15x OngewoonLekkere plekjes in Karlsruhe

Karlsruhe is de derde grootste stad in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Bijzonder is de cirkelvormige indeling van het oude centrum van de stad. Dit idee stamt al uit de Renaissance, toen dit systeem werd gezien als de ‘ideale’ stad.

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe

Mocht je zelf naar Karlsruhe willen; vanaf Den Haag is het ongeveer 5,5 uur met de auto of 6 uur met de trein. Dus dat scheelt niet zoveel als je met de auto tussendoor ook nog even moet stoppen om te plassen en voor koffie.. 😉 En in de trein (ICE) is er gratis wifi, dus als je wilt kun je nog een beetje werken of filmpjes kijken.

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe

Het centrum is eigenlijk de lange winkelstraat de Kaiserstraβe met daaraan vast alle zijstraatjes en pleintjes. Zoals je in de meeste Zuid-Duitse steden kunt verwachten is er aan bier en worsten geen gebrek. Eigenlijk helemaal niet zo typisch Zuid-Duits… Gewoon Duits… 😛 Ik was er op een paar prachtige dagen in augustus, en de terrasjes zaten vol! Lekker met een pul bier en wat te knabbelen mensen kijken. Ik geef hieronder een aantal tips waar je lekker kunt eten en drinken (en een paar non-food tips 😉 ) mocht je binnenkort 48 uur in Karlsruhe zijn!

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe

Karlsruhe Card

Ook Karlsruhe heeft een eigen pas waarmee je 24, 48 of 72 uur gratis toegang hebt tot verschillende musea en activiteiten, korting krijgt op activiteiten en ook gratis gebruik van het openbaar vervoer. Kijk voor meer informatie op de Karlsruhe Card pagina. Of spring op de Hop-on Hop-off bus!

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Karlsruhe Card

De tips

Hieronder een handig kaartje met de locaties die in dit artikel besproken worden.

1. Oberländer Weinstube

De Oberländer Weinstube ligt in een klein grijs straatje net achter de grote winkelstraat in Karlsruhe. Een straatje wat je anders gewoon voorbijgelopen zou zijn. En dat is jammer, want de Oberländer Weinstube is misschien wel 1 van de beste restaurants van Karlsruhe op het gebied van modern klassiek Zuid-Duits eten.

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Oberlander Weinstube  

Er zijn genoeg tafeltjes binnen, maar buiten in het ieniemienie tuintjes met een vijftiental tafeltjes is het toch wel extra goed vertoeven onder de vijgenboom. Al bijna 100 jaar zit dit restaurant al hier. En met ongeveer 150 wijnen op de kaart een leuke afwisseling van al het bier in de stad. Ik nam een 3-gangen verrassingsmenu inclusief wijnarrangement. 

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Oberlander Weinstube15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Oberlander Weinstube 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Oberlander Weinstube

De amuse was een stukje haring met doperwtencreme, stukjes sperzieboon en een Frankfurter groene saus. Wat er precies in de groene saus zat kon de dame me ook niet vertellen. Maar het was wel smakelijk, fris en paste goed bij de zomerse avond. Erbij (en ook voor bij het voorgerecht) werd een Weissburgunder van Wolf uit de Pfalz geschonken. 

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Oberlander Weinstube

Het voorgerecht ws wederom vis; nu een stukje lauwwarme zalmforel met rode paprikamousse, komkommer, croutons, tomatenhart en een bolletje sorbetijs van tomaat. Wederom de vis heel mooi gegaard en het tomatenijs was heerlijk fris en zomers. 

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Oberlander Weinstube

Als palete cleanser kreeg ik een lemon sorbet overgoten met Marc de Gewurztraminer. Lekker fris, maar ook heel sterk (45%)! 😛 

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Oberlander Weinstube

Daarna gingen we door met rood: Sangiovese van Fantini Farnese. Het etiket kwam me heel bekend voor; toen ik later in het hotel ging googelen zag ik ook waarom.. Deze wijn is gewoon te koop bij onze eigen Albert Heijn! En voor slechts 5 euro… :S Erbij werd een stukje hert met een saus van rode bessen, paddenstoelen en spatzle met kaas. Ik vond het nogal Kerstig aandoen voor zo’n zomerse dag. Het was een mooi gerechtje, maar na de twee visgerechtjes had ik ook iets meer zomers als hoofdgerecht voor ogen. 

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Oberlander Weinstube

Dessert was een bord vol chocoladevariaties: chocolademousse, chocolade panna cotta en chocolatiers met nootjes, kookschuim en een stukje butterscotchcake. Nogal heftig dessert voor de Ellermann Rieslaner 2015 die erbij geschonken werd. De wijn werd helemaal overpowered door al dat chocola. 

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Oberlander Weinstube

Ik kan je nog steeds de Oberländer Weinstube aanraden als je op zoek bent naar een goed restaurant in Karlsruhe, maar kies zelf je wijnen van de wijnkaart; dan weet je zeker dat je stras niet met een wijn van de Appie aan tafel zit… 😉

2. MIAD

Ik was aan het googelen naar toffe cocktailplekjes toen ik een interview las op een Duitse website met Miad, de eigenaar van een gelijknamige cocktailbar in Karlsruhe. Er is geen kaart, hij gaat ’s ochtends naar de markt en kijkt wel vruchten/kruiden er het lekkerst uitzien. En op basis van die vruchten en/of kruiden maakt hij dan een ‘cocktail van de dag’. Natuurlijk kan je ook iets anders bestellen, maar dan wordt er ook wel iets speciaals voor je gemaakt. 

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Miad cocktailbar

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Miad cocktailbar

Op dus naar Miad! Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De bar staat ook gewoon op google maps, dus moeilijk kan het niet zijn. Maar op de plek waar google maps zei dat het moest zijn, zat een hamburgertent… Ik vragen bij de bar.. “Cocktailbar? Nee.. geen idee.. Maar wij kunnen ook wel een cocktail voor je maken hoor!” Superschattig, maar nee bedankt.. 😉 Ik had al een heel rondje om het blok gehad toen ik het bijna op wilde geven. Tot ik 3 mannen over het terras van die hamburgertent zag lopen naar een grijze deur zonder opdruk. Dus Ik hobbelende snel achter die gasten aan “Hallo? Is here the cocktailplace? Yes, yes!” Jee! Gevonden! Achter de grijze deur zit een klein halletje met nog een deur met een bel. Daarop moet je drukken en wachten tot je opgehaald wordt (en er plek is).

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Miad cocktailbar

Je zit met z’n allen aan de zwarte bar (achterin de zaak zijn nog 2 kleine tafeltjes) waarna je je cocktail kunt bestellen. Na een beetje gekletst te hebben met Miad ging hij voor mij een Martinez maken, met een bijzondere houtgerijpte kersenlikeur. Er stonden zelfs nog een aantal Nederlandse drankjes op de plank, waaronder een paar verschillende Ruttes en Bobby’s Gin.    

Hieronder in de gele cirkel de deur die je moet hebben. Dus gewoon even door het terras van de burgertent banjeren.. 😉

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Miad cocktailbar

Superkleinschalig, geheim (zelfs de tourguide waarmee ik de volgende dag een afspraak had wist niet dat het bestond), goed gemaakte cocktails en strak/zwart/glanzend interieur. Het is niet goedkoop (maar welke goeie cocktailtent is dat wel?). Enige echte nadeel is dat er binnen gerookt mag worden. Dat was toch wel even wennen na al die jaren al in Nederland zonder rook in een bar of restaurant zitten. 

3. Hoepfner Brauerei / Hoepfner-Burghof

Een bier waar je in Karlsruhe niet omheen kunt is Hoepfner bier. Al sinds 1896 wordt er in de Hoepfner brouwerij bier gebrouwen. De brouwerij ligt een stukje buiten het centrum, maar wel vlak bij tramhalte Hauptfriedhof. In het gebouw uit 1876 zit nu een restaurant, met daarachter de grote brouwerij. Toen ik er was was het grote restaurant gesloten, maar er is ook nog de Hoepfner-Burghof, een grote biergarten waar je ook kan eten, een zaal die je kunt afhuren voor feesten en partijen en zelfs nog hotelkamers. Het eten is niet te moeilijk, gewoon lekker bier drinken met wat te eten erbij.

Ik nam hun doppelweizen van de tap met de gegrilde eend met frietjes. Gekke ik… Ik dacht dat er ook iets van salade bij zou zitten; maar als je eend met frietjes besteld, krijg je ook precies dat! 🙂 Ik had ook nog kunnen kiezen voor spareribs, flammkuchen of een lekkere xxl curryworst. Je kan overdag ook de brouwerij bezoeken, dus dan zou je dat mooi kunnen combineren met een biertje in de biergarten. 

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Hoepfner Brauerei 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Hoepfner Brauerei 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Hoepfner Brauerei
15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Hoepfner Brauerei
15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Hoepfner Brauerei

4. Vogel Brauerei

Een andere brouwerij in de stad is Vogel. Vogel bestaat pas sinds 1985 en brouwt niet op zulke schaal als Hoepfner (wat je werkelijk in elke kroeg in Karlsruhe kunt drinken). Leuk is dat er hier in het restaurant gebrouwen wordt. Dus als je mazzel hebt kun je de brouwer aan het werk zien. Maar eigenlijk wil je buiten zitten, een hele schattige biergarten met veel groen en hier en daar een televisiescherm voor als Karlsruhe moet voetballen. 

Ook hier kan je het lokale Vogelbier van de tap drinken, ik koos voor een kleine doppelweizenbock. Dat kleine (0,3L) moet je er wel bijzeggen, want 0,5L is de standaard hier in Karlsruhe/Duitsland. Of anders kan je voor een mass gaan, volgens mij is dat een literpul… :O Ook hier kun je eten; van panini’s tot curryworsten en op speciale dagen van de week hebben ze ook speciale ‘eetavonden’. Bijvoorbeeld op maandag onbeperkt spareribs. Altijd handig om even op te zoeken op internet.. 😉 

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Vogel Brauerei 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Vogel Brauerei 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Vogel Brauerei 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Vogel Brauerei 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Vogel Brauerei
15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Vogel Brauerei

5. Ludwig Patisserie

Als je vanuit de grote winkelstraat de blauwe tegels volgt, komt je uiteindelijk uit op de Waldstrasse, een wat sjiekere straat van het centrum. Hier vindt je ook Ludwig Patisserie, een patisserie waar de mensen uit Karlsruhe graag een blokje voor omrijden. De etalages liggen vol met heerlijke Franse gebakjes, eclairs, macarons, kugelhopfen, croissants en brioche broodjes. Maar we waren toch in Duitsland hoor ik je denken? Inderdaad, maar omdat het dicht bij de Franse grens licht hebben bijna alle zoete gebakjes hier hun oorsprong in Frankrijk. Maar ze smaken er niet minder om.. 😉 

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Ludwig Patisserie 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Ludwig Patisserie 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Ludwig Patisserie

Er zijn een paar plekjes buiten op de stoep om je kaffee te drinken, maar anders is er binnen ook genoeg plaats. Of je neemt hem togo natuurlijk! 

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Ludwig Patisserie 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Ludwig Patisserie

6. Ludwigsplatz

Het klimaat in Karlsruhe is heel gunstig (ze hebben zelfs in de winter bijna nooit sneeuw) waardoor veel restaurants in het centrum uitgebreide terrassen hebben. Doe zoals de locals doen en neem een terrasje op de Ludwigsplatz. Als je mazzel hebt zie je misschien Oliver Kahn (oud keeper van het Nationaal elftal) nog zitten. Hij komt oorspronkelijk uit Karlsruhe. 😉 Ik zou hem alleen niet herkennen… 😛 

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Ludwigsplatz 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Ludwigsplatz 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Ludwigsplatz

7. Gutenbergplatz

Drie keer in de week (di, do & zat) kan je op de Gutenbergplatz terecht voor je boodschappen: van brood, groenten en fruit tot gembersapjes en flesjes wijn. Natuurlijk zijn er ook weer terrasjes, maar je kunt ook een espresso of cappuccino halen bij het mannetje op de markt en die op de rand van de fontein opdrinken. Voordeel is dat je gewoon echte kopjes en schoteltjes krijgt, zodat je niet uit zo’n klef papieren kopje hoeft te drinken. 

