Het zal niemand ontgaan zijn; plastic rietjes zijn de duivel. Er worden dagelijks 500 miljoen plastic rietjes PER DAG gebruikt en ook weer weggegooid; het gemiddelde rietje zal niet hergebruikt worden. Vanaf 2021 komt er een algeheel verbod op wegwerp plastic rietjes, bestek en borden in de EU. Het is niet dat de plastic rietjes de oorzaak zijn van de plastic soep, maar het is een relatief gemakkelijk product dat we in ons dagelijks leven kunnen vervangen. Er zijn heel veel verschillende afbreekbare alternatieven op de markt. Maar laten ze de drank niet raar smaken? MMR Research deed onderzoek naar de alternatieve rietjes die nu op de markt zijn. 

Plastic rietjes - Welk alternatief werkt het beste?

Beth Logan en Luisa Brady van MMR Research hebben onderzoek gedaan naar het effect op een drank door gebruik te maken van alternatieve materialen voor rietjes.

Om de implicaties van het overschakelen op verschillende materialen te begrijpen, hebben ze een getraind panel ingeschakeld om 5 verschillende rietjes te evalueren: metaal, tarwe, papier, bamboe en plastic. Voor de test hebben ze drie verschillende watermerken gebruikt, Poland Spring, Aquafina en Nestle Pure-Life.

  1. Eerst scoorde het panel de smaak van het water waarin rietjes gedurende twee uur waren gedrenkt en vervolgens verwijderd om te bepalen of het materiaal van de rietjes de smaak van het water beïnvloed.
  2. Ten tweede dronken panelleden vers water door de verschillende rietjes, om de smaak te identificeren en te scoren.
Plastic rietjes - Welk alternatief werkt het beste?
De resultaten

De resultaten gaven duidelijk aan dat plastic rietjes weinig of geen invloed hebben op de zintuiglijke ervaring van het water. Maar alternatieve materialen hebben wel een impact die de consumentenervaring negatief kan beïnvloeden.

Wat het onderzoek heeft uitgewezen:

  • Tarwerietjes gaven een papierachtige, muffe off-note. Bovendien creëerde het tarwestro een monddroog gevoel.
  • Metalen rietjes hadden weinig invloed op de watermonsters waar de metalen rietjes in het water waren gedrenkt. Toen panelleden echter door metalen rietjes dronken, werd een metallic off-note en bittere smaak en nasmaak waargenomen.
  • Papieren rietjes verhoogden de impact en intensiteit van het water en gaven een muffe en papierachtige toon.
  • Bamboerietjes gaven een aanhoudende smaak van droog hout en tabaksafval en een monddroog gevoel.
Belangrijkste implicaties

Voor onze planeet is het absoluut noodzakelijk dat leveranciers en merken samenwerken aan duurzamere oplossingen voor de plastic rietjes. Maar de alternatieven die tot nu toe geboden worden, hebben een grote impact op hoe mensen hun drank ervaren en kunnen de alternatieven nog niet op tegen zijn plastic voorganger.

Plastic rietjes - Welk alternatief werkt het beste?


Elke week de nieuwste recepten en reisartikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


ZIN IN COCKTAILS? ↓