Nazdrovje! We duiken vandaag helemaal in de wodka! Isabel Boons kennen we nog van haar Drinks & Bites boek en samen met Frédéric du Bois heeft zij ook al 199 gins uit België en Nederland geschreven. Een vrouw naar mijn hart! ;) Wodka had een paar jaar geleden een beetje een slecht imago. Maar wodka is weer helemaal hip! Zeker door de aanhoudende cocktailtrend zijn we binnenkort nog niet van wodka af. Dus het is tijd om er wat meer over te leren!
Misschien heb je weleens wodka puur gedronken en gedacht “dat smaakt alleen naar alcohol!”. Dat kan; in Groot-Brittannië, West-Europa en de Verenigde Staten worden vooral neutrale wodka’s geproduceerd, speciaal om te mixen. Wodka’s uit Polen, Rusland of Scandinavië zijn juist weer wel heel verschillend van smaak.
De basis
De meest gebruikte grondstoffen voor wodka zijn granen, aardappelen en melasse. Graan is van deze drie verreweg de populairste. Men laat het graan ontkiemen (vrijkomen van suikers) en laten dat met behulp van gist fermenteren. Dat wordt dan gedistilleerd. Ook met rogge, tarwe, spelt, gerst en mais kun je wodka maken op deze manier.
Een andere grondstof om wodka van te maken zijn aardappels (net als aquavit). Het nadeel van stoken met aardappels is dat je veel meer grondstof nodig hebt dan met granen. Van 100 kg aardappels krijg je 30% minder wodka dan bij graan! Maar dat houdt sommige kleine distilleerderijen niet tegen om smakelijke wodka’s van aardappel te maken.
Omdat het niet in de wet is vastgelegd dat je wodka alleen van granen of aardappels mag maken, kun je het eigenlijk niet zo gek bedenken of er wordt wel wodka van gemaakt! De Nederlandse Clusius Craft Distillers kwamen onlangs met hun tulpenbollenwodka nog in het nieuws omdat Ilja Gort ze voor het gerecht had gedaagd vanwege inbreuk op zijn La Tulipe wijnmerk. Gelukkig zag de rechter ook wel in dat wodka geen wijn is. :)
Water
Na het distilleren komt de wodka met zo’n 90%-95% alcohol uit de distilleerketel. Dit is natuurlijk niet te drinken zo, daarom wordt de wodka met water aangelengd tot een acceptabele 40% of meer. Dus niet alleen de grondstof is van belang voor de smaak van wodka, ook water is een belangrijk component. Toen het wodkamerk Esbjaerg nog in Deense handen was (het wordt nu gedistilleerd door het Friese Boomsma) gebruikte distilleerder Ole Pedersen ijs van Groenland om zijn wodka mee te verdunnen.
“Wodka mixes well with everything, except decisions”
smaakjes
Naast dat er natuurlijk de heldere ‘neutrale’ wodka is, zijn er ook heel veel verschillende smaakjeswodka’s op de markt. Bekende varianten zijn met peper en vanille, maar ook smaken als cannabis, sesamzaad, anijs, mierikswortel, honing of kaneel behoren tot de mogelijkheden. Ben je binnenkort in Krakau Polen, dan kan ik de Wódka Bar van aanbevelen. Daar kun je je hart ophalen op het gebied van gearomatiseerde wodka’s.
Zakoeski
In Rusland gaat wodka drinken hand in hand met zakoeski eten. Zakoeski zijn een soort Russische tapas of kunnen als een voorgerecht gezien worden. Verschillende kleine hapjes (het liefst gefermenteerd, ingemaakt, gerookt, gepekeld of gezouten) moeten de tafel tot de rand vullen; het tafelkleed kunnen zien wordt beschouwd als onbeleefd naar je gasten! Vergeet ook niet de gastvrouw als eerste een ijskoud shotje aan te bieden, pas dan mag de rest van de tafel drinken. En als de fles eenmaal open is… Ja, dan moet hij ook op.
In 1998 werden leerkrachten in delen van Siberië en Rusland betaald in wodka door een tijdelijk gebrek aan financiën. Meer dan 8000 leerkrachten kregen 15 flessen wodka voor 2 maanden lesgeven.
cocktails
Het is al een paar keer naar voren gekomen in dit artikel; wodka is een uitstekende basis voor verschillende cocktails. Je hebt natuurlijk de Bloody Mary met wodka en tomatensap, de Cosmopolitan met wodka en cranberrysap en natuurlijk niet vergeten de Moscow Mule met wodka en ginger beer.
Meer weten?
Dit was natuurlijk wodka in een notendop, maar wil je meer weten over het maken van wodka, verschillen tussen productielanden, producenten en andere weetjes? Dan kan ik onderstaand boek van Isabel Boons en Frédéric du Bois van harte aanbevelen!
Geef een reactie