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Gutenbergplatz 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Gutenbergplatz 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Gutenbergplatz 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Gutenbergplatz

En kijk ook uit naar de kraam van bakker …. De hele tijd dat ik bij de fontein zat was er een rij, dus na mijn espressootje moest ik natuurlijk even kijken wat er nu zo lekker was. En m’n koffie-eclair smaakte prima! 

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Gutenbergplatz 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Gutenbergplatz

8. Nick & Nora

Als je dan toch naar de markt op …platz gaat, loop dan ook even naar drankwinkel Nick & Nora. Ik dacht dat de eigenaren Nick & Nora zouden heetten, maar eigenaar Sven wist me te vertellen dat de naam gebaseerd is op 2 filmkarakters die dol waren op cocktails. Nick & Nora is dan ook gericht op alle producten voor de thuisbar. Dus goede glazen, cocktailbenodigdheden zoals roerlepels en strainers en natuurlijk heel veel drank. Vooral veel gin en rum, want dat zijn nu natuurlijk de populairste producten om mee te mixen. Maar ook de vermouth, whisky en verschillende tonics mogen niet ontbreken. Leuk winkel om even te neuzen en te proeven; bijna alle flessen staan ook open om uit te proberen. 

Ook organiseren ze kleine thema-proeverijen in de winkel, bijvoorbeeld warme dranken, de martini en mijn favoriet: ‘wat te doen met die oude flessen in de kast van je oma’.

 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Nick & Nora 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Nick & Nora

Er wordt in Duitsland heel veel gin gemaakt; Gin Sul uit Hamburg, Ferdinands uit de Saar (met riesling), Monkey 47 met o.a. kruiden uit het Zwarte Woud, Siegfried uit het Rheinland en Brandstifter uit Berlijn. Maar er wordt ook gin gemaakt in Karlsruhe: Hoos gin. Er zijn verschillende versies: neutraal, barrel aged en een versie met Lapsang Souchong, een Chinese gerookte thee.

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Nick & Nora 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Nick & Nora 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Nick & Nora

9. Bierbörse

De Bierbörse is een rondreizend bierfestival die verschillende steden in Duitsland aandoet. In augustus staat ze altijd een weekend in Karlsruhe, dus dat was een mooie gelegenheid om deze stad eens te ontdekken. Het festival is neergestreken op het grasveld achter het paleis, dus niet te missen. Ik dacht zelf dat er vooral Duitse bieren zouden zijn, maar het is meer een ‘rondje om de wereld’ met bieren uit Ierland, Tsjechië, Polen, België en natuurlijk verschillende Duitse regio’s. 

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Bierbörse 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Bierbörse 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Bierbörse 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Bierbörse 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Bierbörse 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Bierbörse 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Bierbörse

Wat me ook opviel was de moeite die in de stands was gestopt. Heel anders dan hier in Nederland waar je meestal alleen maar een tafeltje hebt met wat taps; maar hier waren het complete huisjes, boten en bierwagens. Ook ’s avonds natuurlijk heel tof verlicht allemaal. En er zijn ook een aantal podia waar verschillende bandjes spelen. Ik heb vooral bij het Ierse podium gezeten met verschillende Ierse bands. 

Naast Karlsruhe kan je de Bierbörse dus ook bezoeken in Düsseldorf of Leipzig. Of je kan even op de site (www.bierboerse.com) kijken natuurlijk voor alle plaatsen & data.

NIET EET- OF DRINKBAAR

10. Staatsmuseum voor Natuurkunde / Staatliches Museum für Naturkunde Karlsruhe

Ik heb natuurlijk een achtergrond in de paleontologie/geologie, dus ik kan altijd moeilijk weerstand bieden aan een natuurhistorisch museum. Dit is een heel gek natuurhistorisch museum, want er zijn ook heel veel levende beesten! Op de bovenste verdiepingen heb je de botten, fossielen, mineralen en opgezette dieren, op de begane grond zijn er verschillende terraria met reuze kakkerlakken, wandelende takken en een hele keur aan reptielen.

Grote verrassing is een enorm tank met het grootste levende koraalrif van Duitsland. Inclusief rif haaien en roggen. Het is niet een supergroot museum, ik was er zelf in 2 uurtjes doorheen, maar zeker de moeite waard. Wat ik jammer vond was dat 3/4 van de fossielen die je ziet afgietsels zijn. 

