Review: Wine Class De druif – Gianluca Di Taranto

Gianluca Di Taranto heeft verschillende prijzen gewonnen als sommelier. Hij werkte voor The Jane en volgde stages bij Piazza Duomo in Alba en Osteria Francescana in Modena. Nu geeft hij workshops en cursussen en is hij Wine Director bij Sanglier des Ardennes & La Petite Merveille. En geeft hij in Wine Class De Druif leuke wist-je-datjes en meer over de verschillende druivenrassen.

Review: Wine Class De druif - Gianluca Di Taranto

Onbekend maakt onbemind

In totaal bespreekt Gianluca maar liefst 102 verschillende druivenrassen. Beetje gek getal; want het zouden er oorspronkelijk 101 worden, maar hij was de hele belangrijke druif Sangiovese vergeten! Een drama werd nipt vermeden (woorden van de auteur), dus nu kan je gewoon van 102 druiven genieten.

Naast dus Sangiovese en bekende druivenrassen zoals Chardonnay, Merlot, Pinot Noir of Cabernet Sauvignon komen er ook (voor mij) meer onbekende druiven voorbij zoals Yamabudo, Schiava Grossa, Ramisco of Fié Gris. Misschien geen inhoud van wijnen die je snel in de supermarkt tegenkomt, maar wel interessant leesvoer. Wel een beetje vreemd dat de ondertitel van het boek letterlijk is ‘van Alvarinho tot Zinfandel, maar dat Zinfandel dan weer niet onder die naam in de inhoudsopgave staat. Zelfs niet onder Primitivo, maar onder Tribidrag; de oorspronkelijke naam van de Dalmatische druif.

Paris Hilton

Gianluca Di Taranto heeft een fijne, lekker losse schrijfstijl. Doorspekt met Engelse woorden zoals ‘lemme explain‘, ‘either you love or you hate it‘ en ‘attention seekers‘. Ik vind dit juist wel fijn, omdat mijn schrijfstijl vergelijkbaar is, maar ik kan mij voorstellen dat een echte taalpurist hier juist de kriebels van krijgt. De druif krijgt een waar podium met een korte inleiding qua oorsprong en “levensweg” die wellicht is afgelegdt, waarom Gianluca vond dat deze druif een plek verdiende in zijn eerste boek ‘Wine Class De druif’ en wellicht een leuke anekdote of twee.

Zo is er een leuk verhaal over Paris Hilton die in 2008 bij David Letterman haar eigen Prosecco uit blik (en uit Oostenrijk) aan het promoten was. Vanuit Italië werd hier zo met afgrijzen naar gekeken dat er een jaar later de Prosecco producerende gemeentes en provincies onderverdeeld werden in een DOC & DOCG status, waarbij de DOCG de gegarandeerde hoogste status kent. Volgens het gerenommeerde Decanter werd er in 2020 zelfs meer Prosecco DOC verkocht in de wereld (500 miljoen flessen) dan Champagne (300 miljoen flessen).

Fijn is ook dat er bij elke druif een klein schemaatje is toegevoegd met kleur, stijl, smaakprofiel, signatuurregio’s, tips voor wijnhuizen en welke wijn je ook kan proberen als je deze besproken druif lekker vindt. De gebruikte foto’s in het boek vind ik persoonlijk nogal saaiig en voegen niet zoveel toe aan de interessante verhalen die Gianluca verteld.

Conclusie

PLUSPUNTEN: 

  • Leuke wijnweetjes en verhalen
  • Niet te lange hoofdstukken
  • Leuke mix van bekende en onbekende druivenrassen

MINPUNTEN: 

  • Voor de beginnende wijndrinker is de materie en de besproken druivenrassen toch wel erg complex.
  • Fotografie voegt over het algemeen niet veel toe

Nederlands | Hardcover | 9789401487146 | december 2022 | 224 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld dooLannoo


Klik op de link hieronder om het e-boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEUKE WIJNBOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.