Indische gehaktballetjes in ketjapsaus

Ik vind het leuk om als er mensen langskomen voor een glas wijn of iets anders, er zelfgemaakte hapjes bij te serveren. Deze Indische gehaktballetjes kan je gemakkelijk van te voren maken en wanneer je ze nodig hebt, verwarm je ze even in de ketjapsaus. Supermakkelijk! Er zitten misschien wat ingrediënten bij die je misschien bij de toko moet kopen, maar het is zeker de moeite waard.

Indische gehaktballetjes in ketjapsaus

Benodigdheden voor ongeveer 20 kleine balletjes:

*Ik gebruik eigenlijk altijd half-om-half gehakt, maar je kunt ook runder- of lamsgehakt nemen.

Voor de ketjapsaus:

Voor de garnering:

 • 1 bosuitje, in kleine ringetjes
 • 2 eetlepels sesamzaad

Bereidingswijze:

 1. Meng alle ingrediënten voor de Indische gehaktballetjes en draai er balletjes van. Gebruik zoveel paneermeel als je nodig hebt; je mengsel moet niet te nat en niet te droog zijn. Het verschilt veel wat voor gehakt je gebruikt en of je ei misschien wat groter is. Ik zit meestal zo rond de twee eetlepels paneermeel per 500 gram gehakt. Ik heb ze niet te groot gemaakt, dan haal je er ongeveer 25 uit. Bak de balletjes in een grote pan in een beetje boter en olijfolie rondom bruin en gaar.
 2. Meng in een steelpan alle ingrediënten voor de ketjapsaus en laat ongeveer 10 minuten goed pruttelen, zodat je een wat ingedikte, glanzende saus krijgt.
 3. Giet de saus over de gehaktballetjes, schep even goed door zodat er een mooie glimmende laag saus over de balletjes zit en serveer met de ringetjes bosui en sesamzaad op een mooi schaal.
 4. Wanneer je deze balletjes van te voren maakt, braad dan wel alvast de balletjes aan, maar maak de saus op het laatste moment. Verwarm dan de Indische gehaktballetjes nog even kort in de pan en serveer met de saus. Ook koud niet te versmaden!
Indische gehaktballetjes in ketjapsaus

Ik heb ze zelf afgelopen 2de Kerstdag meegenomen naar de schoonfamilie en ze vielen zeer goed in de smaak! 😀


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEKKERE RECEPTEN MET RUNDVLEES:

Print Friendly, PDF & Email

37 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Eefke schreef:

  Ik heb ze vanavond gemaakt, de saus is heerlijk, maar de balletjes zit echt heel weinig smaak aan. Ik twijfel of ik ze nog weer ga maken,, maar zou ik het doen dan zou ik er zeker veel peper en een beetje zout aan toevoegen .
  Sausje geef ik een dikke 10, die ga ik zeker nog wel vaker maken om bij andere gerechten te gebruiken.

 2. Marc schreef:

  Heerlijk gesmaakt, had zin in iets Indisch en kwam dit recept tegen. Eenvoudig te maken en erg smakelijk. Heb zelf wel ee; beetje zout en peper bij het gehakt gevoegd.

 3. Cornelieke schreef:

  Ik heb ze nu voor de 2e keer gemaakt. Ik maak ze alleen iets hartiger met wat extra peper en zout. De saus maak ik gelijk en daar doe ik de balletjes later in en laat de saus goed intrekken. Heerlijk. Vlak voor het gebruik nog even opwarmen en de balletjes goed bedekken met saus. Prikker erin en sesamzaadjes en bosui er over en serveren maar. Restant saus er nog een beetje over sprenkelen. Hmmmmmm

 4. Erik schreef:

  Ik vond de balletjes wat droog en de uien in de saus overbodig.
  Geen toegevoegde waarde en het verstoorde de mooie glanzende laag om de balletjes.
  Kruiden mogen iets meer

 5. Judith schreef:

  Ik heb ze nu een aantal keer gemaakt, een lekker en makkelijk recept, dank je voor het delen!! Hoelang zou ik de ketjap saus in de koelkast kunnen bewaren?

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Ik denk toch zeker een weekje, maar ik hou nooit saus over als ik het maak… 😉

 6. Corinna schreef:

  Ik heb vandaag de balletjes gemaakt! Wat een heerlijke combinatie?
  Deze ga ik zeker meer maken.
  Dank je wel dat je het op Printerest hebt gezet?

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Leuk om te horen Corinna! Ze zijn inderdaad superlekker; hier stonden ze vorige week ook weer op het menu! 😀

 7. Rob schreef:

  Het was een enorm succes. Ik heb de saus ook gebruit voor sateh uit de over. Ook een prima combinatie.

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Goed idee Rob! En fijn om te horen dat het heeft gesmaakt! 😀

 8. Jorie van der Hout schreef:

  Morgen maak ik ze om mee te nemen naar een feestje waar iedereen wat kookt. Ik maakte altijd mini-knakworstjes in bladerdeeg of zalm-gorgonzola-spinazierolletjes, nu eens wat anders. Ik ben benieuwd, maar het klinkt gemakkelijk en lekker.

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Leuk Jorie! Laat je me weten hoe ze geworden zijn? 😀

   1. Jorie van der Hout schreef:

    Hoi, het was een succes, ik heb wel iets veranderd. Door de gehakt heb ik 3x zoveel sambal gedaan en nog wat-1theelepel – gemberpoeder. De saus heb ik met wat santen dikker gemaakt. De sesam heb ik in een droge koekepan geroosterd.

 9. leida schreef:

  heerlijk , ik heb ze net als snack balletjes gemaakt.

 10. Mathilde schreef:

  graag zou ik de recepten afdrukken maar dat gaat niet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  1. Ongewoon lekker schreef:

   De recepten kan je afdrukken door in je browser op afdrukken te klikken en dan alleen de eerste 2 pagina’s te selecteren of het recept te knippen & plakken in word en dan afdrukken.

 11. mooi en lekker idee schreef:

  ik ga het maken een keer

 12. Jacqueline schreef:

  Ik maak ze nu voor de 2e keer… de 1e keer heb ik ze gemaakt als bijgerecht bij de Indische rijsttafel en dat was een enorm groot succes. Bedankt voor dit recept! Dit is bij ons een blijvertje dus… (Y)

 13. Jacqueline schreef:

  Ik maak ze nu voor de 2e keer…ze zijn super lekker en waren als bijgerecht bij de Indische rijsttafel een enorm groot succes… schoon op… bedankt voor dit recept (Y) is een blijvertje dus…

 14. Nele schreef:

  Super lekker receptje! En goedkoop! Al mijn gasten waren fan. Maak ik zeker nog een keer!

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Superleuk om te horen Nele! 😀

 15. Suzanne schreef:

  Wauw wat hebben wij gesmuld van deze balletjes! Mijn zoontje van 3 vond het ook heerlijk! Bedankt voor het recept en ik zal hem vast nog vaak maken! Heerlijk echt een aanrader!

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Superleuk om te horen Suzanne! Blij dat het een succes was! 😀

 16. Gerda Bulthuis schreef:

  zijn ze ook zonder koriander lekker? hou ik niet van!

  1. Suzanne schreef:

   Gerda koriander en -poeder/zaad zijn onderling niet te vervangen omdat de smaak te veel verschilt.
   Je kunt het korianderpoeder wel eventueel vervangen door komijnpoeder. Of je kunt het weglaten dan nog zijn ze heerlijk, de saus overheerst het meest dus je hoeft je geen zorgen te maken.

 17. Gerda Bulthuis schreef:

  Ik hou niet van koriander, zijn ze dan ook nog lekker als ik dat weglaat?

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Hoi Gerda, het gaat om korianderzaad, dat smaakt helemaal niet naar verse koriander! Ik gruwel zelf namelijk ook van verse koriander, maar korianderzaad is heel lekker om te gebruiken. 😉 Anders zou ik het gewoon vervangen door gemalen karweizaad of gemalen venkelzaad.

 18. Andrea schreef:

  ik ga deze ook voorstellen voor het masaro tienerweekend in oktober.. Dit zullen tieners en jongeren ook vast erg lekker vinden!

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Ja leuk! Dit is al maanden het best bekeken recept van de site; dus zal wel bij veel mensen in de smaak vallen! 🙂

 19. stefanie schreef:

  Heerlijk zijn ze!!

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Dankjewel Stefanie! Leuk dat je ze gemaakt hebt! 🙂

 20. rick schreef:

  Je moet ervoor naar de toko maar ze zijn geweldig lekker!!
  en gemakkekijk klaar te maken

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Dag Rick, fijn dat het in de smaak viel! 🙂

 21. Bas schreef:

  ik heb ze met oud en nieuw gemaakt voor vrienden. Ze waren heerlijk en in no time op :-)! Bedankt voor het recept!

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Superleuk Bas! Mooi dat ze in de smaak zijn gevallen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.