Volgens mij zijn er weinig hotels in Nederland die op de Middelbare school al voorbijkomen tijdens de geschiedenisles. Maar Hotel de Wereld was in 1945 op de 5 mei de plek waar de capitulatie van de Duitse bezetter een feit werd. En daarom vieren wij op 5 mei nog steeds Bevrijdingsdag. Bijzonder om eens in dit met geschiedenis doorspekte hotel te slapen én te dineren bij het nieuwe restaurant LEV.@De Wereld van chef Jeroen Berendsen en zijn team.
Hotel de Wereld
Het huidige viersterrenhotel Hotel de Wereld bestaat al een stuk langer dan je op het eerste gezicht zou denken. In 1669 werd er al melding gemaakt van een toenmalig logement ‘De Waerelt’ in Wageningen dat vooral dienst deed als logement voor reizigers tussen Utrecht en Arnhem.
Maar echte bekendheid kreeg het hotel pas op 5 mei 1945, wanneer Luitenant-Generaal Charles Foulkes namens de geallieerden Hotel De Wereld uitkiest voor de besprekingen met de Duitse Kolonel-Generaal Johannes Blaskowitz over de overgave van de Duitse bezetter in Nederland. Foulkes zou voor deze plaats hebben gekozen wegens de ligging van Wageningen aan het toenmalige front, de afwezigheid van burgers vanwege de evacuatie van de plaats en de symboliek van de naam “De Wereld”. Onder andere Prins Bernhard (als bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten) was bij de besprekingen aanwezig.
Rijp voor de sloop
Na de Tweede Wereldoorlog raakte het hotel langzaam maar zeker in verval en op een gegeven moment wordt er zelfs een sloopvergunning afgegeven. Maar gelukkig blijft het pand behouden en is er tot 1962 is er een capitulatiemuseum in gevestigd. Daarna is de Universiteit van Wageningen een tijdje eigenaar en gebruikt het pand voor werkgroepen en zelfs een theater. In 2004 wordt het pand grondig gerenoveerd en wordt het weer een hotel met restaurant. Het inpandige restaurant O Mundo kreeg zelfs in 2010 een Michelinster toegewezen. Na faillissement in 2017 van de vorige eigenaars wordt in 2020 het hotel overgenomen door de Achterhoekse Him+ groep die de kamers, het restaurant, de keuken en het terras het afgelopen jaar flink onder handen hebben genomen.
Wereldse Vrijheidstrijders
Alle 17 hotelkamers hebben een eigen stijl, moderne inrichting en comfortabele bedden. De kamers zijn allemaal iets anders ingericht en de inspiratie hiervoor zijn verschillende Wereldse Vrijheidstrijders. Wij hadden de Banksy-kamer, met Banksy kunst aan de muur en onder andere zijn quote: “Nobody ever listened to me until they didn’t know who I was.” De toevoeging van de droogbloemen in het kunstwerk ‘Banksy’s Rage, The Flower Thrower‘ is tof gedaan. Andere Wereldse Vrijheidstrijders die een kamer gekregen hebben zijn onder andere Astrid Lindgren, Gandhi en Nelson Mandela.
De badkamer was echt groot en fijn met een aparte douche en een apart bad. Jammer was alleen dat er geen badschuim of iets dergelijks was en het hervulbare douchegel in de douche net niet was bijgevuld waardoor we ons moesten douchen met shampoo. Ook het berichtje om eventueel veren beddengoed te vervangen in verband met mijn allergie voor veren was niet helemaal doorgekomen. Maar dankzij een tripje langs de receptie was dat laatste snel opgelost.
Rondje Wageningen
Na het inchecken en het regelen van nieuw beddengoed was het tijd om eens een rondje Wageningen te doen. Ik kon mij niet herinneren dat ik ooit in Wageningen was geweest, dus helemaal leuk om een nieuwe stad in je eigen landje te ontdekken. En helemaal leuk: ze hebben zelfs een eigen stadsbrouwerij! Mocht ik er tijd voor hebben zal ik nog eens een lijstje maken met mijn (drink)tips voor een dagje Wageningen.
Ook het ontbijt was helemaal prima, met een kok die op bestelling lekkere eitjes voor je maakte, verschillende soorten broodjes, sapjes en verschillende soorten yoghurt van zuivelboerderij IJsseloord bij Arnhem.
LEV.@De Wereld
Na al dat wandelen hadden we wel trek gekregen, dus tijd voor een hapje (en een drankje) bij het nieuwe restaurant LEV.@De Wereld van chef Jeroen Berendsen en zijn team. Wij kozen na ons aperitief (waar we ruim 20 minuten op moesten wachten, beetje jammer) voor een 4-gangen Menu van de Chef met bijpassend wijnarrangement. Gelukkig ging het hierna wat gestroomlijnder en kwamen de gerechten en wijnen in een prima tempo voorbij.
Als voorgerecht hadden we dun gesneden knolselderij met rauwe ham en een glas Grüner Veltliner uit Burgenland. Leuk om eens op deze manier knolselderij te eten; volgens mij heb ik dat nog nooit zo rauw gegeten, maar de combi met de zoutige ham en de geroosterde nootjes was heel smaakvol. Tussengerecht was een stukje makreel op een tomatencompote en een antibose van zeekraal en lamsoor met een glas Seeger Grauer Burgunder uit Baden. Nu zijn wij niet de allergrootste makreel-liefhebbers, maar dit gerechtje was goed op smaak en de wijn paste goed bij het gerecht.
Gepofte lupineboontjes
Hoofdgerecht was bavette met ponzu, rode biet, paddestoelen, snijbonen en Wageningse gepofte lupineboontjes met daarbij een Bossi Fedrigotti Mas’Est Marzemino (deels ripasso). De wijn had een hele mooie balans in zoet en zuur wat de bavette en de bijbehoreden jus heel goed kon hebben. De lokaal geteelde gepofte lupineboontjes gaven een mooie crunch aan het gerecht. Dessert was een clafoutis met rood fruit en matcha ijs, met een glas rode Muscadet 2018 van Rietvallei uit Zuid-Afrika. Gerechtje was goed, wijn was prima, alleen de combinatie was voor ons niet zo geslaagd. Matcha is echt ontzettend bitter en heeft een hele uitgesproken smaak; daar kon de wijn helaas niet tegenop.
Maar onder de streep zeker een aanrader om eens te eten; de lunchkaart zag er ook heel goed uit (jeej buikspek!) dus die moeten we de volgende keer maar proberen als we weer eens in de buurt zijn.
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!
MEER INTERESSANTE REISVERHALEN ↓
- Een weekend Dublin: mijn 15+ tips om te eten, drinken en slapen
- Barolo en Barbaresco: De parels van Piemonte
- Bier drinken in Pajottenland: Op bezoek bij Geuzestekerij de Cam, Brouwerij Drie Fonteinen en Brouwerij Oud Beersel
- Het vernieuwde Jenevermuseum Schiedam
- Hotel De Draak & Restaurant 1397 in Bergen op Zoom
Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met Hotel de Wereld en Restaurant LEV.@De Wereld, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.
Op vrijdag 4 maart jongstleden hebben wij de 2 gangen Lev lunch genuttigd. Dit was achteraf een goede keuze. Het voorgerecht bevatte o.a. hun eigen gerookte zalm met heerlijke geitenkaas en frisse smaakjes. Tweede gerecht was “Skrai”, een heerlijke vette kabeljouw die goed was gebakken met o.a. rode bietgel rondjes. Een mooie compositie en smaakte top. Zeker in combinatie met een glaasje Chileense chardonnay. Bediening is attent en zorgt dat je niets te kort komt. Zeker voor herhaling vatbaar. Dank voor alle heerlijkheden !
Wat een heerlijke review John, jullie hebben het goed naar de zin gehad zo te horen!