Review: De Wijnkaart, alsjeblieft

Het CBS maakte al eens bekend dat de wijnproductie in Nederland in de lift zit. Goed nieuws voor alle liefhebbers van lokale wijnen. Maar er is uiteraard nog een wereld aan wijnen buiten ons land te ontdekken. In De wijnkaart, alsjeblieft leer en lees je alles over de wereld van wijn. Van het ontstaan van wijn door de eeuwen heen, tot alle druivensoorten die er verbouwd worden. 

De Wijnkaart, alsjeblieft

Een wereldatlas over wijn; voor een kaartennerd als ik kan het bijna niet beter worden denk ik! 57 Landen, 94 kaarten en 8000 jaar wijngeschiedenis komen in dit grote boek “even” voorbij. Het boek is ontstaan uit een samenwerking en gedeelde passie van Jules Gaubert-Turpin en Adrien Grant Smith Bianchi. Beiden houden van wijn en van cartografie. Geen onderwerp leent zich natuurlijk beter voor het in beeld brengen via kaarten dan wijn. Wijn wordt over de hele wereld gemaakt en je kunt prachtig in beeld brengen welke druivenrassen waar precies groeien.

De Wijnkaart, alsjeblieft

Laten we goed voor de aarde zorgen. Het is de enige planeet waarop wijn kan worden geproduceerd.

Het boek is chronologisch opgebouwd. Eerst komen de landen waar -3000 BC al wijn werd gemaakt, daarna -1500 BC, -500 BC, 500 AD, 1500 AD, 1800 AD en nu. De grote wijnlanden (Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje worden ook per regio behandeld in een kaart.

De Wijnkaart, alsjeblieft

No Hollanda

Van België, Ethiopië, Rusland, Polen en Japan zijn al wel opgenomen in het boek al wijnlanden, maar Nederland helaas nog niet. Vooral van Polen vind ik het leuk dat ze erin staan; ik had op mijn citytrip naar Krakau al een aantal hele fijne Poolse wijnen op!

De Wijnkaart, alsjeblieft

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Prachtige weergave van wijngebieden en wijnlanden
  • Laagdrempelige manier om meer te leren
  • Bijzondere nieuwe wijnlanden

Minpunten: 

  • Nederland staat er niet in

In De wijnkaart, alsjeblieft lees je o.a. in welke landen welke wijn wordt gemaakt en hoe wijn door de eeuwen heen de wereld heeft veroverd. Welke druivensoorten worden waar verbouwd? Welke wijnen maken ze bijvoorbeeld in Georgië? En welk smaakprofiel horen bij de diverse druivensoorten? Het boek heeft de ‘look & feel’ van een atlas, maar dan met het mooiste onderwerp dat er is: wijn!

Nederlands | 1e druk | 9789021569543 | september 2018 | Hardcover | 192 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Kosmos Uitgevers.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.