Zelf perenlikeur maken is een stuk makkelijker dan je denkt! Herinner je je nog die zalige zomerdagen van vroeger, waarop je genoot van een heerlijk Festini perenijsje? Het gevoel van verkoeling en de sappige, zoete smaak van peren die je in dat ijsje proefde, zijn vaak jeugdherinneringen die we koesteren. Met die herinneringen in gedachten en een vleugje nostalgie besloot ik om zelf perenlikeur te maken, een drankje dat me doet denken aan die onbezorgde dagen. Deze zelfgemaakte perenlikeur is misschien niet helemaal hetzelfde als een Festini-ijsje, maar het is ongelooflijk lekker en brengt die zoete, sappige perensmaak op een geheel nieuwe manier tot leven. De smaak is intens en verrassend verfijnd. Als je wat minder suikersiroop toevoegt, krijg je een likeur die doet denken aan peerkorn, de perenvariant van de bekende apfelkorn. Maar voor deze gelegenheid heb ik gekozen voor een zoetere variant, perfect om te nippen na een lange dag of om te delen met vrienden bij speciale momenten.

Perenlikeur zelf maken!

Benodigdheden voor ± 500ml perenlikeur:

  • 4 onrijpe handpeertjes
  • 1 stokje kaneel
  • 4 kruidnagels
  • 2 cm gember, geschild en in plakjes
  • 1/2 stokje verse vanille (of een 1/2 theelepeltje vanille-extract)
  • 400 ml wodka
  • 100 gram kristalsuiker
  • 100 ml water

Bereidingswijze:

  1. Spoel de peertjes even af, snij in kwarten en haal het klokhuis eruit. Je kan ze zo met schil en al in een grote weckpot stoppen. Doe dan de kaneel, kruidnagel, gember, vanille (eerst even schrapen en dan de zaadjes + de peul) en wodka in de pot erbij.
  2. Zet de pot op een koele en donkere plaats ongeveer 3 weken weg. Probeer wel af en toe de pot even te schudden.
  3. Na 3 weken haal je alle stukken peer en kruiden uit de pot en zeef je het geheel nog even door een koffiefilter om alle frutseltjes eruit te vissen.
  4. Zet een pannetje op met de suiker en het water en verwarm totdat alle suiker opgelost is. Voeg naar smaak de suikersiroop bij je perenwodka en geniet van je zelfgemaakte perenlikeur! :D
  5. Ik bewaar al mijn likeurtjes in de koelkast, gewoon omdat ik niet hou van likeuren op kamertemperatuur. Maar er zit zoveel alcohol in dat je deze likeur ook prima buiten de koelkast kan bewaren (maar wel op een donkere plek!).impression?p=1&s=35483&t=url&f=BAN&name=koken & tafelen algemeen

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER LEKKERE LIKEUREN: