Wijnspijs tour met Gallo Family Vineyards

“Langs de Amsterdamse grachten… “Dat de Moscato van Gallo Family Vineyards heel goed werkt als wijn-spijs met bijvoorbeeld stoofperen, dat wist ik al. 😉 Maar de andere wijnen van dit Californische wijnhuis zijn dus ook heel geschikt om te pairen met eten. Ik mocht op uitnodiging van pr-bureau Kroon op het werk tijdens een foodtour door de Jordaan, Amsterdam de verschillende wijnen van Gallo Family Vineyards door proeven met verschillende kleine hapjes/gerechtjes.

Over Gallo Family Vineyards

Het verhaal van E&J Gallo Winery begon in 1933 aan het einde van de ‘Drooglegging’, toen Ernest en Julio Gallo – twee broers van Italiaanse afkomst in de leeftijd van begin twintig – een wijnmakerij in Californië oprichtte met niet meer dan een liefde voor wijn en veel vastberadenheid. Lees meer over Gallo Family Vineyards in mijn eerdere artikel over stoofperen in Moscato wijn.

Stoofperen in Moscato wijn, hangop en walnoten

White Zinfandel & frambozentaartje

Bij taartenwinkeltje Petit Gâteau aan de Haarlemmerstraat krijgen we een glaasje White Zinfandel (rosé dus) met een klein schattig frambozentaartje. Zinfandel is een blauwe druif, maar doordat de schilletjes maar heel kort contact hebben gehad met de wijn heeft die een prachtige roze kleur gekregen. Wel aardig wat restzoet, dus voor de liefhebber van zoete roséwijnen een aanrader.

Gallo White Zinfandel - Petit Gateau Amsterdam

Sauvignon Blanc & blauwe kaas

Een paar winkels verderop werden we bij Bourgondisch Lifestyle verwacht voor een ronde kaas. Voor beide witte wijnen had eigenaar René Koelman per wijn twee prachtige kazen uitgezocht. Voor bij de Sauvignon Blanc (die voor 20% uit Albariño bestaat) koos René een Charolais chevre geitenkaas en een Korenbloem bio-blauwe kaas uit Jutland, Denemarken. Ik vond vooral de blauwe kaas met de wijn heel interessant; had ik zelf niet snel uitgekozen, maar paste wonderwel erg goed.

Gallo Sauvignon Blanc - Korenbloem bio-blauwe kaas uit Jutland

Chardonnay & zwaluwgekwetter

Bij de Chardonnay had René ook twee kazen uitgezocht. Uit de Achterhoek een witschimmelkaas genaamd Zwaluwgekwetter en een Comté die na 12 maanden rijping in de Franse Jura ook nog 6 maanden heeft mogen rijpen op het eigen Fort ZuidWijkermeer van Bourgondisch Lifestyle. Gedurende de rijping keren ze de Comté wekelijks en wassen ze die met zout en water. Hierdoor ontstaat een fruitige Comté met smeuïge paté en nootachtige tonen. Perfect bij de romige Chardonnay.

Gallo Chardonnay - Zwaluwgekwetter

Merlot & Capocollo ham

We trotseren de Jordaanse regen en stappen druppelend de drempel van Luigi Pucciano over.  Hier bij Terre Lente haalt hij al het lekkers uit zijn Italiaanse thuisprovincie Calabrië. Maar Californische wijn bij een Italiaanse traiteur? Gewoon, omdat de Merlot van Gallo Family  Vineyards het heel goed doet bij de Capocollo die Luigi voor ons heeft gesneden. De Merlot vind ik trouwens de ontdekking van de avond; ik moet bekennen dat ik geen grote Merlot-drinker ben, maar deze viel zeker erg goed in de smaak; een medium-bodied wijn waarin aroma’s en smaken van vers donker fruit en stevige rode bessen, aangevuld door vleugjes vanille (eik) en chocolade zijn waar te nemen.

Gallo Merlot - Terre Lente Capocollo

Cabernet Sauvignon & Lardo

Met de Cabernet Sauvignon had Luigi uitgepakt: flinterdun gesneden lardo (rugspek van varken wat zo goed als helemaal uit vet bestaat) met een drizzle kastanjehoning. Een perfect snackje bij de aroma’s van vers donker fruit, getoast eiken en een vleugje eucalyptus in de wijn.

Gallo Cabernet Sauvignon - Terre Lente Lardo

Moscato & WALNOTEN BONBON

Bij chocolaterie Puccini Bomboni  staat de Moscato al op ons te wachten. De vitrine is al om van te watertanden hier; elke smaak bonbon heeft een eigen vorm en uitstraling. Bij de Moscato kregen we een pure chocolade-walnoot bonbon geserveerd. Voor mij was dit de minste gelukte pairing van de avond; de wijn was prima, de bonbon was lekker, maar de combi kon mij niet bekoren. De vulling was voor mij veel te zwaar en te bitter naast de fruitige Moscato. Als je dan iets van een bonbon erbij had willen doen, had ik voor een minder bittere chocolade gegaan met een vulling met fruit of cheesecake (of iets dergelijks); in ieder geval een lichtere vulling. 

Gallo Moscato - Puccini bomboni

Conclusie

Je kunt als particulier niet zelf deze route zo georganiseerd lopen, maar je kan wel zelf de wijn halen (bij bijvoorbeeld de Jumbo supermarkt) en langs de verschillende Amsterdamse traiteurs gaan om dezelfde pairing te proberen. Of natuurlijk je eigen perfecte pairing ontdekken! Ik hoor graag wat jouw favoriete hapje zou zijn bij de verschillende wijnen van Gallo Family Vineyards.


Elke week de nieuwste recepten en reisartikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER WIJN ↓

Voor dit artikel ben ik door pr-bureau Kroon op het Werk uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.