Melklikeur van van Boven

Ik zag deze melklikeur voorbij komen in het programma Koken met van Boven van Yvette van Boven, bekend van de kookboekenreeks Homemade. En omdat ik altijd op zoek ben naar nieuwe likeurrecepten voor de website heb ik dit recept gelijk onthouden! En dat is ook niet zo moeilijk met 4 ingrediënten… 😉 Het lijkt qua geur en kleur meer op limoncello, maar qua smaak heeft het wel het romige van de melk. Zonder dat het helemaal wit is, want door het zeven haal je alle melkbestanddelen eruit waardoor er een kleurloze/gelige likeur overblijft. Heel erg Ongewoon Lekker dus! 😀

Melklikeur (Small)

Benodigdheden voor 0,5L melklikeur:

 • 250 ml wodka
 • 250 ml volle melk, geen houdbare melk (die pakken die niet in de koeling staan)
 • 200 gram kristalsuiker
 • 1/2 biologische citroen in plakjes

Bereidingswijze:

 1. Snij een halve biologische citroen in dunne plakjes en stop die in een goed schoongemaakte (en met kokend water omgespoelde) weckpot.
 2. Doe dan de wodka, melk en suiker erbij en schudt even goed.
 3. Zet dan ongeveer 10 dagen afgesloten in de koelkast en probeer elke dag even te schudden.
 4. Als de likeur klaar is zet je een vergiet op een grote kom en leg je twee lagen kaasdoek (of schone theedoek even omspoelen onder de kraan zodat de zeepresten eruit zijn) in het vergiet.
 5. Giet dan de melklikeur op het kaasdoek en laat dat een paar uur zo hangen.
 6. Als het goed is blijven de melkbestanddelen in de kaasdoek achter en loopt er alleen een kleurloze vloeistof in de kom.
 7. Als je het hele proces een beetje wilt versnellen zou ik de kaasdoek ophangen aan bijvoorbeeld de kraan en dan de kom eronder (zie foto hieronder) door de punten van de doek vast te binden met wat touw en dat dan aan de kraan te hangen.

kaasdoek

Uiteindelijk hou je dan een heerlijke melklikeur over. Giet alles in een mooie (met kokend water omgespoelde) fles en het blijft zeker maanden goed in de koelkast. Ook erg lekker om in desserts zoals cheesecake te verwerken!


Ook lekker om zelf te maken:

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.