Heb jij zelf wel eens hummus gemaakt? Ja? Dan ben je bekend met een vrij essentieel ingrediënt van deze heerlijke dipper. Zo niet, laat mij je dan meer vertellen over Tahin! Tahin, tahini, techina – het is allemaal hetzelfde. Hoe je het ook schrijft en uitspreekt; Tahin is sesamzaad dat gemalen is tot sesampasta. Het is het magische ingrediënt wat gemalen kikkererwten omtovert tot een romig, smeerbaar goedje. Maar je kunt zoveel meer met Tahin dan alleen hummus maken. Zie Tahin een beetje als de alleskunner van de Midden-Oosterse keuken. Schrijfster Esther Erwteman is verzot op Tahin en laat met haar nieuwste boek TAHIN zien hoe veelzijdig haar lievelingsingrediënt is.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Tahin – Esther Erwteman

Sesampasta to the top

Voor een hoop mensen is tahin wellicht nog een onbekend ingrediënt. Inmiddels is het verkrijgbaar bij de grotere supermarkten, maar het fluweelzachte goedje verkreeg pas bekendheid toen de superfoods jaren geleden zijn opmars maakten in Nederland. Sindsdien is het niet meer weg te denken uit menig natuurwinkel. Schrijfster Esther Erwteman is al jaren bekend met dit wondergoedje en is er dól op. Zo dól dat ze er een heel kookboek aan wijdt: TAHIN.

Vanaf haar eerste kennismaking met tahin, midden in de oude stad Jeruzalem, was Esther Erwteman verkocht. De licht notige, tikje bittere, zijdezachte sesampasta die menig portie falafel en hummus verrijkt en verdiept, inspireerde haar tot het maken van haar nieuwste kookboek TAHIN: een ode aan hét basisingrediënt van de Midden-Oosterse keuken.

Tahin goeroe

Esther kun je dus gerust een Tahin-goeroe noemen, ze weet er zo’n beetje alles van. Voorop stelt ze dat het een onmisbaar ingrediënt is voor vegetarische en veganistische eters. En dat het zo multi-inzetbaar is dat je al bladerend door haar boek versteld zal staan van de vele receptmogelijkheden waarin Tahin verwerkt is. Maar, om te kunnen koken met tahin moet er van sesamzaad eerst een smeerbare sesampasta gemaakt worden, en daar zit meer werk in dan je denkt.

De manier waarop tahin gemaakt wordt is de start van Esther’s verhaal over Tahin. Een verhaal waarin ze je vol liefde vertelt over de geschiedenis van zaadje en een verhaal over wie de ontdekker van tahin nu eigenlijk is. Ook somt ze de uitkomst op van een diepgaand onderzoek naar de beste tahin die er te verkrijgen is, zodat jij niet een smerige koopt. En deelt ze -als je het toch zelf wilt proberen- een fijne uitleg om thuis zelf tahin te kunnen maken.

Na een warme kennismaking met het product zelf is het tijd dat tahin het solopodium krijgt om te bewijzen waarom het ‘de alleskunner van de Midden-Oosterse keuken’ genoemd wordt. Esther Erwteman heeft in TAHIN meer dan 100 recepten opgenomen waarmee je op elk moment van de dag kunt genieten van de warme smaak van tahin. Verdeeld over verschillende bereidingstechnieken: schenken, smeren, schudden, knabbelen, kneden, snijden en verwarmen, tref je een gevarieerde mix aan recepten. Zoet, hartig, kleine maaltijd, drankje of snack. Het is met een scheutje tahin volgens Esther allemaal nét een tikkeltje lekkerder. En natuurlijk kon Esther de klassiekers als hummus, baba ganoush, babka en falafel niet achterwege laten, en dus heeft zij haar recepten voor deze cult-iconen in TAHIN opgenomen.

Conclusie

Met TAHIN brengt Esther Erwteman een ode aan hét basisingrediënt van de Midden-Oosterse keuken. Het boek schijnt een welverdiende spotlight op de veelzijdigheid van tahin. Esthers liefde voor het product en de Midden-Oosterse keuken is aanstekelijk en geeft je het gevoel alsof je aan de lippen van je beste vriendin hangt. Tahin wordt door haar (vega)bril spannend, verrassend en bovendien verrukkelijk. Op elke bladzijde van TAHIN staat je een verrassing te wachten waarin de sesampasta een belangrijke rol speelt. De kleurrijke recepten kunnen je dan ook niet anders doen dan watertanden. 

Zelf kende ik tahin al wel en had ik zo nu en dan een potje in huis, maar heb ik het blijkbaar al die tijd niet benut tot zijn volledige capaciteit. Tahin als ingrediënt heeft eindeloos veel mogelijkheden qua gebruik en mijn mond viel al bladerend door de recepten soms open van verbazing. Verse panbroodjes met tahinispread? Een smeuïge chocolade-tahincake, of een pittige linzensalade? Yes please! Na het publiceren van dit artikel trek ik een sprintje naar de Turkse supermarkt hier om de hoek om snel een goeie pot tahin in te slaan, want die babka met tahin en chocolade op pagina 81, die wil ik z.s.m. proeven!

PLUSPUNTEN: 

  • Esther heeft haar bereidingsinstructies numeriek vermeld. Heel fijn, zo zie je geen enkele stap over het hoofd.
  • In het boek is een mooie fusion gemaakt tussen de Midden-Oosterse, Aziatische, Mexicaanse en Italiaanse keuken. Het toont hiermee echt de veelzijdigheid van het ingrediënt tahin.
  • Zowel zoete als hartige komen beide in een goede hoeveelheid terug in de recepten. 
  • Het publiceren van de klassiekers -zoals hummus- siert Esther. Hiermee maakt ze het boek ook toegankelijk voor lezers die tahin nog niet goed kennen maar wel herkenning hebben met hummus en falafel.

MINPUNTEN: 

  • Ik vond niet élk gerecht even appetijtelijk, maar dat is een smaakkwestie.
  • Voor een groot deel van de recepten heb je een flinke hoeveelheid ingrediënten nodig. Hierdoor is voorbereiding voorafgaand aan het koken of bakken wel essentieel.

Nederlands | Hardcover | 9789464041200 | augustus 2022 | 256 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Fontaine Uitgevers


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEUKE BOEKEN: