Ik moet bekennen dat Bristol nooit zo op mijn ’to visit’ radar stond. Maar ik ben altijd in voor een nieuwe uitdaging, dus toen ik de uitnodiging kreeg van VisitBristol om eens een kijkje te komen nemen leek me dat wel interessant! En de stad heeft me echt verrast. Het deed me een beetje denken aan Utrecht; gezellige studentenstad, water in het centrum, een hoop terrasjes en groene parkjes waar iedereen zit te chillen zodra de zon even schijnt en zelfs de werfkelders! En natuurlijk niet te vergeten de 20+ brouwerijen, gin distillers, kroegen, pubs en restaurantjes waar je je tonnetje rond kunt eten en drinken. Perfect voor OngewoonLekker dus!

Trek wel even goede schoenen aan en train je kuiten, want Bristol is niet zo plat als Utrecht.. ;) Ik heb me een paar keer goed verkeken op het hoogteverschil met wandelen van één punt naar het andere.

Op bezoek bij: de Moor Beer Brewery in Bristol

Een handig kaartje ▼

Inhoudsopgave

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

Café’s & Bars

Er zijn in Bristol ongeveer, plusminus, pak hem beet 132.298 plekken om te eten en drinken. ;) Ik heb alvast een kleine schifting gemaakt van plekken die ik tof vond omdat ze een enorme bierlijst hadden, lekker eten hebben, hun eigen bier brouwen, een bijzondere kelder of gewoon een fijne vibe hebben.

Small Bar

Small Bar heeft zijn naam niet te danken aan het formaat van de zaak, maar aan de kleine brouwerijen die hier een platform krijgen. Uit zeker 25 verschillende taps stromen verschillende soorten lagers, sours, stouts en IPA’s. Zoals in veel barren in Bristol moet je bier (en eten) bestellen aan de bar. Ik koos voor een Get Lifted van Left Handed Giant brouwerij (ook een lokale Bristolse brouwerij), een Good Chemistry van Norrington en een Radio the Mothership van Collective Arts met een fried chicken rice bowl. De dinerkaart zag er sowieso heel goed uit; allemaal verschillende gerechten met kip. Echt een leuke tip voor speciaalbier en lekker en betaalbaar eten.

Bootje varen, cider drinken

Op een steenworp afstand van Small Bar en de andere kroegen/restaurants in King Street vind je ciderboot The Apple. Net als in veel andere Bristolse establishments moet je zelf naar de bar om je drankje te halen, maar dat is absoluut geen straf! :) Ik koos voor de Old Bristolian; hun eigen cider van 8,4%. Geen zin in een Old Bristolian? Ze hebben gemiddeld 40 verschillende ciders in huis, van tap of uit fles. Mocht het lekker weer zijn is er voor de boot een enorm terras met picknicktafels om lekker van je gefermenteerde appelsapje te genieten.

Averys Wine Merchants

Eigenlijk de enige wijnplek in dit artikel. Maar wel een bijzondere! Averys Wine Merchants is een winkel die al sinds 1793 wijn verkoopt in het centrum van Bristol. Naast de prachtige stellages vol flessen in de gewelven is er ook een prachtige kelder waar proeverijen en workshops worden gegeven. Ik mocht aanschuiven met een Wine & Chocolate tasting waarbij de chocolade werd verzorgd door Zara van Zara’s Chocolates; ook uit Bristol. Fijne avondbesteding mocht je geen plannen hebben.. ;)

BrewDog Bristol

Bijna naast mijn hotel (Mercure Brigstow) zit de Brewdog Bar van Bristol op de hoek van Baldwin Street en Welsh Back. Zoals je kan verwachten bij een Brewdog bar veel bier van de Schotse brouwer, maar ook een aantal taps met lokale en andere Britse brouwerijen. Naast bier hebben ze 7-8 verschillende pizza’s uit de steenoven, met ook een aantal geschikt voor vegetariërs en vegans! Ze hebben ook sporadisch goede deals als 241 op hun pizza’s (2 voor 1) dus hou hun socials in de gaten!

The Barley Mow

Tussen de Moor brouwerij en het centraal station van Bristol vind je The Barley Mow. Een leuke kleine pub met een groot aanbod aan lokaal (en soms minder lokaal) speciaalbier. Er is ook een binnentuin waar je lekker kunt zitten met je biertje als het zonnetje schijnt.