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - STAATLICHES MUSEUM FÜR NATURKUNDE 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - STAATLICHES MUSEUM FÜR NATURKUNDE 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - STAATLICHES MUSEUM FÜR NATURKUNDE 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - STAATLICHES MUSEUM FÜR NATURKUNDE 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - STAATLICHES MUSEUM FÜR NATURKUNDE 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - STAATLICHES MUSEUM FÜR NATURKUNDE

11. Zoölogische Stadstuin / Stadtpark Karlsruhe

Als je de KarlsruheCard hebt gekocht, heb je ook gratis toegang tot de dierentuin/stadspark van Karlsruhe. Het park bestaat dus voor een gedeelte uit net aangelegde tuinen en aan de andere kant van het water zitten de dieren. Voor een halfje ritje in de gondoletta moet je 3 euro bijbetalen, maar dat kan ik je besparen. Het enige wat je ziet zijn eendjes en karpers. Ik vond het een beetje zonde van m’n geld. Ook qua dieren is het niet heel origineel of spectaculair.

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Stadtpark Dierentuin 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Stadtpark Dierentuin 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Stadtpark Dierentuin

Er waren 2 dieren die er voor mij echt uitsprongen en dat was het verblijf van de vleermuizen en de luiaard, beiden in het nieuwe reptielenhuis. Voor de vleermuizen moet je door een aantal rubberen flapdeuren, maar dan sta je ook echt in een vleermuisgrot waar de vleermuizen letterlijk om je oren suizen. Heel tof. En in het reptielenhuis heb je ook 1 grote ruimte (deed me een beetje denken aan een kleine Bush van Burgers Zoo) met aan het plafond lianen waaraan luiaards hangen. 

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Stadtpark Dierentuin

12. Botanische tuinen

Ook achter het paleis vind je de Botanische tuinen. Fijn aan deze tuinen is dat ze gratis te bezoeken zijn! Gratis is goed! 😀 Je kan rondlopen tussen de verschillende palmbomen of rozenstruiken en even rustig zitten onder de enorme platanen. De oude kas is omgebouwd tot restaurant waar je fijn kunt lunchen of dineren. 

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Botanische Tuinen 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Botanische Tuinen

13. Durlach – Turmbergbahn

Karlsruhe zelf is helemaal nog niet zo oud (±300 jaar) maar het echt oude gedeelte (ook wel liefkozend moeder-Karlsruhe genoemd) is Durlach. Je kunt gemakkelijk met de tram vanuit Karlsruhe naar Durlach en dat kost je ongeveer 15 minuten. Het oude centrum van Durlach is niet zo groot, maar wel leuk om even rond te lopen. Wat je zeker moet doen is de funicular uit 1881 omhoog nemen naar Durlach Turm voor een prachtig uitzicht over Durlach en in de verte Karlsruhe. 

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Durlach Turmbergbahn 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Durlach Turmbergbahn 15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - Durlach Turmbergbahn

14. Karlsruhe Palace – Schlosslichtspiele

Van 3 augustus tot 10 september zetten verschillende lichtkunstenaars elke dag het paleis in het licht. In het weekend zijn er langere voorstellingen, meer een soort samenvatting van wat er door de weeks te zien was. Tussen 21:00 en 22:30 kan je gewoon aanschuiven in de paleistuin voor een indrukwekkende show van licht en geluid. Veel Karlsruhers brengen ook hun eigen stoeltje of kleedje mee om er even lekker voor te gaan zitten. En helemaal gratis!

15x OngewoonLekkere adresjes in Karlsruhe - KARLSRUHE PALACE - SCHLOSSLICHTSPIELE

15. ACHAT plaza karlsruhe

Als je een weekend naar Karlsruhe gaat, moet je natuurlijk ook ergens slapen! Achat plaza ligt niet direct in het centrum, maar is wel strategisch gelegen naast een drukke tramhalte en vlakbij Brauerei Vogel.. 😉 Hieronder een klein filmpje van mijn kamer en het ontbijt!


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Karlsruhe Toerismus.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.