REVIEW: Slurp à la Gort

Ilja Gort is volgens mij de bekendste wijnboer van Nederland. En de meest excentrieke met zijn twee puntige baardje en gilletjes.. 😉 Maar ik heb met plezier gekeken naar zijn laatste serie bij de NPO: Gort á la Carte. Hierin maakt Ilja een culinaire reis door Frankrijk. Van Provençaalse kruiden tot camembert, hij duikt er overal vol in. Als je van zijn stijl houdt, dan is Slurp zeker een lekker boek om in het zonnetje (met een rosétje in de hand) doorheen te bladeren.

Slurp à la Gort (review)

Het is een klein (A5 formaat) boekje met een harde kaft, een mooie, heldere, glimmende omslag, leeslintje en dik, stevig papier. Ik moet bekennen dat ik bij het zien van de prijs (€14,95) niet had gedacht dat de uitvoering zo luxe zou zijn. Niet zomaar een pocketboekje dat je achterlaat op je vakantieadres.

Slurp a la Gort3 (Small)

Eigenlijk is het een soort fotoalbum waar stukjes tekst bij zijn geschreven. Het gaat over het leven als wijnboer in de Bordeaux, zijn ervaringen (en dan vooral op het gebied van eten en drinken) in andere delen van Frankrijk, kijkjes achter-de-schermen van het Gort à la Carte programma en nog veel meer. Alles is geschreven alsof je Ilja hoort praten; lekker luchtig en af en toe sarcastisch.

Slurp a la Gort4 (Small)

Het boek is ook interactief; Op sommige pagina´s vind je een symbooltje dat verwijst naar een kort filmpje dat je via een QR-code direct af kan spelen op je telefoon. Een leuk idee om sommige onderwerpen iets uitgebreider te kunnen bespreken.

Slurp a la Gort2 (Small)

Natuurlijk heb ik ook wat opmerkingen over de inhoud. Het is ontzettend veel informatie die Ilja mee wil geven; over kurk, druiven, pernod, kaas, hagel, architectuur en ga zo maar door. Dat geeft dit boek een beetje een hak op de tak gevoel. Lees je op de ene pagina iets, sla je de pagina om en gaat het over heel iets anders. Terwijl ik het gevoel had dat het vorige verhaal nog niet helemaal af was. En er zitten een paar nogal seksueel getinte passages (en suggestieve foto´s van bomen) in waar ik persoonlijk niet zo dol op ben. Maar dat is misschien persoonlijk.

Conclusie

Pluspunten:

 • Luxe, stevige uitvoering
 • De foto´s doen je gelijk naar Frankrijk verlangen
 • Lekkere ´weglees-stijl´ van schrijven
 • Leuk om wat kijkjes achter de schermen te krijgen
 • Tips voor restaurants & hotelletjes

Minpunten:

 • Af en toe te hak op de tak
 • Die paar seksuele passages hadden van mij niet gehoeven

Zoals ook al op de voorkant van het boek staat: Levensgenieten voor gevorderden. Een heerlijk boekje voor de echte Francofiel of een francofiel in wording; je krijgt gelijk zin om in de auto te springen en naar het zuiden te rijden.

Dit boek is beschikbaar gesteld door Uitgeverij Carrera

Klik op de link hieronder om Slurp à la Gort direct te kopen! 

Print Friendly, PDF & Email

7 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Marieke van Werven schreef:

  Ik ben wel benieuwd naar deze hak-op-de-tak levensgenietende wijnboer!

 2. Nikki schreef:

  Superleuke actie! En het past precies in ons straatje, aangezien we over een week door Frankrijk gaan touren en lekkere wijnen gaan uitproberen!

 3. Erwin Willemse schreef:

  ik kocht er 4 tegelijk met als bedoeling er 3 aan vrienden te geven… Gezien het enthousiasme bij de vrienden raakte ik ook m’n geplande eigen exemplaar kwijt … VERWENNEN JULLIE MIJ NU?!?!

 4. Dagmar schreef:

  Leuke winactie! Ik waag ook een kansje want ik ben reuze benieuwd naar dit boekje van Gort. Bij het eerste trok ik spontaan een flesje wijn open, enthousiast geworden door het verhaal. Dat zal bij dit boekje niet anders zijn verwacht ik 🙂

 5. Yoko schreef:

  Als levensgenieter, zijn alle leuke tips meer dan welkom! 😀

 6. Karin Lamain schreef:

  Als francofiel hoort dit boekje er gewoon bij in mijn boekenkast! Ben heel erg benieuwd!!!

 7. Anne-Marie Otter schreef:

  Ik ben dol op wijn maar weet er weinig van af. Ik leer dus graag van een levensgenieter als Ilja Gort. Een beginner ben ik zeker, maar ik ga door voor ‘gevorderd’!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.