The Milk Thistle

Voor wie even klaar is met bier, maar zin heeft in een cocktail kan ik The Milk Thistle aanraden. Deze speakeasy zit midden in het centrum en na aangebeld te hebben moet je even wachten tot de deur voor je wordt geopend. Wij waren er op een woensdag en er was nog ruimte genoeg; volgens de bartender moet je op donderdag, vrijdag en zaterdag wel echt een tafeltje reserveren, anders is er geen plek meer. De zaak is aangekleed met opgezette dieren met hoedjes op, een enorm hert (George) aan de muur, donkerrode chesterfield banken en kleine houten tafeltjes. George is trouwens ook het onderwerp in het cocktailmenu; heel leuk hoe dat is gedaan. De cocktails kosten rond de 9-9,5 pond en zijn zeer vakkundig en smaakvol gemaakt.

➞ Zoek de leukste hotels in Bristol
➞ Bekijk de beste prijs voor je vliegticket naar Bristol via Cheaptickets.nl
➞ Een auto huren in Groot-Brittannië regel je zorgeloos via Sunny Cars
➞ De mooiste accommodaties in Groot-Brittannië zoek je via Natuurhuisje

➞ Reis ook eens met de Internationale Trein naar Groot-Brittannië

The Drapers Arms

Misschien is The Drapers Arms niet echt een kroeg waar je vanuit het centrum even snel naartoe loopt. Maar als je (zoals wij) de eerste nacht in Bristol in The Wellington slaapt, dan is het prima te doen! Vroeger was Drapers Arms ook een winkel met gordijnen (vandaar de naam). Ze schenken ale en traditionele cider, rechtstreeks uit het vat, afkomstig van kleine onafhankelijke producenten, meestal gevestigd in Bristol, Gloucestershire, Somerset of Wiltshire. Er hangt zelfs een bord aan de muur met alle beschikbare biertjes/ciders inclusief de afstand tot de bar; op de avond dat ik er was was 8 miles het verst!

Alle tips voor een citytrip Bristol - Drapers Arms

Nog een paar bar-tips

Recht tegenover Small Bar vind je The Famous Royal Navy Volunteer, ook wel bekend als ‘The Volley’. Hier wordt alleen Brits craftbeer gereserveerd, kun je live sport kijken en is er voor de mooie dagen een dakterras. Naast The Volley vind je Kongs of King Street, ook wel ‘Kongs‘ genoemd. Hier kan je terecht voor lekker retro 90’s speelplezier op één van de vele speelkasten en andere arcade games. Het eten wordt verzorgd door Bun Fiction die volledig vegan broodjes en burgers serveert. Er zijn naast Bristol ook vestigingen van Kongs in Cardiff en Birmingham. Beerd is een ambachtelijke bierpub van de brouwerij Bath Ales. De pub is gevestigd op St Michael’s Hill (vlakbij Psychopomp) en serveert een grote selectie bieren uit de hele wereld.

Zerodegrees is een bar, restaurant en microbrouwerij met locaties in Blackheath, Bristol, Reading en Cardiff. Een fijne plek waar het zelfgebrouwen bier uit de tap stroomt en de pizza’s uit de houtoven rollen. The Canteen werd in 2009 opgericht om mensen te dienen in en rond Hamilton House en Stokes Croft, Bristol. Je kunt hier terecht voor ontbijt, lunch, diner, bier en gratis live muziek. Vanuit de biertuin heb je een mooi uitzicht op een echte Banksy. King Street Brew House is een landelijke pub met een eigen microbrouwerij. Het brouwerijgedeelte bevindt zich op beide verdiepingen achter glazen wanden voor een perfect zicht op het brouwproces met de mogelijkheid om een ​​rondleiding te krijgen en de bieren te proeven.

➞ Zoek de leukste hotels in Bristol
➞ Bekijk de beste prijs voor je vliegticket naar Bristol via Cheaptickets.nl
➞ Een auto huren in Groot-Brittannië regel je zorgeloos via Sunny Cars
➞ De mooiste accommodaties in Groot-Brittannië zoek je via Natuurhuisje

➞ Reis ook eens met de Internationale Trein naar Groot-Brittannië

Restaurants ed

Three Brothers Burgers

Bijna naast The Apple ligt de boot van Three Brothers Burgers. De entree en de grote ruimte is gelegen op de kade, via een tussenhalletje kom je op de boot terecht. De sfeer is gemoedelijk en casual; er zijn veel groepjes mensen die hier aan de lange houten tafels komen eten. Ik kan niet zeggen dat ik veel vergelijkingsmateriaal heb qua Bristolse burgers, maar damn deze burger was toch wel echt heel goed! Mooi rosé van binnen, crispy uitjes, smokey bacon.. Hier werd ik echt heel blij van. De frietjes wat minder (dunne slappe dingen), die heb ik op andere plekken in de stad beter gehad.

