Wanneer je in Italië bent, mag een bezoek aan een wijnhuis natuurlijk niet ontbreken op je trip. En als je dan toevallig in Noord-Piemonte bent; ga dan even van de gebaande paden af en kachel gezellig richting Ghemme. Dit kleine stadje is ook de naamgever voor de bijbehorende wijnregio waar Antonello Rovellotti samen met zijn broer Paolo fantastische wijnen maakt. Lees meer over de regio Noord-Piemonte in mijn algemene artikel over de regio.
ghemme
Ghemme is een DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) wat zegt dat de wijnen die hier vandaan komen de beste wijnclassificatie van Italië hebben. Slechts 85 hectare bestrijkt deze appellatie en ligt verspreid over twee gemeentes: Ghemme en Romagnano Sesia in de provincie Novara. De eerste sporen van wijnbouw gaan volgens archeologisch onderzoek terug tot het einde van de Romeinse overheersing. De basisdruif voor deze regio is de nebbiolo; ter plaatse ook wel spanna genoemd. De wijnen met Ghemme op het label moeten minstens drie jaar rijpen voordat ze op de markt mogen komen. Daarvan moet hij minstens 20 maanden op hout verblijven. Een Ghemme Riserva rijpt vier jaar, waarvan 25 op het vat.
Nebbiolo
Omdat de nebbiolodruif zeer langzaam rijpt wordt deze als allerlaatste van alle soorten geoogst in de 2e helft van oktober of zelfs 1e week van november. De naam is waarschijnlijk ook afkomstig van het woord ‘nebbia’ of mist, die rond deze periode ’s ochtends de dalen in Piemonte vult. De Nebbiolo is waarschijnlijk ook één van de bekendste druivensoorten van Italië en wordt vanwege zijn geweldige kwaliteiten ook wel ‘de koning‘ onder de italiaanse druivensoorten genoemd. Dit komt mede door de connectie met de bekendste wijn van deze druif, de Barolo, die ook wel “Wine of Kings and King of Wines” genoemd wordt. Nadeel: Barolo wijnen zijn ook zeer aan de prijs. Een betaalbaarder alternatief vindt je in Ghemme!
het kasteel
Rovellotti Viticoltori is niet gevestigd in een klassieke wijnboerderij, maar in een kasteel/fort uit de 14de eeuw. Het wordt overal ‘kasteel’ genoemd, maar technisch gezien is dat het niet. Het was vooral een veilig heenkomen voor de bewoners van de stad Ghemme, mochten ze aangevallen worden. Elke familie in het dorp had een eigen schuilkelder binnen het complex van het ‘kasteel’. De schuilkelders zijn er heden ten dage nog steeds en worden door de huidige bewoners van Ghemme vooral gebruikt als opslagplaats. Antonello en zijn broer Paolo hebben een aantal van de kelders opgekocht en samen met de eigen familiekelder is daar nu Rovellotti Viticoltori gevestigd.
Rovellotti is de enige wijnmaker die nog in de oorspronkelijke kelders mag werken. De productie is verdeeld over verschillende ruimtes en kelders die (heel handig) niet naast elkaar liggen. Het wijnmaken is dan ook een logistieke nachtmerrie!
de wijnen
In totaal maken ze ongeveer 10 verschillende wijnen (kan iets verschillen per jaar) én stookt een lokale distillateur een aantal grappa’s van hun nebbiolo druivenmost. Ondanks dat de grootste productie draait op nebbiolo, wil ik je het verhaal van de witte Vitigno Innominabile niet onthouden. In Noord-Piemonte zijn er twee witte druiven die het heel goed doen: vespolina en erbaluce. Nu is er ook een Erbaluce di Caluso DOCG die zich de naam + druif hebben toegeëigend. Terwijl hij overal in het gebied is aangeplant. Waardoor producenten die niet vallen onder de Erbaluce DOCG geen erbaluce op hun label mogen zetten. Rovellotti heeft dit opgelost door de wijn van 100% Erbaluce Vitigno Innominabile te noemen, letterlijk vertaald ‘de druif die niet genoemd mag worden’. Briljant!
conclusie
De wijnen van Antonello en Paolo Rovellotti doen voor mij niet onder voor de bekendere barolo’s en barbaresco’s. Ze maken zware bewaarwijnen, lichtvoetige rode wijnen en fruitige witte wijnen. Voor nu, of voor over 20 jaar. ;)
Elke week de nieuwste recepten en reisartikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!
Nog meer italië ↓
- Genepy likeur & Tevin’s Gin van Liquorificio Alta Valle Camonica
- Het Meer van Iseo en Monte Isola
- 9 tips om te doen in Valle Camonica – Brescia
- Op bezoek bij Silter kaasmaker Andrea Bezzi in Case di Viso
- Een introductie in de wijnen van de Lugana DOC
- Op bezoek bij: Franciacorta en Mosnel wijndomein
- Op bezoek bij de Marlene Appels in Zuid-Tirol!
- Een wijnproeverij op de Alpe di Siusi!
Voor dit artikel ben ik door Visit Piemonte, UnionCamere Piemonte en Regione Piemonte uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.
Geef een reactie