Op vakantie vind ik het altijd leuk om nieuwe dranken te ontdekken. In het zuiden van België stuitte ik op een interessante Franse drank: Picon. Het is een aperitief met een bitterzoete smaak die vooral populair is in het noorden van Frankrijk en West-Vlaanderen in België. In dit artikel deel ik de geschiedenis van Picon en een aantal heerlijke cocktailrecepten waarin je Picon kunt gebruiken.
Geschiedenis van Picon
Gaétan Picon werd geboren in 1809 in Genua. In die tijd regeerde Napoleon Bonaparte over Europa en was de Franse keizer koning van Italië. Na de val van het Franse rijk in 1815 emigreerde de familie Picon naar Marseille. Hier leerde de jonge Gaétan alcohol distilleren. Hij werkte als leerling-distilleerder in Aix-en-Provence toen hij zich in 1830 bij het Franse leger voegde voor trieste koloniale veroveringen in Algerije.
In de hitte van Algerije moesten de soldaten drinken, terwijl het water vaak ongeschikt was voor consumptie. Malaria en hoge koorts doodden veel kolonisten. Ook soldaat Picon ontkwam niet aan de ziekte. Hij werd ziek en gebruikte alcohol waarin hij kinine en gentiaan liet infuseren, twee planten bekend om hun therapeutische en stimulerende eigenschappen. Hij voegde er sinaasappel, het lokale fruit, aan toe.
Het gerucht van een drankje dat koorts en malaria geneest, kwam tot de oren van het Franse legerleiding. Op bevel van zijn superieuren concentreerde de jonge Gaétan Picon zich op de productie van zijn remedie om het hele bataljon van drank te voorzien. Zijn brouwsel, met een alcoholgehalte van 21%, werd gemengd met warm water gedronken. De alcohol doodt de ziektekiemen en de kruiden bevorderen de spijsvertering. Bovendien maken de sinaasappelschil en de kinine het een bittere, dus verfrissende drank.
Amer Africain
Gaétan Picon bracht zijn “Amer Africain” voor het eerst op de markt in 1837 in Philippeville, Frans Algerije. Het succes van de drank was onmiddellijk en er werden verschillende producties in Algerije gestart. Maar het was in 1862 dat deze drank zijn grote succes kende: de “Amer Africain” won een bronzen medaille op de Wereldtentoonstelling van Londen in de categorie aperitief “bitter”.
Dankzij deze erkenning keerde Gaétan Picon terug naar Marseille om zijn eerste fabriek op Europese bodem op te richten. We zijn in 1872. Hij noemde zijn alcohol “Amer Picon”. Gaétan maakte fortuin en aan het einde van de 19e eeuw waren er “Picon”-fabrieken in Levallois, Lyon, Bordeaux, Barcelona en Genève. Gaétan Picon bracht zijn “Amer Africain” voor het eerst op de markt in 1837 in Philippeville, Frans Algerije. Het succes van de drank is onmiddellijk en verschillende producties worden geboren in Algiers. Maar het was in 1862 dat dit drankje zijn grote succes beleefde: L’Amer Africain won een bronzen medaille op de London World’s Fair in de categorie “bitter” aperitief.
Nog altijd populair
Tegenwoordig blijft Picon een populaire drank in Frankrijk, vooral in de noordelijke en oostelijke regio’s. Het wordt vaak geconsumeerd als aperitief of gemengd met bier of witte wijn om smakelijke cocktails te creëren. Hoewel het oorspronkelijke recept niet is veranderd sinds het meer dan 200 jaar geleden werd gecreëerd door Gaétan Picon, blijft het merk zichzelf opnieuw uitvinden om aan de moderne smaak te voldoen. Naast klassieke versies van Picon biedt het merk ook meer exotische smaken zoals Picon Mojito en Picon Punch.
Cocktailrecepten
Picon Vin Blanc
Benodigdheden:
- 30 ml Picon
- 10 ml Triple Sec (of Cointreau)
- dash Angostura bitters
- witte wijn
- garnering: schijfje sinaasappel
Bereidingswijze:
- Giet de picon, triple sec en de Angostura bitters in een tumbler glas
- Voeg ijs toe en roer even goed door
- Vul aan met witte wijn
- Garneer met een schijfje sinaasappel
Picon Punch
Benodigdheden:
- 60 ml Picon
- 30 ml rum
- 30 ml ananassap
- 15 ml limoensap
- 15 ml suikersiroop
- garnering: Schijfje ananas
Bereidingswijze:
- Doe ijsblokjes in een cocktailshaker
- Voeg de Picon, rum, ananassap, limoensap en suikersiroop toe
- Schud goed en zeef in een glas gevuld met ijs
- Garneer met een schijfje ananas
Picon Mule
Benodigdheden:
- 60 ml Picon
- 30 ml wodka
- 15 ml limoensap
- Ginger beer
- garnering: schijfje limoen & takje munt
Bereidingswijze:
- Doe ijsblokjes in een koperen mok
- Voeg de Picon, wodka en limoensap toe
- Vul aan met ginger beer en roer voorzichtig
- Garneer met een schijfje limoen en een takje munt
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!
NOG MEER LEKKERE COCKTAILRECEPTEN:
Ik woon in Noord Frankrijk en daar wordt Picon vooral in bier gedronken. Ik heb een keer een fles gekocht en heb die na een tijdje weg gegeven. Bepaald niet mijn smaak. Maar ja, smaken verschillen!
Ja in bier gebruik ik het ook af en toe! Ik vind het eigenlijk wel lekker, maar inderdaad, smaken verschillen! Nog andere lokale drankjes in Noord-Frankrijk die ik eens zou moeten proberen?
[…] van de regio en biedt een scala aan smaken om van te genieten. Bestel bijvoorbeeld ook eens een Picon Vin Blanc, of een Picon Bière voor een traditioneel Belgisch/Frans […]