St Nicholas Market

Een beetje verstopt tussen de kleine straatjes in downtown Bristol vind je de oudste markt van stad (1743): St. Nicholas Market. De historische architectuur, drukke kraampjes met een breed scala aan goederen/eten en de eigenzinnige sfeer vormen samen de perfecte plek om te winkelen, eten en genieten. Met meer dan 60 kraampjes is deze markt een must voor elke bezoeker van de stad. Of je nu edelstenen, fossielen, fietsbanden of een goedkope lunch zoekt; hier moet je zijn! :) St Nicholas Market is ook de thuisbasis van verschillende openluchtmarkten die plaatsvinden in de voetgangersstraten die naast The Exchange Building lopen.

Pieminister at St. Nicholas Market

In deze markt vind je ook een heleboel stalletjes met verschillende soorten eten. Van curry’s tot patat en van bubble tea tot traditionele pies bij Pieminister. Sinds 2003 kan de wereld eindelijk genieten van de allerlekkerste Britse pies (nee, niet op z’n Nederlands lezen!) in Bristol en de rest van Groot-Brittanië. Er zijn varianten met vlees, maar ook voor een vegetarische of vegan vulling kan je hier terecht. Traditioneel krijg je de pie met een grote lepel stamppot en jus, maar omdat ik nog meer wilde eten heb ik de Chicken of Aragon (kip, bacon en dragon) met alleen de jus genomen, die trouwens ook vegan is. Superlekker! De korst is echt knapperig en de vulling niet te slap. Hier kom je wel een paar uur hobbelen in de stad mee door.

The Coconut Tree

Zeg je Bristol, zeg je Sri Lankaans Street Food toch? ;) Wij ook niet! Maar we zijn wel blij dat we hier zijn wezen eten. The Coconut Tree is ooit begonnen doordat 5 vrienden (uit Sri Lanka) huisgenoot waren boven een pub in Cheltenham. De pub kwam vrij en de vrienden besloten in 2016 om dan zelf maar iets te beginnen. En nu zijn er in Groot-Brittannië alweer 4 vestigingen. Aanraders zijn de cocktails uit keramieken olifanten, de hopper (een soort pannenkoek met een gepocheerd ei en kruiden), de spicy cuttlefish (kleine inktvisjes gefrituurd) en de kottu; een éénpansgerecht met reepjes roti, verschillende soorten groente en kip.

Er hangt een lekkere gezellige sfeer, geen servetten maar rollen keukenpapier op de houten tafels, kaarsjes in halve kokosnoten en kleine gerechtjes om te delen. Ik zeg topavond!

?wi=297912&ws=bristol

Brouwerijen & Distilleerderijen

Bristol Dry Gin at St. Nicholas Market

Nog een rede om naar de St. Nicks Market te gaan: de microdistilleerderij van Bristol Dry Gin onder het The Rummer Hotel. Mede-oprichter David vertelt me ​​dat hij en zakenpartner Brett niet veel overtuigingskracht nodig hadden om aan de slag te gaan zodra ze hun lightbulb moment hadden. Standaard zijn er 3 verschillende gins verkrijgbaar: de ‘gewone’ 40% Bristol Dry Gin, de 55% Docker’s Strength en de 75% Turbo Island. Daarnaast maken ze limited editions zoals een gin met aardbeien en munt, een wodka en een aquavit.

Methode voor het stoken is vaporinfusion; hierbij komen de gedistilleerde dampen door een mand met botanicals. “De opzet betekent dat we makkelijk kunnen experimenteren, weinig afval produceren en het is ook erg tijdsefficiënt”, zegt David. Zelf proeven? Je kunt gewoon binnenlopen als het bord buiten hangt (zie de foto), maar ze organiseren ook 4x in de week (vrijdag, 2x op zaterdag en zondagmiddag) een gintasting in een aparte ruimte in de kelder.

Psychopomp Microdistillery

Psychopomp is een microdistillery en bar in één. En wat een fijne combinatie is dat! Mede-eigenaar Danny Walker: “We zijn een werkende ginstokerij en we verkopen gin-tonics als mensen dorst hebben terwijl we gin maken”. Twee stills van 30 liter staan ​​er in het pand bovenaan St Michael’s Hill, de botanicals zitten in Kilner-potten de afgewerkte gin wordt gemaakt met gefilterd Bristol-kraanwater. Kies voor een negroni, martini, gin & tonic of een tasting van de verschillende gins die de mannen hier maken.

➞ Zoek de leukste hotels in Bristol
➞ Bekijk de beste prijs voor je vliegticket naar Bristol via Cheaptickets.nl
➞ Een auto huren in Groot-Brittannië regel je zorgeloos via Sunny Cars
➞ De mooiste accommodaties in Groot-Brittannië zoek je via Natuurhuisje

➞ Reis ook eens met de Internationale Trein naar Groot-Brittannië

Moor Beer Brewery Co

Brits speciaalbier met een Duits en Californisch tintje; hoe zit dat precies? Ik ging op bezoek bij eigenaar Justin Hawkes om hem uit te horen over zijn Moor Beer bier. Lees het hele artikel op: https://ongewoonlekker.com/op-bezoek-bij-de-moor-beer-brewery-in-bristol/.

Alle tips voor een citytrip Bristol - Moor Brewery

Dawkins Ales

Dawkins Ales werd gevormd toen Glen Dawkins (eigenaar van Dawkins Taverns) Matthew’s Brewing Company in 2010 overnam en onder de naam Dawkins Ales verder ging. Sinds eind 2018 zit de nieuwe brouwerij in het oosten van Bristol (in de wijk Easton), vlakbij de brouwerijen van collega’s Towles’ Fine Ales en Arbor Ales. De standaard bieren van Glen zijn nog fined (geklaard met het visproduct waar ik al eerder over vertelde), maar zijn nieuwe bieren zijn allemaal unfined. Dat kun je ook zien aan het label.

Hop hop hop

Een bijzonder bier in het assortiment is de Easton Promise, een bier gemaakt met lokale hop. En niet zomaar lokaal; uit de achtertuin van de buurtbewoners! Mensen kunnen voor 10 pond eenmalig een hopplantje aanschaffen (als ze goed verzorgd worden groeit hop het volgende jaar gewoon weer) en wanneer ze de hop geoogst hebben kunnen ze dat naar de brouwerij brengen. Het eerste jaar (2016) werd er 7 kilo hop aangeleverd, vorig jaar was dat maar liefst al 21 kilo! De ‘hopleveranciers’ krijgen er weer bier voor terug. Win-win lijkt me!

Hare Brewery – Bath Ales

Een bier waar je niet omheen kunt in Bristol zijn de Bath Ales, gebrouwen door de Hare Brewery. Geleden op zo’n 20 minuten rijden van het centrum van Bristol is sinds mei 2018 deze hagelnieuwe brouwerij te vinden. De nieuwe Hare brouwerij is ontworpen om groeps vriendelijk te zijn, waarbij de bovenkanten van tanks op hetzelfde niveau zitten als de nieuwe taproom zodat je vanuit de bar een tof uitzicht hebt over de ketels. De brouwerij is ooit in 1995 bij Bath (vandaar de naam) begonnen en is langzaam gegroeid tot de enorme brouwerij die het vandaag de dag is.

We krijgen een rondleiding van senior brewer Darren James die in alle geuren en kleuren verteld over de brouwerij. Hij is al ruim 15 jaar werkzaam bij Bath Ales en heeft de groei eigenhandig meegemaakt. De vier standaard bieren zijn: Gem, een 4,8% Amber Ale (verantwoordelijk voor 60% van de productie), Lansdown, een 5,0% West Coast IPA, de Prophecy, een 3,8% New World Pale Ale en de Frosty Hare, een 3,5% Amber Ale. Daarnaast maken ze ook seizoenale bieren zoals de Dark Side, een 4,0% Stout en de Festivity; een 5,0% porter. De bar zelf is misschien niet bijzonder genoeg om helemaal vanuit Bristol hierheen te komen. Maar er zijn speciale avonden waarop er verschillende bands IN de brewhouse spelen, en dat is dan weer wel bijzonder! Check de website van Bath Ales voor deze festiviteiten.

Boek hier je hotel in Bristol ▼



Booking.com


Voor dit artikel ben ik door Visit Bristol uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.


MEER GROOT-BRITTANNIË:

?wi=297912&ws=bristol