Als je mij vraagt mijn favoriete baksel op te noemen, dan zet je mij voor een aardig dilemma. Ik HOU namelijk van zoetigheid en krijg er ook niet snel genoeg van. Dus om dan één favoriet te moeten kiezen? Onmogelijk! Gebak met chocolade, fluffy Madeleines, romige flans, zachte cakes, krokante koekjes of fruitige taartjes. Mij mag je ervoor bellen. Maar wist je dat het maken van deze lekkernijen nog best een uitgebreide klus kan zijn? Bakken is wetenschap en meten is weten! Want gooi je van een bepaald ingrediënt te veel (of juist te weinig) in je mengkom? Dan kan het resultaat heel anders uitpakken dan je voor ogen had. Maar, no worries! Trish Deseine is hier om ons te helpen. In haar nieuwe boek Zin om te bakken deelt ze een schatlading aan klassieke en originele recepten om je vingers bij af te likken.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review> Zin om te bakken - Trish Deseine

Taartjes, gebak en desserts zijn dé finishing touch van elke maaltijd. Pure verwennerij en een feest voor je zintuigen. Zien hoe de warme chocoladesaus sierlijk van het vanille-ijs afdruipt. Ruiken hoe de geurige zoete suikers zich vermengen met het sap van verse aardbeien. Voelen hoe het luchtige biscuit terugveert als je er een hap van neemt. En het proeven van de harmonie van smaken in elke creatie. Quelle fête! Trish Deseine wil je met haar nieuwste boek Zin om te bakken inspireren om echte bakklassiekers te herontdekken. Trish is een Ierse gerenommeerd kookboekenschrijfster die haar hart verloor aan Frankrijk. Ze besloot er te gaan wonen en gebruikte o.a. Franse patisserie klassiekers als basis voor de inhoud van haar nieuwe boek. Dat belooft wat!

Lekkere vette bouwstenen

Trish heeft met Zin om te bakken een smaakvol doch essentieel boek geschreven voor de fervente thuisbakker. Pagina na pagina is gevuld met de meest smaakvolle caloriebommen. Want laat ik daar maar meteen eerlijk over zijn, skinny of healthy zijn de recepten absoluut niet. Boter, suiker, chocolade en eidooiers zijn de bouwstenen voor zo’n beetje elk baksel in het boek en Trish strooit er dan ook rijkelijk mee. Maar zoals ik ooit leerde: ‘Vet is smaak’ en als je deze vette bouwstenen samenvoegt krijg je een solide fundering voor een feestelijk dessert!

Op de subtitel van het boek prijkt: ‘Klassieke en originele recepten om je vingers bij af te likken’. En dat heeft Trish naar mijn mening waargemaakt. Bladerend door het boek spot ik recepten voor madeleines, worteltaart met roomkaasglazuur, tarte tatin met calvadosroom, chocolate chip cookies, witte chocolade cheesecake met whiskysiroop en crêpes Suzette. Stuk voor stuk klassiekers die we allemaal vast al eens geproefd hebben. Daartussen heeft Trish Deseine ook een flinke lading originele (klassieke recepten met een twist) geschreven. Denk bijvoorbeeld aan brownies, maar dan gemaakt met bier. Matchamisu (tiramisu met matcha) of een S’mores taart. Recepten waarmee je de creativiteit in je bakkershart aanwakkert om ook zelf te zoeken naar originele maar smaakvolle combinaties.

Een gebroken hart

De inhoud van het boek is samengevat binnen 5 hoofdstukken. De hoofdstukken zijn Chocolate / Met chocolade, Creamy / Romig, Soft & Crunchy / Zacht & Krokant, Fruity / Fruitig en tot slot: Icy / Met ijs. Vijf hoofdstukken waarin je in totaal 85 recepten terugvindt waarmee je de komende verjaardagen, feestdagen of zomaar-omdat-ik-wat-lekkers-wil-dagen prima kan doorkomen!

Trish heeft haar recepten straight-to-the-point geschreven. Zo valt ze op pagina’s 4 en 5 van het boek meteen met de deur in huis. Geen inleiding of welkomstwoord, maar meteen een inhoudsopgave die je vertelt welke lekkernijen je in het boek tegemoet gaan komen. Stiekem vind ik dit een beetje jammer. Ik had gehoopt op een voorwoord. Een liefdesverklaring van Trish aan de patisserie en de zoetigheden, maar helaas… Die liefdesverklaring zal je zelf op moeten stellen. Wat je ongetwijfeld gaat lukken als je een blik werpt op de inhoudsopgave.

CONCLUSIE

Alles wat je van een bakboek mag verwachten tref je in Zin om te bakken aan. Smakelijke foto’s waarvan het water je in de mond loopt. Recepten die je allemaal lust en allemaal een keer wilt gaan maken. Bekende ingrediënten (waardoor je niet 25 winkels af moet om ze te vinden) en beknopte recepturen. De recepten leveren smakelijke resultaten op. Een groot gedeelte van de recepten bevat slechts een aantal stappen die je moet volgen voor succes. Het resterende kleinere gedeelte vergt meer werk, vaak kun je er dan ook vanuit gaan dat je een showstopper van een baksel op tafel zal zetten.

Als je van bakken houdt is Zin om te bakken een mooie aanvulling voor in je boekenkast. Ben je een ervaren bakker? Dan zal een groot gedeelte van de inhoud geen verrassing meer voor je zijn. Wellicht wel een feest der herkenning. Ben je een onervaren bakker? Ook dan kun je met Trish Deseine haar recepten prima uit de voeten. Dankzij de straight-to-the-point schrijfstijl van Trish kun je stapsgewijs de juiste manier van bereiding volgen. Heb je onverwacht gasten over de vloer of moet je snel nog een nagerecht op tafel toveren? Sla Zin om te bakken open en de oplossing komt je snel tegemoet.

Pluspunten:
  • Het boek barst van de inspiratie. Voor elke verjaardag de komende jaren kun je met Zin om te bakken je gasten van zoete lekkernijen voorzien.
  • Klassieke recepten krijgen een moderne twist dankzij de toevoegingen van nieuwe ingrediënten of combinaties aan de receptuur.
  • Dankzij de inhoudsopgave kun je snel naar een specifiek baksel zoeken.
  • Het boek heeft een receptregister én een ingrediëntregister.
Aandachtspunten: 
  • Het boek heeft geen inleiding of een dankwoord, waardoor ik een persoonlijke touch aan het boek een beetje mis.
  • Geen nadeel betreft het boek, maar meer betreft bakken in het algemeen. Sommige gerechten hebben een lange afkoel- of rustperiode. Waardoor je dus langer moet wachten voordat je ervan kunt proeven!

Of je nou minischuimgebakjes wilt maken voor op een druilerige zondagmiddag, madeleines wilt bakken voor tijdens een koffie afspraak met vriendinnen, een romige cheesecake van witte chocolade wilt serveren op je volgende verjaardag of een knapperige pavlova wilt bakken als dessert tijdens de kerstdagen? Trish Deseine has got you covered! Klassieke gerechten zoals we ze allemaal kennen worden in Zin om te bakken afgewisseld met moderne varianten, waardoor je altijd inspiratie hebt voor je volgende bakexperiment!

Nederlands | Druk: 1 | 9789044761283 | juni 2021 | Hardcover | 192 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door DELTAS.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER BAK-BOEKENTIPS: