We gingen op bezoek bij het slakkenbier uit Wallonië: Brasserie Caracole! Waarom deze brasserie een slak als logo heeft? En waarom deze brouwerij anders is dan de andere 300 brouwerijen in België? Dat ga ik je vertellen in dit artikel.
Al sinds 1765
In 1765 werd door de familie Moussoux een brouwerij opgericht in het dorp Falmignoul. Het werd vervolgens door verschillende generaties geëxploiteerd tot 1939. Tijdens een hevige storm viel een enorme schoorsteen op de brouwerij die bijna compleet verwoest werd. Twee jaar later werd de boel verkocht aan de heer Lamotte die er nog tot 1971 brouwde. In 1992 waren Namense vrienden François Tonglet en Jean-Pierre Debras in Falmignoul om te kijken naar een te koop staande filterkuip. Hun verbazing was groot toen bleek dat er een bijna complete brouwerij uit de jaren ’70 nog in het pand stond. Hebben! Het duurde nog tot 1994 voor het eerste bier uit de tanks stroomde.
Waarom de slak op het logo?
De huidige eigenaren komen uit het nabijgelegen Namen. Mensen uit Namen hebben de reputatie om wat langzamer te zijn en hebben de bijnaam ‘slakken’ gekregen. Vandaar de slak op het logo.
Wat is er bijzonder aan Brasserie Caracole?
Bijzonder aan Brasserie Caracole is dat je bijna binnenstapt in een tijdmachine. Het proeflokaal komt rechtstreeks uit 1765 met grote houten balken, donker, oude brouwapparaten en houten toog. Ook de oude filterkuip uit de jaren ’70 wordt nog altijd gebruikt. Niet elke dag, want François brouwt maar één keer in de 14 dagen. En dat heeft wel wat voorbereiding nodig, want de heetwatertank en de brouwketel worden verwarmd met een heus houtvuur. Volgens de brouwerij zijn zij de enige die in Europa nog op deze manier brouwen en is mede verantwoordelijk voor de smaak van het bier.
De bieren
In huidige assortiment van Caracole vinden we de bieren Troublette (witbier, 5,6%), Saxo (blond, 7,7%), Caracole (amber, 7,9%) en Nostradamus (bruin, 9,9%). Van al deze bieren is sinds kort onder de naam Forestinne ook een biologische versie verkrijgbaar. Ter gelegenheid van het 250-jarig bestaan werd in 2015 de Fameuse 1765 (blond, 6,5%) gebrouwen. Alle bieren worden gebrouwen volgens ‘cuvée grand feu’, dus op houtvuur, ongefilterd, ongepasteuriseerd en met hergisting op fles. Sinds begin 2019 heeft Gilles Tonglet (zoon van brouwer François Tonglet) voor de verschillende bieren van Brasserie Caracole nieuwe labels ontworpen. Gilles: “De oude labels waren nog druk en je kon niet goed zien dat ze van dezelfde brouwerij afkomstig waren. Nu is er meer samenhang tussen de verschillende bieren.”
Bezoek de brouwerij
Zelf de brouwerij bezoeken? Het proeflokaal en het winkeltje zijn maandag tot en met vrijdag geopend van 8:30 tot 12:00 en van 13:00 tot 17:00. Rondleidingen worden gegeven op zaterdag en zondag tussen 14:00 en 17:00. In juli en augustus komt daar de woensdag bij als extra dag. Voor €8 krijg je de rondleiding en een proeverij van 4 Caracole bieren. Proost!
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!
ZIN IN NOG MEER BIER IN/UIT BELGIË? ↓
- Op bezoek bij Orval
- 10 tips voor bier in Gent
- Brouwerij Roman en de schilder die als inspiratie diende
- Op bezoek bij: Brouwerij Het Anker en Stokerij De Molenberg in Mechelen!
- Blauw Bessen Bier: streekbier uit Belgisch Limburg
- Bezocht: 5 brouwerijen in Wallonië!
- Westmalle bierbrood (met jalapeño pepers)
- Op bezoek bij: Brouwerij Bourgogne des Flandres
- Brouwerij de Halve Maan
Voor dit artikel ben ik door Wallonië België Toerisme uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.
Geef een reactie