Bier drinken in Pajottenland: Op bezoek bij Geuzestekerij de Cam, Brouwerij Drie Fonteinen en Brouwerij Oud Beersel

Lambiek is een spontaan gefermenteerd bier gebrouwen in de regio Pajottenland in België. Het bier bestaat uit een verscheidenheid aan stijlen en kenmerken: oud en jong, koolzuurhoudend of plat, gemengd, fruitig of onrijp, en gezoet of ongezoet. De unieke geschiedenis, tradities, brouwen en fermentatieproces maken het tot één van de bijzonderste bierstijlen ter wereld. Ik ging op bezoek bij de Cam, 3 Fonteinen en Oud Beersel om alles te leren over lambiek en geuzebieren.

Een handig kaartje ↓

Geuzestekerij de Cam

Geuzestekerij de Cam - Pajottenland

Geuzestekerij de Cam is opgericht in juni 1997 en was op dat moment de eerste nieuwe traditionele lambiekblender die in bijna veertig jaar in België werd geopend. Een Geuzesteker is een bedrijf dat niet zelf wort/bier maakt, maar dat aankoopt bij andere brouwerijen en dat dan zelf opvoed. Karel haalt zijn wort onder andere bij lambiekbrouwerijen Boon, Girardin en Lindemans. De verkregen wort rijpt dan in de stekerij in Gooik verder in verbouwde vaten van het Tsjechische brouwerij Pilsner Urquell. Gemiddeld wordt er jaarlijks zo’n 250 hectoliter geuze verkocht, waardoor Geuzestekerij de Cam de kleinste geuzestekerij in het Pajottenland is.

Geuzestekerij de Cam - Pajottenland Geuzestekerij de Cam - Pajottenland Geuzestekerij de Cam - Pajottenland Geuzestekerij de Cam - Pajottenland

Geuzesteker Karel Goddeau schenkt een troebel glas lambiekbier voor ons in. ‘Wij maken bier voor voor de mensen onder de kerktoren’, verteld hij. ‘Bier was nooit voor de elite; kijk maar naar de schilderijen van bijvoorbeeld Pieter Bruegel, daar zijn de gewone mensen en boeren aan het genieten van een kruik geuze’.

Geuzestekerij de Cam - Pajottenland Geuzestekerij de Cam - Pajottenland

Naast de geuzestekerij ligt het lokale ontmoetingscentrum, politiebureau, een volkscafé (probeer ook eens hun eigen witlofbier!) en het Volksinstrumentenmuseum.

Volkscafé de Cam
Volkscafé de Cam
Brouwerij 3 Fonteinen

Brouwerij 3 Fonteinen is misschien wel de bekendste brouwerij van het Pajottenland. De brouwerij staat in het dorp Beersel, in het naastgelegen dorp Lot kun je in het Lambik-O-Droom terecht voor proeverijen en rondleidingen. Door de ronde raampjes in het proeflokaal kun je een blik werpen op de vatenzaal waar de toekomstige geuzes, lambieken en fruitbieren al liggen te sudderen. Gaëtan Claes (sales) laat ons trots de verschillende vaten en ruimtes zien. Lang voor 3 Fonteinen in Lot de bieren liet rijpen, was Gaston Debelder in het centrum van Beersel al lekker bezig met brouwen. Zoon Armand volgde hem op en met de hulp van investeerders professionaliseerde hij 3 Fonteinen enkele jaren geleden. Vandaag is Armand niet zo vaak meer te zien in Beersel. “We rekenen wel nog altijd op zijn advies”, verzekerd Gaëtan.

Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom

lokaal is key

‘Wat van ver komt, is lekker’ luid het Nederlandse gezegde. Dat kan misschien wel zo zijn, maar erg duurzaam is het niet. Daarom is 3 Fonteinen in 2018 een proef gestart met 10 boeren uit het Pajottenland om voor 3 Fonteinen verschillende soorten brouwgerst en tarwe te verbouwen. De eerste vaten gemaakt met Zeeuwse Witte (een type gerst) liggen al te rijpen in Lot. Ook voor de Schaarbeekse krieken-problematiek (ze zijn zeer schaars) is een oplossing gevonden. Gaëtan: “We hebben 70 families in Pajottenland gevonden die Schaarbeekse kriekelaars (bomen) in de tuin hebben staan. Wanneer de krieken rijp zijn, brengen ze de rijpe kersen naar Lot waar we de krieken mengen met jonge lambiek om kriek van te maken. En ja, ze krijgen betaald in bier.”

Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom

toekomst

De komende jaren zal er nog flink gebouwd gaan worden. Naast zijn pakhuis in Lot komt een tweede brouwzaal, een nieuw logistiek magazijn en een degustatie- en evenementencentrum. 3 Fonteinen bezet vandaag een oppervlakte van 5.500 m². Wanneer alle plannen à 25 miljoen euro gerealiseerd zijn, zal dat ongeveer 12.000 m² zijn. Dan kan er 12.000 hectoliter bier opgeslagen worden, ongeveer de helft meer dan vandaag. Het Gentse architectenbureau Robbrecht en Daem tekende het project uit.

Op bezoek

Elke vrijdag en zaterdag organiseren ze rondleidingen in het Lambik-O-Droom om 10.30 uur voor individuen en groepen (€ 15,00 per persoon).

Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom Brouwerij 3 Fonteinen - lambik-o-droom

Brouwerij Oud Beersel

Brouwerij Oud Beersel

De originele Geuzestekerij (de naam Oud Beersel werd pas in 1953 bedacht) werd gesticht in 1882 door Henri Vandervelden, die als seizoenarbeider werkte in brouwerij De Kroon te Ukkel. Zoon Henri studeerde af als brouwingenieur en nam de brouwerij/stekerij over in 1953 wanneer zijn vader op jonge leeftijd sterft. Henri breidde de brouwcapaciteit uit tot 50hl en kiest de naam Oud Beersel voor de brouwerij. Door een gebrek aan opvolging in de familiale onderneming eind 2002 werden de traditionele lambiekbieren van Oud Beersel in hun voortbestaan bedreigd.

Geschokt door de sluiting van dit cultureel en historisch erfgoed werd de brouwerij in 2005 overgenomen en heropgestart door Gert Christiaens met als hoofddoel de traditionele lambiekbieren en het cultureel en historisch erfgoed van Oud Beersel te beschermen voor de toekomstige generaties. In maart 2007, na bijna vijf jaar afwezigheid, kwamen “Oude Geuze Oud Beersel” en “Oude Kriek Oud Beersel” terug op de markt. Ondanks dat Oud Beersel de naam ‘brouwerij’ heeft, wordt er (nog) niet zelf gebrouwen. De wort word voor Gert gebrouwen bij Brouwerij Boon waarna het in de vaten gaat in Oud Beersel. Maar Gert steekt niet onverdienstelijk; in 2016 won hij op de World Beer Awards 2016 de award voor World’s Best Gueuze!

Brouwerij Oud Beersel Brouwerij Oud Beersel Brouwerij Oud Beersel

Nieuwe foeders

In 2010 werd er een grote stap gemaakt qua capaciteit door de aankoop van vijf 45 hectoliter foeders. Een andere noviteit die Gert op de markt brengt is lambiek in een bag-in-box. In de kartonnen doos zit een tot drie bar drukbestendige zak die gevuld kan worden met verschillende soorten lambiek, kriek en faro. Er is maar liefst 10 jaar onderzoek gedaan naar de techniek om hergistende bieren veilig te kunnen opbergen in een bag-in-box, maar het Gert uiteindelijk toch gelukt! Zo kunnen de bieren van Oud Beersel gemakkelijker de wereld over gestuurd worden.

Brouwerij Oud Beersel Brouwerij Oud Beersel

Bijzonder is ook de kriekerij achter de brouwerij, hier zijn tientallen jonge Schaarbeekse Kriekenboompjes aangeplant. Die hopelijk over een aantal jaar de speciale kersen (krieken) voor het kriekenbier zullen aanleveren.

Brouwerij Oud Beersel

Je kunt Brouwerij Oud Beersel elke 1e en 3e zaterdag van de maand bezoeken. Er is om 11:00 een Nederlandstalige rondleiding en om 12:30 een Engelstalige rondleiding; inclusief degustatie. Kosten zijn €8 per persoon en moeten contant en gepast betaald worden bij de entree en je hoeft niet te reserveren.

Brouwerij Oud Beersel Brouwerij Oud Beersel Brouwerij Oud Beersel Brouwerij Oud Beersel Brouwerij Oud Beersel

De Neu Pruim

De Neu Pruim - Beersel

Op een steenworp afstand van Brouwerij Oud Beersel en Brouwerij 3 Fonteinen kun je lekker Belgisch tafelen in het Pajottenland bij De Neu Pruim. Niet voor niets is hun slogan ook ‘van stoemp tot steak’ want daar is niets aan gelogen. Gewoon Belgische klassiekers zoals bloedpens, stoofvlees, konijn, ballekes in tomatensaus, stoemp en ribbekes. Net alsof je gaat eten bij je Belgische oma! Ook leuk: de zaak is bijzonder ingericht; van poppen en familiefoto’s tot visspullen, een coca-cola koelkast en een botsauto net achter de voordeur.

De Neu Pruim - Beersel Pajottenland


Elke week de nieuwste recepten en reisartikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


OOK LEUK OM TE BEZOEKEN ↓

Voor dit artikel ben ik door VisitVlaanderen en Toerisme Vlaams-Brabant uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.