The Duchess Ben Nevis Single Malt Shiraz Cask Finish

Zoals de meeste mensen nu wel al zullen weten: ik ben dol op whisky. En het doet mij echt zeer in mijn hart dat ik nu al 2 jaar niet meer in Schotland ben geweest. Als mensen vragen ‘wat is het leukste land dat je hebt bezocht?’ is het antwoord eigenlijk altijd Schotland! Vriendelijke mensen, prachtige natuur, lekker eten en natuurlijk heerlijke gin, cider, bier en whisky. Om mijn hartenzeer iets te verzachten ben ik maar begonnen aan mijn nieuwste whisky-aanwinst: The Duchess Ben Nevis Single Malt Shiraz Cask Finish.

The Duchess Ben Nevis Single Malt Shiraz Cask Finish

The Duchess

Als je in Schotland rondrijdt, zal je niet snel een bordje tegenkomen langs de weg met ‘The Duchess’ erop. Dit omdat The Duchess geen distilleerderij is, maar een onafhankelijke bottelaar. Onafhankelijke bottelaars zijn vaak kleine (en soms grote) bedrijven die vaten met whisky kopen, bottelen en op de markt brengen. Rechtstreeks van een distilleerderij, maar ook via zogenaamde whiskybrokers; mensen die handelen in bijzondere whisky’s. Soms hebben ze zelfs hun eigen warehouse waarin ze hun vaten met whisky verder laten rijpen. Enkele van de bekendere onafhankelijke bottelaars zijn Gordon & MacPhail en Douglas Laing. En dus ook The Duchess!

The Duchess is als onafhankelijke bottelaar begonnen in 2014, eerst alleen van bijzondere whisky’s en later ook van rum. Bijzonder is dat alle whisky’s en rums op cask strength (ook wel ‘op vatsterkte’ genoemd) worden afgevuld. Hier zitten een aantal voordelen aan:

  1. Het bied de mogelijkheid whisky/rum in z’n ‘pure’ vorm te ontdekken, rechtstreeks uit het vat.
  2. De smaken zijn vaak een stuk intenser als gevolg van een hoger alcoholpercentage.
  3. Je krijgt de mogelijkheid om zelf voor Master Blender te spelen door zelf te bepalen hoeveel (druppels) water je toevoegt aan je glas.

De etiketten van deze Game & Wildlife-serie (en de andere The Duchess flessen) zijn ontworpen door de Nederlandse kunstenaar Hans Dillesse. Ik vind ze echt prachtig en zou er geen probleem mee hebben om deze aan de muur te hangen.

Hans Dillesse labels The Duchess
Bron: www.hansdillesse.nl

Ben Nevis Distillery

De Ben Nevis Distillery werd in 1825 opgericht door John (‘Long John’) McDonald aan de voet van de beroemde Ben Nevis; met 1344 meter de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk. Twintig jaar later opende zijn zoon een naastgelegen distilleerderij genaamd Nevis. In een poging om de groeiende vraag bij te houden, werden de twee distilleerderijen uiteindelijk één in het begin van de twintigste eeuw.

In 1955 werd de distilleerderij overgenomen door nieuwe eigenaren onder leiding van Joseph Hobbs. Onder Hobbs werd een Coffey Still (Column Still) geïnstalleerd waardoor de Ben Nevis Distillery één van de eerste distilleerderijen was in Schotland die tegelijkertijd zowel malt- als graanwhisky kon produceren. Het Japanse bedrijf Nikka Whisky Distilling kocht de distilleerderij in 1989 en opende in 1991 een bezoekerscentrum en café.

Proefnotities

  • Neus: Rood fruit (aardbeien/frambozen) met ook zwarte thee en een metalige geur
  • Smaak: Spicy peperig, amandel, vanille, aardbeien. Je zou niet zeggen dat dit 56,7% is. Wel fijner met een paar drupjes water
  • Finish: Een hele droge afdronk met ook weer veel rood fruit en de peperige tonen blijven lang hangen

Wanneer een whisky op wijnvaten een finish heeft gehad, trekt dat wel altijd mijn aandacht. Ik ben niet iemand van de extreem rokerige of peaty whisky’s, maar een whisky zoals deze The Duchess Ben Nevis Single Malt Shiraz Cask Finish kan mij zeker bekoren!

The Duchess Ben Nevis Single Malt Shiraz Cask Finish

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER WHISKY:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.