Op bezoek bij: Crafty Distillery – Hills and Harbour Gin

Zeg je Schotland, zeg je whisky toch? Fout! Want er worden ook een heleboel mooie GINS gemaakt in Schotland! Ik ging langs bij Crafty Distillery (Hills and Harbour Gin) in Newton Stewart in het zuiden van Schotland om eens zelf te kijken wat deze kleine distilleerderij zo bijzonder maakt. 

Op bezoek bij Crafty Distillery - Hills and Harbour Gin

Ik wordt hartelijk ontvangen door Craig Rankin, Distillery Manager bij Crafty Distillery. “Heb je al gelunched?” is de eerste vraag die me gesteld wordt. En toevallig niet, want ik heb er net twee uur in de auto opzitten vanuit Glasgow. Door de regen. Aan de verkeerde kant van de weg. En met het stuur aan de verkeerde kant van de auto… Dus ja; kan wel een happie gebruiken. Gelukkig heeft het proeflokaal van Crafty een hele koelkast vol met heerlijke lokale producten. “We willen graag de lokale ondernemers steunen” vertelt Craig. “Hier worden misschien wel de mooiste producten van Schotland gemaakt en die willen we graag een podium geven in de vorm van onze Galloway Picnic.” En ik kan je vertellen; het is allemaal heerlijk! Maar ik ben hier natuurlijk niet gekomen om te eten; ik wil alles horen over hun Hills and Harbour Gin.

Craig Rankin
Craig Rankin
Op bezoek bij Crafty Distillery - Hills and Harbour Gin
Galloway Picnic
hoe het allemaal begon

In 2013 begon het bij eigenaar Graham Taylor een beetje te kriebelen. Als liefhebber van goede gins vond hij het vervelend dat zoveel distilleerderijen hun basis alcohol gewoon bij een groothandel kopen, in plaats van het zelf te stoken. Na heel veel plannen maken met broer Stephen en vader Billy, de perfecte locatie zoeken, al het geld bij elkaar krijgen en een distilleerinstallatie ontwerpen, stroomde in 2017 de eerste Hills and Harbour Gin uit de ketels.

Op bezoek bij Crafty Distillery - Hills and Harbour Gin

Visie & Botanicals

Craig: “Onze visie is simpel: ‘To create tasty honest spirits for everyone who likes a tipple’. Om dit te bereiken heb ik in 14 maanden tijd meer dan 90 gin-recepten gemaakt om tot de uiteindelijke blend te komen die we vandaag de dag Hills and Harbour Gin noemen. Alle vijf basissmaken worden geraakt met onze botanicals. Het element zoet komt van de gedroogde mango, zuur van de schil van sinaasappel, bitter van de noble fir en zout/umami van het bladderwrack zeewier. We creëerden ook een bijzondere sensatie door groene Sichuan-peperkorrels en laurierblad te gebruiken. En ons laatste ingrediënt was ook heel belangrijk: het publiek!”

Op bezoek bij Crafty Distillery - Hills and Harbour Gin Op bezoek bij Crafty Distillery - Hills and Harbour Gin

Bladderwrack seaweed
Bladderwrack zeewier
Op bezoek bij Crafty Distillery - Hills and Harbour Gin
Noble Fir

Noble Fir

Leg dat eens verder uit?

“Toen we nog in onze testfase zaten, hebben we 100 pakketjes gemaakt en verstuurd met miniatuurtjes van onze eerste gins. En dan maar kijken wat mensen ervan vonden! Zo hebben we samen met ginliefhebbers eigenlijk onze Hills and Harbour Gin gemaakt” verteld Craig.

herkomst, herkomst en nog eens herkomst

De herkomst (provenance) van Crafty Distillery; dat is waar het om draait. Niet alleen het gebruik van lokale ingrediënten zoals noble fir, het bladderwrack zeewier en natuurlijk het Schotse water zijn belangrijk; ook transparantie van het proces om tot een gin te komen is belangrijk. Hier bij Crafty is weinig geheim. Een voorbeeld voor de huidige gincultuur waarin de consument nog vaak geflest wordt met dure prijzen, maar alles is gemaakt met industriële en karakterloze basis alcohol.

Op bezoek bij Crafty Distillery - Hills and Harbour Gin

Smokey & Citrus Distilled Cocktail

Het nieuwste product uit de ketels van Crafty Distillery is de Smokey & Citrus Distilled Cocktail. Gemaakt van gerookte ananas en verbrande sinaasappel. Klinkt misschien niet zo heel lekker als je het zo leest, maar trust me, dit wil je proeven! Het fruit wordt gerookt en gebrand, daarna geperst en dat sap wordt gedistilleerd. Dit wordt dan gemengd met de Hills and Harbour Gin om een bijzondere cocktail in a bottle te vormen.

Op bezoek bij Crafty Distillery - Smokey Citrus Distilled cocktail

Crafty Distillery Zelf bezoeken

Je kunt de Crafty Distillery op maandag tot en met zaterdag van 10:00 tot 18:00 geopend. Er is een bar, je kunt er lunchen met de Galloway heerlijkheden en elke dag om 12:00 en 15:00 kun je aansluiten bij een tour en proeverij. Wil je meer dan alleen een tour door de distilleerderij? Je kunt ook mee met een Gin Escape om de twee lokale ingrediënten (noble fir en bladderwrack zeewier) te helpen verzamelen, mocht het weer het toelaten. Voor meer informatie over de Gin Escape: craftydistillery.com/gin_escape.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


ZIN IN NOG MEER SCHOTLAND? ↓

Voor dit artikel ben ik door VisitScotland uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.