Bodegas Felix Callejo – Een superster uit de Ribera del Duero

Zoals je al aan de hoeveelheid artikelen over Ribera del Duero kan zien op deze site, ben ik dol op de wijnen uit Ribera del Duero. De rosé’s zijn perfect voor de (na)zomer, maar in deze tijd van het jaar kan er niets boven zo’n lekkere, zware rode wijn. Dan ben je bij Ribera del Duero aan het juiste adres. En in het bijzonder bij wijnbedrijf Bodegas Felix Callejo, al 35 jaar een superster in de Ribera. En ik vertel je graag hun verhaal.

Een echt familiebedrijf

Wijnmakerij Bodegas Felix Callejo van de familie Callejo werd opgericht in 1989 door Félix Callejo. Inmiddels wordt het bedrijf gerund door de vier kinderen van Félix: José Félix, Noelia, Cristina en Beatriz. José Félix en Noelia zijn beide oenoloog, Cristina is de exportmanager en Beatriz is verantwoordelijk voor de verkoopafdeling. En de wijnmakerij is in bekwame handen; José Félix Callejo trainde bij Pétrus in Pomerol en bij de Miguel Torres-wijnmakerij van Curicó, Chili. Zus Noelia Callejo volgde haar opleiding bij de wijnmakerij Viña Cobos in Argentinië en bij Araujo Estate Wines in Napa Valley. José Félix is sinds 2000 de hoofd wijnmaker van Bodegas Félix Callejo en in 2009 voegde zijn zus Noelia zich bij het team.

Bodegas Felix Callejo - Een superster uit de Ribera del Duero

Biologisch is gewoon logisch

Het bedrijf bezit momenteel bijna 100 hectare wijngaarden verspreid over verschillende percelen met verschillende bodemsamenstellingen in de Ribera del Duero DO. De rode wijnen die door de Bodegas Félix Callejo worden geproduceerd, zijn gemaakt van de Tempranillo druif die op verschillende terroirs worden geteeld. Bodegas Felix Callejo besteedt veel aandacht aan de expressie van die terroir in hun wijnen. En daarom hebben ze in 2000 de beslissing genomen om biologisch te gaan werken. Ribera del Duero leent zich ook uitstekend voor biologische wijnbouw door de hoogte en de altijd aanwezige wind die de druiven droog en schimmelvrij houdt. Ook Bodegas Felix Callejo heeft nu de stap gezet naar bio-certificering van de wijngaarden omdat zij beseffen dat de consument op het etiket het verschil móet kunnen zien. Met ingang van de oogst 2021 zullen alle 300.000 geproduceerde flessen biologisch zijn gecertificeerd.

De Parker Punten vliegen je om de oren

En nu denk je misschien dat 300.000 flessen een enorme hoeveelheid is. Tuurlijk; je werkt het niet even weg met een paar vrienden in het weekend, maar voor een Bodegas in Spanje is het maar een kleine hoeveelheid. Nog bijzonderder is dat de wijnen van Bodegas Félix Callejo bij de bekende wijnkenners en op de grote wijnconcours de ene na de andere prijs binnensleept. Zo kreeg de Félix Callejo 2003 van de bekende wijnschrijver Robert Parker een score van maar liefst 98 uit 100 punten. Dan ben je een grote hoor!

Verkrijgbaarheid

Van de 300.000 flessen die ze produceren, wordt ongeveer 50% zelf in Spanje opgedronken. I don’t blame them. De andere helft wordt verdeeld over ongeveer 45 exportlanden, waaronder ook ons kikkerlandje. In Nederland zijn de wijnen onder andere verkrijgbaar bij de Bosman Wijnkoperij in Den Haag. Gewoon in de winkel op de Frederik Hendriklaan of via de online wijnshop.

Ribera del Duero

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Ribera del Duero, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Met dank ook aan Nico McGough van Bosman Wijnkopers voor de uitgebreide informatie over Bodegas Felix Callejo en het beeldmateriaal.

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.