“Ben jij al eens in Leuven geweest?” Deze vraag kreeg ik een aantal maanden geleden van mijn contact bij Toerisme Vlaanderen. Na lang nadenken wist ik het opeens weer; toen ik 17-18 was heb ik ooit carnaval gevierd in Leuven. Maar daar heb ik verder geen actieve herinneringen aan… ;) Tijd om dus eens leuke bier-herinneringen te gaan maken in Leuven door een bezoek te brengen aan Brouwerij Hof ten Dormaal, Brouwerij De Coureur en de Braxatorium Parcensis Abdijbrouwerij.

Een handig kaartje ↓

Brouwerij Hof ten Dormaal

Bier in Leuven - Brouwerij Hof ten Dormaal

Op zo’n 10 km buiten Leuven (pak de auto of ga lekker fietsen) vind je Brouwerij Hof ten Dormaal. Heel idyllisch gelegen tussen de landerijen en aan een plas met kwetterende vogels en (helaas) onder de aanvliegroute van Brussels Airport. Maar dat mag de pret niet drukken, want hier weten ze wat ze doen. Sinds 2009 maken ze niet alleen een keur aan bieren, maar verbouwen ze hun eigen biergerst, tarwe, haver, spelt en hop, mouten ze helemaal zelf en komt het water uit eigen bron. De op het terrein wonende kippetjes, geitjes, trekpaarden en koeien worden bijgevoerd met het meest voedzame bijproduct van het biermaken: de bostel.

Van catastrofe naar nieuw begin

In 2015 werd de brouwerij bijna volledig verwoest door een brand in de warmtekamer (waar het bier op fles een tweede gisting krijgt). Maar de familie Janssens bestaande uit vader André en zonen Dries en Jef lieten zich niet kisten. Met onder andere een crowdfunding werd een nieuwe (en grotere) brouwinstallatie en bottelarij in oktober 2016 in gebruik genomen. Hierdoor kan de productie idealiter opgeschroefd worden naar zo’n 5000 liter bier per dag. Ook wordt er met een eigen koelschip in de winter verschillende lambiekbieren gebrouwen door middel van spontane gisting.

De keuze is reuze

Bij Hof ten Dormaal is er genoeg te proeven, want ze maken hier maar liefst 15 verschillende bieren. Waaronder Wit Goud Tripel; het eerste witloofbier ter wereld – gemaakt van gedroogde witlofwortel, niet de witte stronkjes zoals wij ze kennen. En dat is niet het enige bijzondere bier dat ze brouwen: zo is er een saison met groene jasmijnthee (Dad’s Tea), een IPA met rogge (Politician Rye IPA), een Oak Aged Gin Blond van 12% en de Lambiek Barbera, een traditionele lambiek die na 1 jaar op eikenhouten vat nog 6 maanden op verse Barbera druiven uit de Piemonte wordt gelegd. Zelf een kijkje nemen? Elke zaterdag is er om 15:00 een rondleiding (reserveer wel even een plekje door te mailen naar sales@hoftendormaal.com) en op zaterdag en zondag is het grote buitenterras van Brouwerij Hof ten Dormaal aan het water geopend van 13:30 tot 18:00 waar je kan genieten van maar liefst 8 verschillende bieren van de tap. Ook is er een winkel waar je de enorme range aan bieren kan aanschaffen voor thuis.

Brouwerij De Coureur

Brouwerij De Coureur - Leuven

“Wat zou je doen als geld geen issue was?” Dat vroeg Ine mijmerend aan haar man Bart tijdens Bart’s herstel van een zwaar fietsongeluk in Chicago (USA) een aantal jaar geleden. Daar had Bart wel antwoord op. Tijdens hun verblijf in The United States of America hadden ze de craft beer scene helemaal ontdekt. Elk weekend zaten ze in een andere brewpub gezellig met locals te keuvelen over het leven. En dat smaakte naar meer. “Als geld geen issue was, dan zou ik in mijn eigen Leuven een kleine brouwerij met taproom beginnen” zei Bart. En zo geschiedde! In 2018 verhuizen Bart en Ine terug naar het Leuvense stadsdeel Kessel-Lo en in de lente van 2020 opende Buurtbrouwerij de Coureur. En waarom een fietsthema? “Na mijn fietsongeluk moest ik lang revalideren. Laten we dan al die negatieve energie omtrent fietsen maar omzetten in iets positiefs!” lacht Bart.

Een echte kuitenbijter

Er zijn een aantal vaste bieren in het assortiment zoals de Colleke Cream Ale, Souplesse Tripel en de Kuitenbijter IPA. Daarnaast worden er doorlopend verschillende eenmalige brouwsels gemaakt. Bestel dus vooral een Peloton (proefplankje) om zoveel mogelijk te kunnen proeven tijdens je bezoek. Was je al naar je lokale bierwinkel gerend om de bieren van De Coureur te bestellen? Helaas! De bieren kun je alleen van de tap drinken in de eigen taproom en een paar cafés en restaurants in Leuven. Je kan wel een bidon à 1,9L of een blik van 500ml laten vullen met tapbier voor thuis. Maar het liefste drink je ze natuurlijk kakelvers op de plek waar ze gemaakt worden.

Braxatorium Parcensis Abdijbrouwerij

Braxatorium Parcensis Abdijbrouwerij

De Norbertijnen monniken van de Abdij van Park in Heverlee brouwden al eeuwenlang bier voor eigen consumptie. In 1797 werden de bewoners door de Franse overheersers verplicht de abdij te verlaten. Alle gronden en goederen werden door de overheid in beslag genomen en geveild. Later keerden de kanunniken terug naar de abdij, maar het bierbrouwen werd nooit meer opgepakt. Tot in 2012 brouwer Joris Brams, die opgroeide in de schaduw van de Abdij van Park, in overleg met de kanunniken een “Heverlee”-bier op de markt bracht. Dat werd zo’n onverwacht succes (en een mooi inkomen voor de abdij) dat de Norbertijnen van de Abdij van Park in 2017 besloten om de traditie van bierbrouwen zelf weer op te pakken met een eigen brouwerij ter plaatse.

And it all started with a Big Bang

De Braxatorium Parcensis Abdijbrouwerij werd gerestaureerd op de originele plaats en Braxatorium Parcensis (wat “Brouwerij van Park” betekent in het Latijn) genoemd. Het bier wat in de Abdij van Park wordt gebrouwen, wordt in kleine hoeveelheden geproduceerd met lokale, biologische ingrediënten en kruiden. Ook wordt het graan in de eigen molen van de abdij gemalen. Er is een ruime range aan bieren, van een bruine tripel tot een blond en van een Jamaica rum-barrel aged bier tot een KNAL!* bier met druivensap.

*Wist je dat de Big Bang theorie in Leuven geschreven is? Ik ook niet! Professor Georges Lemaître lanceerde deze revolutionaire theorie over de oerknal in 1931 aan de Leuvense universiteit.

Meer bier in Leuven

Nog geen genoeg biertjes geproefd? Loop dan eens het Malz biercafé of het Café de Fiere Margriet binnen. Of ga een hapje eten in restaurant De Hoorn – een historische bierlocatie – want op deze plek werd in 1926 het allereerste Stella Artois bier gebrouwen. De originele oude brouwketels kun je hier ook nog steeds bewonderen. De moderne Stella Artois brouwerij zelf is ook te bezoeken op de zaterdag; om 13:00 en 17:00 is er een tour in het Nederlands, om 15:00 een tour in het Engels. Te boeken via de site van VisitLeuven. Ben je in april of mei in Leuven? Breng dan eens een bezoekje aan de jaarlijkse bierfestivals Leuven Innovation Beer Festival of het Zythos Bierfestival.

Zythos Bierfestival Leuven
De langste toog van Europa

Een bezoek brengen aan de Oude Markt van Leuven, dat is aanschuiven aan ‘De langste toog van Europa’. Nergens vind je meer horecazaken bij elkaar dan op dit unieke plein. Geen wonder dat de Oude Markt dan ook dé ontmoetingsplek van Leuven is. Zeker bij mooi weer, wanneer de talrijke terrasjes volstromen. Geen idee waar je moet beginnen? Ga dan met een bierkenner mee op kroegentocht!

De langste toog van Europa - Leuven

Slapen in Leuven

Mocht je in de buurt van het station willen slapen, dan zullen er weinig hotels zó dicht bij de perrons zijn als het Park Inn by Radisson. Wil je meer in het historische centrum slapen? Kies dan voor het Pentahotel Leuven, The Fourth – Tafelrond of het Theater Hotel Leuven Centrum.



Booking.com


Elke week de nieuwste recepten en reisartikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


Voor dit artikel ben ik door VisitVlaanderen en VisitLeuven uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Meer België: