Wijn uit Kroatië – inclusief wijn-spijs tips!

Je zou het niet zeggen misschien, maar Kroatië en ik gaan al heeeel lang terug. Zo rond 2002-2003 ging ik samen met mijn ouders op vakantie naar Istrië, toen eigenlijk het enige gedeelte van Kroatië wat een beetje bekend was. Heel Kroatië is nu bekend als vakantieland, maar de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog (die leidde tot de afscheiding van Kroatië van de Federale Republiek van Joegoslavië) was pas in november 1995 voorbij. Niet echt een ideaal vakantieland zou je denken. Maar wat mij toen al opviel waren de extreem vriendelijke mensen, het eten en de heerlijke wijn uit Kroatië. Elke dag van het jaar natuurlijk lekker, maar voor de komende feestdagen heb ik op www.croatianwine.online een eigen OngewoonLekker Proefdoos (a dirty mind is a joy forever) met 6 gastronomische Kroatische wijnen, tegen een gereduceerd tarief! Perfect om toch even dat vakantiegevoel te krijgen deze winter.

Wijn uit Kroatië - inclusief wijn-spijs tips!

Verhuisplannen

Maar waar komt mijn liefde voor dit land vandaan? Ik wist al dat ik paleontologie in Utrecht zou gaan studeren, dus toen ik tijdens die vakantie met mijn ouders hoorde van dinosaurus voetsporen op het eiland van Brijuni wilde ik daar zeker even kijken. Via een student die daar onderzoek deed en ik mee aan de praat raakte, hoorde ik van een geologisch studenten netwerk (EUGEN) dat het jaar daarop een groot congres in Kroatië zou organiseren, speciaal voor studentgeologen vanuit heel Europa. Dus ik het jaar daarop daarheen! En zoveel toffe mensen uit Kroatië ontmoet dat ik de jaren daarna veel terug ben geweest en heb zelfs nog wat research gedaan om mijn Master Paleontology aan de Universiteit van Zagreb te doen en daar dus ook te gaan wonen. Door omstandigheden (oa de ziekte van mijn moeder) is dat er helaas nooit van gekomen. Maar Kroatië heeft nog altijd een bijzonder plekje in mijn hart!

Wijn-Spijs Tips

Wijn uit Kroatië is uitermate geschikt om bij te eten; dat doen de locals namelijk ook, weet ik uit ervaring. Het bijzondere aan de Kroatische wijnen is dat er zoveel variatie is in druiven, klimaten en terroirs dat er heel veel verschillende wijnen worden gemaakt. En er dus altijd wel een match is te vinden bij jouw menu of gerecht. Maar misschien kun je nog wel wat hulp gebruiken? Ik geef hieronder bij elke wijn uit mijn OngewoonLekker proefdoos alvast wat meer informatie, inclusief een wijnspijs tip!

Feravino Francesca Rosé Brut

Deze mousserende wijn is de Kroatische versie van de Italiaanse prosecco. De middag of avond starten met een glaasje bubbels hoort er natuurlijk wel bij. En ook een leuk detail: de wijn was Vondst van de Maand bij Hubrecht Duijker en kreeg een 8,5 in De Grote Hamersma 2021 van Harold Hamersma. Ga voor nog meer fruit door deze salade met kip en aardbeien te serveren met een glaasje Francesca Rosé Brut.

Feravino Dika Graševina

Van hetzelfde huis als de Francesca rosé bubbels zit er ook een 100% Graševina in de proefdoos. Graševina is de meest voorkomende witte druivensoort in Kroatië en maakt de bekendste witte wijn van het land. Het is een zeer aangename en culinaire wijn die een eervolle vermelding heeft in de Perswijn Koopgids van 2018. Serveer bij de Dika Graševina een groot plateau oesters; beide hebben een hoog gehalte aan umami en passen daarom ook perfect bij elkaar. Er is zelfs een restaurateur in Parijs (!) die elk zomerseizoen meerdere pallets van deze wijn uit Kroatië laat komen om te serveren bij zijn oesters.

Kabola Malvazija ECO

Met bijna 9 procent van de totale productie is de Malvazija de een-na-belangrijkste druif van het land. De Kabola Malvazija biologisch wit past uiteraard bij vis en schelpdieren maar roept ook om umami. Maak eens dit gerecht met coquilles, matcha crème en zeekraal bij deze wijn; dat past geweldig.

PZ Svirče Plavac

Deze Plavac van het op het eiland Hvar gelegen wijnhuis PZ Svirče is gemaakt van de 100% Plavac Mali druif. Deze kleine druifjes met zijn dikke schil zijn de belangrijkste wijndruif van Dalmatië. En leuk feitje: Plavac Mali betekend ook letterlijk ‘Kleine Blauwe’.

Interessant is ook de relatie tussen de Californische Zinfandel, de Italiaanse Primitivo en de Plavac Mali. In de jaren ’90 dachten onderzoekers dat de Plavac Mali de algemene voorouder was van deze bekende druiven. Later bleek dit een vertakking te zijn van de in 2000 verloren geachte Crljenak Kaštelanski, die aan de Dalmatische kust, vlak bij de plaats Kaštela, werd ontdekt. Uit DNA-onderzoek bleek dat de druif identiek is aan Primitivo en Zinfandel. Met het vinden van de ‘Rode van Kaštela’ was het raadsel opgelost. In 2011 bleek dat de in de Kroatische wijnbouw eerder beschreven druif Tribidrag genetisch identiek is aan de Crljenak Kaštelanski. Bovendien verwijst het woord Tribidrag net als Primitivo naar het woord ‘vroeg’, wat weer is afgeleid van het vroegrijpende karakter van de druif. [Bron: www.zinfandel.nl].

Serveer de Plavac met een rode wijn risotto met blauwe kaas, niet alleen omdat het zo mooi past vanwege de naam van de druif, maar ook omdat de combi heel goed smaakt.

Feravino Miraz Frankovka

De Feravino Miraz Frankovka is een stevige jongen en het Kroatische equivalent van de blaufränkisch. Van wijnschrijver Harold Hamersma heeft hij onlangs een 9- gekregen. Harold: “Rijpe pruimen, dikke kersen, milde pepers, kaneel en het zoet van gebrande paprika. Zwoel, rond, gevuld, rijp maar toch ook fris, koket en levendig. Kan me vergissen: maar ik bespeur wat aardig wat invloeden van eikenhout”. Dat eikenhout kan kloppen inderdaad, want de wijn heeft twee jaar rijping gehad in 500 liter eikenhouten vaten, gemaakt van Kroatisch eikenhout uit de regio Slavonija.

Drink deze wijn eens bij een stoofpotje van kip met jonge kapucijners en zoete aardappel, dat wordt genieten!

Vinoplod Jakov Prošek

De Vinoplod Jakov Prošek is een typisch Kroatische dessertwijn en gemaakt volgens de passito-methode: na de oogst worden de druiven in kleine kratten in de zon te drogen gelegd. De druiven drogen ongeveer 30% in waardoor de druiven zoeter worden en de smaken veel meer geconcentreerd. De aanduiding Prošek zie je alleen niet op het etiket staan; op de fles staat Desertno Vino. De reden daarvan is dat de Italianen vonden dat de wijn niet zo mocht heten toen Kroatië in de EU kwam omdat de naam Prošek teveel lijkt op de Italiaanse Prosecco, dat Europees beschermd is. In 2013 heeft Kroatië een aanvraag ingediend bij de Europese Commissie of zijn Prošek ook dezelfde naamsbescherming kon krijgen als prosecco. De Europese Commissie (EC) besloot onlangs dit verzoek in te willigen. Prosecco en Prošek zijn dus allebei beschermde namen, die niet zomaar door anderen gebruikt mogen worden. Dus op de nieuwe jaargang Vinoplod Jakov Prošek mag weer trots de naam Prošek staan.

Schenk deze wijn bijvoorbeeld bij deze gekaramelliseerde vijgen met mascarpone.

Koop nu de OngewoonLekker Proefdoos

Dorst gekregen door al deze heerlijke Kroatische wijnspijs tips? Bestel dan snel de OngewoonLekker Proefdoos! De proefdoos bestaat uit bovenstaande 6 Kroatische wijnen die volgens mij (en de experts van Croatianwine.online) een mooie introductie geven. Ik heb ook nog een mooie korting van 20% voor je kunnen fixen, dus bestel snel, dan heb je de wijnen nog voor de kerst in huis. Bestel via www.croatianwine.online/proefdoos-ongewoonlekker.

Wijn uit Kroatië - inclusief wijn-spijs tips!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Croatianwine.online. Maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.