In All inclusive aan de keukentafel deelt Jonneke de Zeeuw (a.k.a. Mooncake) haar verfrissende visie op de stand van zaken rondom diversiteit en inclusie in ons culinaire landschap. Jonneke brengt een culinaire ode aan de keukens die Nederland rijk is. Want in de historie van dit vlakke land was er culinair gezien geen betere tijd om te leven dan nu. Of je nu opgroeide met sellou, sekihan of beschuit met muisjes bij geboortes, Madame Jeanette door je stamppot, of al in huilen uitbarst bij de aanblik: dit boekje moet je lezen. Op een positieve, humoristische en watertandende manier deelt Jonneke haar verfrissende visie over de stand van zaken rondom diversiteit en inclusie in het Nederlandse food-landschap. Want divers is het zeker, maar is het ook inclusief?

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: All inclusive aan de keukentafel - Jonneke de Zeeuw

Zegt de naam Jonneke de Zeeuw je niks? Dan heb je vast nog niet eerder een bezoek gebracht aan haar website Mooncake.nl. Jonneke deelt daar al sinds jaar en dag haar verrukkelijke culinaire ontdekkingen uit binnen- én buitenland. Ze is een pionier in het in kaart brengen van het nieuwe Nederlandse culinaire landschap. Ze organiseert daarnaast foodtours, stelt foodiebags samen en host talks waarin ze op verfrissende wijze de inclusieboodschap aan de culinaire wereld probeert over te brengen. Haar doel is om mensen met elkaar te verbinden en zich overal thuis te laten voelen.

Voorbij aan hokjes

Een fascinatie voor andere culturen werd Jonneke met de paplepel ingegoten door haar moeder. Die was culinair gezien ver haar tijd vooruit en deed in de jaren ’90 al graag boodschappen in Eindhoven bij Surinaamse, Turkse en Indonesische supermarkten. Zolang zij zich kan herinneren werden met die boodschappen de meest heerlijke gerechten uit allerlei landen gemaakt. Moeders wisselde daarnaast veelvuldig recepten uit met Indische vriendinnen.

Op haar 18e vertrok Jonneke naar Amsterdam en was het culinaire hek van de dam. Amsterdam bleek een walhalla voor de verschillende keukens die onze aardbol rijk is. Sake, Hatosi, Chebakia en Sabich werden onderdeel van haar culinaire vocabulaire en er ontstonden vriendschappen met de culinaire ondernemers uit haar buurt. Maar juist omdat zij zich bewust is van haar privilege om zich verbonden te voelen met verschillende culturen, maakt zij zich hard inclusiviteit en de vrijheid om aan de ‘hokjes’ voorbij te kijken.

Een kijkje in de spiegel

All inclusive aan de keukentafel is als een spiegel die Jonneke aan het Nederlandse foodlandschap voorhoudt. Er valt namelijk nog zoveel te leren. Zo valt het Jonneke anno 2021 nog steeds op dat cultural appropriation (a.k.a. het onterecht toe-eigenen van eigenschappen van andere etniciteiten) nog steeds een ding is. Een groot deel van de Nederlanderse bevolking nog steeds de term ‘turkse pizza’ gebruikt in plaats van lahmacun, andere keukens omschrijven als ‘exotisch’ of ‘etnisch’ en van de vele genoemde gerechten in het boek waarschijnlijk nog nooit gehoord heeft, laat staan geproeft!

Het gevaar hieraan is dat als we allemaal op ons eigen eiland blijven zitten we niet tot elkaar zullen komen en de gewenste culturele inclusiviteit uit zal blijven. En daar doen we onszelf mee tekort.

Nederlands | Druk: 1 | 9789021584591 | juni 2021 | Hardcover | 96 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Kosmos.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


MEER BOEKENTIPS: