Op bezoek bij: Brouwerij Emelisse / Slot Oostende in Goes

Midden in het centrum van het pittoreske Zeeuwse plaatsje Goes staat in de schaduw van de Maria Magdalenakerk een statig pand. En niet zomaar een pand: dit was een kasteel! De eerste bebouwing stamt al uit de twaalfde eeuw door de heren Van Schengen. Later is het kasteel overgenomen door de familie Van Borssele. De oorspronkelijke naam was Torenburg, de naam slot Oostende stamt van de zestiende eeuw, toen Jan van Oostende, heer van Oostende, het kasteel in bezit had. Hij was de heer van het Zeeuwse dorp O(o)stende dat door de bouw van verschillende dijken in 1524 in de Schelde verdween. Na de dood van Jan krijgt het kasteel verschillende functies zoals een klooster, hospitaal, paardenstallen, een tabaksfabriek, een Grieks restaurant en een bioscoop. En nu dus Brouwerij Emelisse / Slot Oostende. Wij namen een kijkje!

Op bezoek bij Brouwerij Emelisse Slot Oostende in Goes

Brouwerij Emelisse / Slot Oostende

Brouwerij Emelisse bestaat al sinds eind jaren ’90, toen hobbybrouwer Fré Buijze begon met bieren te brouwen onder de naam Emelisse Abdijbier bij de Scheldebrouwerij. In oktober 2005 opende hij een eigen brouwerij met installatie in Kamperland, waar achtereenvolgens Peter van den Eynden en Kees Bubberman brouwmeester waren. Toen Kees in 2016 besloot om zijn eigen Brouwerij Kees te starten werd Emelisse twee jaar door John de Vries gebrouwen. Tot hij naar Brouwerij de Molen in Bodegraven vertrok en er geen opvolging was. De merknaam en de bijbehorende recepten werden in 2016 overgenomen door Slot Oostende. Slot Oostende had toen de eigen brouwerij (Slot Oostende) al besteld en brouwt nu dus ook de bieren van Brouwerij Emelisse als twee aparte merken. Wel allemaal op dezelfde 20 hecto, 3 ketelsysteem installatie. Er worden in totaal ongeveer 25 verschillende bieren gebrouwen exclusief 7 limited editions per jaar.

Brouwer Jens van Stee

Als scheikundestudent met een liefde voor bier ligt er maar één hobby eigenlijk voor de hand voor Jens: zelf bier brouwen! Jens: “Samen met m’n pa heb ik 10-11 jaar geleden het hobby brouwen opgepakt. En dat smaakte naar meer: verschillende cursussen gevolgd, mijn biersommelier papieren gehaald in België en samen met mijn vader Bram ons eigen brouwerijtje Bad Hair Brewing onder leiding van Ruud van Moorst van Eembier gestart.”

Toen er 6 jaar geleden een vacature online kwam voor een brouwer voor de nieuwe Slot Oostende Brouwerij, twijfelde Jens geen seconde: “Ik woon letterlijk op 50 meter afstand van het slot, deze kans kon ik niet laten schieten. De brouwerij is een goede leerschool; ik ben letterlijk in het diepe gegooid en met de wereldwijde reputatie van Brouwerij Emelisse had ik grote schoenen te vullen. Sinds twee jaar heb ik collega Thomas erbij; die komt van Brouwerij Kleiburg (Amsterdam). Samen brouwen we nu ongeveer 8000 liter in de week.”

Jens: “Als we Emelisse niet gehad hadden, dan was ik met Slot Oostende veel extremer gegaan qua bieren, maar nu richten we ons met de Slot Oostende bieren vooral op de lokale Zeeuwse markt. Omdat hier ook de gemiddelde speciaalbierdrinker nog erg België-minded is, hebben we daar meer de geijkte bierstijlen voor gepakt: de blond, een dubbel, een tripel, een weizen, een ipa en een porter (een aangepaste versie van onze herfstbock, gemaakt met vanille en boerenjongens) die nu vast in het assortiment zitten. Het hoeft niet allemaal dat barrelaged geweld te zijn; soms heb je gewoon zin in een fris biertje. Met Emelisse blijven we gewoon lekker gekkigheid doen.”

Eten, drinken, slapen én trouwen

Van al dat praten over bier krijgt een mens dorst! En gelukkig zijn er binnen én buiten verschillende plekken om heerlijk te zitten. Zo is er een Ridderzaal, Wijngaardzaal, Jacobaserre, de originele gewelvenkelder, een speciale kinderspeel-ruimte en een zonnige binnentuin. Er zijn 18 bieren van de tap (sommige bieren zijn alleen hier in Slot Oostende van de tap te drinken; die worden niet afgevuld op fles of fust) en daarnaast is er ook een kleine bierkaart met bieren op fles of blik. Je kunt je eigen bierplankje samenstellen, of één van de vier Beer Tastings kiezen. De keuken is heel uitgebreid; van een High Beer met hapjes tot salades, loaded fries, oesters, saté tot sliptongetjes. Ook is er een apart kader op het menu met 100% vegan gerechten voor de lunch en voor-, hoofd- en nagerechten.

Geen zin om na het bieren weer naar huis te rijden? Slot Oostende heeft ook verschillende kamers en suites, verdeeld over meerdere panden in Goes: de Herberg, het Poortgebouw en het Stadslogement. Ook kun je verschillende zalen en suites afhuren voor een bruiloft.

Zelf een rondleiding Brouwerij Emelisse / Slot Oostende boeken

Elke zaterdag zijn er twee rondleidingen (om 14.00 en 16.00 uur) waarbij je alles leert over het slot en het brouwproces. Na afloop krijg je ook een proeverij met vier verschillende biertjes. Er is vanwege de covid maatregelen beperkt plek, dus verstandig is om via de website al je kaartjes te bestellen. De rondleiding duurt ongeveer 1 uur en kost €13 per persoon*, uit te breiden met een borrelplankje voor €5,50*. Meer tips nodig voor Zeeland? Lees dan mijn uitgebreide artikel over Zuid-Beveland en Walcheren!

*Prijs in augustus 2021, hier kunnen geen rechten aan worden ontleend


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


Meer brouwerijen om te bezoeken

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.