ik naar recepten voor gedroogde pepers. En zo kwam ik het recept voor jalapeño zout tegen. Heerlijk pittig voor in stoof- of Mexicaanse gerechten!

Bereidingswijze:

 1. Was de jalapeñopepers, droog ze af en snij ze in het gewenste formaat. Ik kies voor ringentjes. Want dat droogt makkelijker en sneller.
 2. Leg een siliconenmatje op een rvs rek en spreid hierop de jalapeño ringen uit tot het matje goed gevuld is. Omdat de ringetjes tot klein formaat krimpen, houdt het siliconenmatje de ringen goed op zijn plek.
 3. Schuif het rek in de Byzoo droogoven en zet de temperatuur op 50°C en de tijd op 9 uur.
 4. Laat het deurtje van de oven gedurende de droogtijd wederom dicht om te voorkomen dat de temperatuur daalt en dus de droogtijd toeneemt.
 5. Laat het rek met de ringen na de droogtijd uitdampen in de oven en haal daarna het rek uit de oven. Check of de pepers kraakdroog zijn. Zo niet, verleng de oventijd dan met een paar extra uren.
 6. Maal de gedroogde jalapeño ringen in een keukenmachine met grof zeezout tot fijne poedervorm
 7. Bewaar het zout in een afgesloten pot.

Gedroogde pepers

Naast jalapeñopepers groeien er nog zo’n 6 andere soorten pepers op mijn dakterras. En hoewel we echt veel verwerken in vers voedsel. Ontkomen we er niet aan om ook hele pepers te drogen in de oven. Heel fijn, want wanneer ik ze dan nodig heb kan ik altijd teruggrijpen op een lekkere voorraad. En zo zitten we nooit zonder pit in onze gerechten.

Bereidingswijze:

 1. Was de pepers en droog ze af. Snijden is niet nodig want ze gaan in het geheel in de oven.
 2. Leg de pepers op een gaasvel of leg ze direct op het rekje.
 3. Schuif het rek in de Byzoo droogoven en zet de temperatuur op 50°C en de tijd op 7 uur.
 4. Laat het deurtje van de oven gedurende de droogtijd wederom dicht om te voorkomen dat de temperatuur daalt en dus de droogtijd toeneemt.
 5. Laat het rek met de pepers na de droogtijd uitdampen in de oven en haal daarna het rek uit de oven. Check of de pepers kraakdroog zijn. Zo niet, verleng de oventijd dan met een paar extra uren.
 6. Bewaar de pepers in een afgesloten pot. Voor de maximale bewaartijd wordt 1 jaar aangeraden. Echter kijk ik zelf altijd hoe de peper er aan toe is en besluit ik daarna of hij nog bruikbaar is.

Conclusie en verkrijgbaarheid

De Byzoo Voedseldroger DH03 is onder andere verkrijgbaar op www.slowjuice.nl en Bol.com. De Byzoo DH03 ontstijgt de huis-tuin-en-keuken voedseldrogers die voor wat tientjes op de markt verkrijgbaar zijn. Hij biedt meer ruimte, is middels een touchscreen te bedienen, heeft een uitgebreider droogprogramma en is een stuk steviger van kwaliteit dan zijn voorganger.

Zelf ben ik aangenaam verrast door de voedseldroger. Ik heb een oplossing gevonden voor de resterende groenten en kruiden die ik overhoud aan het einde van mijn moestuinseizoen. En vind het daarnaast een perfect apparaat voor het maken van gedroogd fruit voor cocktailgarneringen. Kortom, ben jij net zoals ik op zoek naar een duurzamere oplossing voor voedselverwerking? Wil je jouw oogst uit de moestuin wegwerken? Of ben je een thuis bartender die graag grotere getallen garneringen wil maken? Ook jij zult dan zeer tevreden zijn met de kwaliteit die de Byzoo Voedseldroger DH03 biedt.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Slowjuice.nl, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.