Als je iets over Schotse whisky’s leest is het bijna altijd: Lowland whisky is zacht en zonder turf (peat). Maar dat hoeft dus helemaal niet! De Annandale Distillery van David en Teresa doet het net allemaal even anders. Niet kijken naar wat de boekjes zeggen over een bepaalde streek, maar zelf proeven en proberen wat het beste past met de producten uit de regio. Ik laat je graag deze bijzondere distilleerderij zien! 

Op bezoek bij: de Annandale Distillery

Here comes johnnie

Al in 1836 werd er op deze locatie bij het dorpje Annan whisky gestookt. En in 1893 werd de distilleerderij verkocht aan Johnnie Walker. Niet alleen vanwege het pure water, maar ook vanwege de economische ligging van het turf! Johnnie Walker haalde zijn turf vooral van Islay, maar met getijden, stormen en strenge winters was het soms lastig om het turf naar het vasteland te krijgen. Bij Annan ‘gooide’ ze het op een trein en twee uur later was het bij één van Johnnie Walker mouthuizen. In 1918 stopte helaas alle productie van whisky in de distilleerderij. En het duurde maar liefst 99 jaar voordat er weer gestookt werd in Annan. Na 1918 werden de gebouwen langzaamaan van hun zandsteen gestript en gebruikt door de lokale bevolking om huizen van te bouwen.

Scotch Missed

Maar wie is er zo gek om een distilleerderij te beginnen in een afbrokkelende, overgroeide schuur? Prof. David Thomson en zijn vrouw Teresa Church! David (geboren in Dumfries, 20 km van Annan) is niet alleen chemicus, Universitair docent sensorische en consumentenwetenschappen en eigenaar van Mathematical Market Research in Oxfordshire (het grootste particuliere consumentenonderzoek bureau ter wereld), maar ook al sinds zijn studententijd een grote Schotse whiskyliefhebber. Van zijn vrouw Teresa kreeg hij op een gegeven moment het boek Scotch Missed – een naslagwerk over gesloten en verdwenen Schotse distilleerderijen. Inclusief de distilleerderij in Annan.

Nu waren ze wel benieuwd hoe het er nu uitzag (hij groeide daar in de buurt op) en waren verbaasd dat het originele pand plus de karakteristieke pagoda er nog stond. In een abominable staat, maar het stond er nog!  Toen begon het toch te kriebelen en na wat overleg besloten ze het pand en de omringende grond te kopen om er weer (un)peated Lowland whisky te gaan stoken.

Hieronder zie je een foto van 2007 en 2017 onder elkaar. Niet te bevatten dat het hele complex 12 jaar geleden nog een ruïne was!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Annandale Distillery (@annandale_distillery) on

Hieronder zie je de plek waar in de 19de eeuw waarschijnlijk de spirit stills stonden. Per ongeluk kwamen ze die tegen tijdens het puinruimen op het terrein!

Op bezoek bij: de Annandale Distillery

Het zwaard versus het woord

In totaal duurde de wederopbouw en installatie van de nieuwe distilleerketels (met hulp van whisky goeroe Dr. Jim Swan) ruim 7 jaar. Pas in 2014 stroom de eerste new make spirit uit de ketels de vaten in. Wat dus ook betekende, dat de eerste Annandale whisky pas in 2017 op de markt kwam. De distillery bestaat uit één mash tun, zes Oregon pine washbacks en twee twin spirit stills. De ontstener en de schrootmolen komen uit de boedel van Caperdonich. Er wordt Concerto barley gebruikt; de peated barley komt uit Inverness en de unpeated barley uit Edinburgh. De paradepaardjes van de distillery zijn de peated Man o’ Sword en de unpeated Man o’ Words.

Op bezoek bij: de Annandale Distillery Op bezoek bij: de Annandale Distillery Op bezoek bij: de Annandale Distillery

De Man o’ Sword is vernoemd naar Robert the Bruce, koning van Schotland van 1306 tot 1329 en de man achter de Schotse onafhankelijkheid. Qua geur gemiddeld turfig met achterin wat walnoten, karamel en appel. Qua smaak ook gemiddeld turf/rook en ook weer dat notige; verder fris/fruitige smaken van appel en rabarber. Man o’ Words is vernoemd naar Robert Burns (1759-1796), één van Schotlands beroemdste dichters die vaak in Annan verbleef en in één van de kroegen zijn bekende gedicht ‘The Deil’s awa wi the Exciseman‘ schreef. Je ruikt veel rood fruit, iets notigs, menthol en heel licht smokey, ondanks dat dit een unpeated whisky is. Qua smaak denk ik aan honing, tropisch fruit en het notige van karamel. Daarnaast kun je hun peated en unpeated new make spirit kopen (de Rascally Liquor), een whisky speciaal gemaakt voor de Netflix serie Outlaw King of Robert the Bruce en de Nations of Scots; een blend whisky.

Op bezoek bij: de Annandale DistilleryMan O Swords & Man O Words

Je eigen vat

Vaak kun je bij een distilleerderij een eigen fles vullen; hier bij Annandale is dat niet anders. Maar je kunt hier nog iets doen wat je niet zo vaak tegenkomt: je kunt je eigen gevulde vat kopen! Je koopt een vat met new make spirit, de cellarmasters van Annandale vertroetelen hem en wanneer je dorstig genoeg bent, bottelen ze de inhoud voor je. Maar bedenk wel: hoe langer je wacht, hoe minder whisky er in je vat zal zitten. ;) Prijzen beginnen rond de €2100 per vat (afhankelijk van de whisky) en elk jaar komt daar nog een ‘verzorgpremie’ bij. Maar hoe tof is het om met een groep vrienden of familie zo’n vat te kopen?!

Op bezoek bij: de Annandale Distillery Op bezoek bij: de Annandale Distillery

Annandale distillery bezoeken

De distilleerderij is 7 dagen in de week open voor bezoek en er zijn 8 rondleidingen per dag die gemiddeld een uur duren. Prijs is £12,50 inclusief een kleine tasting. Reserveren kan via de website van de Annandale Distillery. Er is ook een café waar je kunt lunchen, brunchen, borrelen en je bij het haardvuur kunt opwarmen. Zin in iets bijzonders? Neem dan een High Whisky met drams en lekkere hapjes. En de bus. ;)

Op bezoek bij: de Annandale Distillery

En bij het weggaan liep ik de eigenaar Prof. David Thomson tegen het lijf!

Prof. David Thomson Prof. David Thomson


KOOP HIERONDER ALVAST TICKETS VOOR ANDERE
BEZIENSWAARDIGHEDEN EN EXCURSIES IN SCHOTLAND

 


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


ZIN IN NOG MEER SCHOTLAND? ↓

Voor dit artikel ben ik door VisitScotland uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer