Ik denk dat niet meer nodig is om te herhalen dat ik dol ben op de Surinaamse keuken. Na een 3-tal eerdere boekreviews over deze smakelijke keuken, zie ik mijn eigen skills stukje bij beetje verbeteren. Voor een Hollander zonder Surinaamse roots vind ik mijn kipmasala met rotiplaat bijvoorbeeld best wel goed. De rotiplaats is dan wel afgehaald he… Zover rijken mijn skills nou ook weer niet. Maar ook voor een portie pom, bara’s of goed gevulde pastei ben ik altijd wel te porren. Mijn culinaire ontdekkingstocht zet ik dit najaar door de Surinaamse keuken weer voort, want er is namelijk een new kid on the block genaamd: Streetfood. Een vrolijk gekleurd boek vol snelle Surinaamse recepten van Neerlands beste Spicy Chef Soenil Bahadoer.
[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]
Spicy Soenil
De Spicy Chef, een naam die vast ergens een belletje doet rinkelen. Het is het alias voor één van Nederlands grootste sterrenchefs, Soenil Bahadoer. Al 25 jaar runt hij het twee sterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen. Soenil combineert daar verschillende werelden in zijn keuken en laat moeiteloos de klassieke Franse keuken samenvloeien met kruiden en specerijen uit zijn Hindoestaanse, Surinaamse en Indiase achtergrond. Sinds 2020 is Soenil ook culinaire auteur én deelt hij zijn masterskills via het online videoplatform Cheflix.
We weten het nog allemaal heel goed… In 2020 moest alle horeca in Nederland de deuren sluiten vanwege de Corona lockdown en de onzekerheid voor horecaeigenaren was daardoor groot. Creativiteit vierde desondanks hoogtijd en zo besloot ook Spicy Chef Soenil Bahadoer het over een compleet andere boeg te gooien. Kriskras door het land toeren met zijn speciale Spicy Chef-foodtruck werd het plan. Vanuit deze foodtruck serveerde hij heerlijke streetfood dat hij van zijn moeder en dankzij zijn culinaire reizen door Suriname leerde maken.
Smaakexplosies
Het idee bleek zeer succesvol, want Streetfood het boek is een ode aan de recepten die vanuit de Spicy Chef foodtruck geserveerd werden. Soenil blikt middels een fotoreportage, waarop lange rijen mensen hunkerend wachten op zijn eten, terug op deze tijd. Een tijd waarin hij met zijn foodtruck door heel Nederland trok op zijn gerechten naar de mensen toe te kunnen brengen. Het bracht hem voldoening, want bijkomend gaf hij met zijn foodtruck nu ook mensen met een minder grote portemonnee eindelijk de kans om eens te kunnen proeven van de gerechten die normaliter voor een hogere prijs bij de Lindenhof geserveerd werden.
Als je bekend bent met Soenil en zijn gerechten, dan weet je dat hij streeft naar topresultaat. Werkend met de beste en kraakverse ingrediënten tovert hij met zijn recepten in Streetfood een smakelijk kunstwerkjes op tafel. Hoewel de subtitel van het boek en sommige receptnamen de impressie kunnen geven dat je het in een mum van tijd bereid, kom je wat bedrogen uit. De recepten vergen aandacht en tijd, maar dan word je ook wel beloond met een smaakexplosie. Van een ‘eenvoudige’ roti-rol en Surinaamse bami tot een luxe bara met wagyu en truffel. In Streetfood deelt Soenil 50 populaire gerechten en snacks die de revue passeerden in zijn foodtruck. Dankzij heldere en beknopt uitgeschreven instructies kan iedereen thuis nu ook genieten van Soenil’s Spicy Streetfood.
CONCLUSIE
Me gusta, me gusta, me gusta! Mijn verwachtingen voor Streetfood waren hoog, want: een sterrenchef die zijn recepten op papier zet voor het grote publiek daar mag je wat van verwachten. Echter wist Soenil met gemak deze verwachting waar te maken met de smakelijke inhoud van zijn nieuwste boek. Na een korte terugblik op de lockdown, de totstandkoming van de foodtruck en de lobi die Soenil ervoor ontving, is het tijd om de sterspelers ten tonele te halen. Vanaf pagina 28 is het dan ook raak en vliegen de smaakbommen als pindasoep, krabkroketten, tandoori kippenvleugels, aardappel-masala en surinaamse bami met gemarineerde kip je in een rap tempo om de oren. Bladerend door het boek plak ik weer mijn gebruikelijke sticky-notes om mijzelf eraan te herinneren welke gerechten ik binnenkort allemaal wil maken.
Vanavond is het tijd voor kipmasala met rotiplaat, maar ditmaal dus de versie van Soenil. Ik ben heel benieuwd hoe deze gaat smaken en of ik hiermee mijn eigen huidige recept weer wat kan verbeteren. Kipmasala en rotiplaat leveren altijd een maaltijd op voor een weeshuis, dus als je honger hebt mag je aansluiten. Let op, er kan een wachtrij staan!
Pluspunten:
- De receptinstructies zijn kort en bondig. Geen poespas, het is direct duidelijk wat je moet doen om tot een succesvol resultaat te komen.
- De wat onbereikbare keuken van De Lindenhof is dankzij Streetfood nu ook toegankelijk voor de Nederlandse thuischef.
Minpunten:
- Bij de recepten wordt niet direct een corresponderende foto geplaatst. Hiervoor moet je naar het eind van een hoofdstuk bladeren. Dit vind ik onhandig. Een groot deel van smaak is zien en nu mis je die connectie. Waardoor je een recept minder snel als ‘aantrekkelijk’ ervaart.
- Je hebt een goed gevulde kruidenkast nodig om Soenil Bahadoer’s recepten te kunnen maken. Hou hier rekening mee!
Nederlands | Druk: 1 | 9789038811215 | augustus 2022 | Hardcover | 160 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door Nijgh & van Ditmar
Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!
MEER LEUKE BOEKEN:
Geef een reactie