Dublin ademt geschiedenis, maar het is de levendige sfeer van de stad die je direct omarmt. In het hart van deze Ierse hoofdstad vind je een rijke mix van traditionele pubs, eigentijdse restaurants en historische bezienswaardigheden die elk een eigen verhaal vertellen. Van een perfect getapte pint Guinness in een donkere hoek van een eeuwenoude pub, je eigen gin stoken bij Stillgarden Distillery tot moderne culinaire verrassingen in bruisende wijken, Dublin biedt voor elk wat wils. En terwijl je tijdens je weekendje Dublin door de straten dwaalt, langs kleurrijke gevels en monumenten vol karakter, ontdek je dat het hier niet alleen gaat om het zien van de stad, maar vooral om het beleven ervan.
Een handig kaartje ▼
- Bier, Wijn, Pubs en (Micro)brouwerijen
- Ierse Whiskey
- Maak je eigen Ierse Gin bij de Stillgarden Distillery
- Ga mee op een Foodtour in Dublin
- Prijswinnende Irish Coffee drinken
- Restaurant tips voor je weekendje Dublin
- Bestel een Spice Bag
- 11 Gratis musea om te bezoeken
- Andere bezienswaardigheden
- Slapen in Dublin
- Reizen naar Dublin vanuit Nederland
- Van Dublin Airport naar Dublin centrum (en terug)
Ik ben de afgelopen jaren een verschillend aantal keren in Dublin geweest, dit artikel is een verzameling van al deze trips! Natuurlijk kun je naar de Ierse hoofdstad afreizen om keihard te feesten en te zuipen, maar dat is (niet meer) mijn stijl. Nu wil ik vooral leuke tentjes opzoeken ergens gezellig kunnen zitten met een drankje.
Bier, Wijn, Pubs en (Micro)brouwerijen
Als je op mijn platform terecht bent gekomen, dan is de kans groot dat je tijdens je weekendje Dublin veel van de lokale vloeibaarheden tot je gaat nemen. Als je voor het eerst naar Dublin gaat, is een bezoekje aan de Guinness Storehouse onvermijdelijk. Dit Ierse zwarte icoon is niet meer weg te denken uit de stad. Lees hier mijn uitgebreide artikel over mijn bezoek!
Maar wist je dat er nog veel meer verschillende Ierse bieren gebrouwen worden in de stad? Zo kun je langs bij restaurant en taproom Urban Brewing in de Dublin Docklands of neem de bus richting het westen voor craftbier en pizza bij de Rascals brouwerij. Een bezoek aan The Hairy Lemon is een must; deze pub, met zijn eclectische interieur en gezellige sfeer, ligt in het hart van de stad en biedt een indrukwekkende selectie aan Ierse en internationale bieren. Even verderop vind je Bonobo, een trendy plek in Smithfield met een ruime biertuin, ideaal om te genieten van craftbieren en pizza’s op een zonnige dag.
Voor de liefhebbers van lokaal gebrouwen bier is een stop bij Whiplash Brewing’s Fidelity Bar een aanrader. Hier kun je niet alleen de nieuwste creaties van Whiplash proeven, maar ook genieten van internationale topbieren. Ook The Black Sheep, onderdeel van Galway Bay Brewery, is een favoriet voor authentieke cask- en kegbieren, en heeft gezellige zitplaatsen buiten in een autovrije straat.
Meer biertips? Lees hier mijn uitgebreide artikel over bier in Dublin.
Dublin biedt naast zijn beroemde pubs ook fantastische plekken voor wijnliefhebbers. Loose Canon Cheese and Wine is een gezellig en intiem wijnbarretje waar je kunt genieten van zorgvuldig geselecteerde natuurwijnen, vergezeld van ambachtelijke kazen. De ongedwongen sfeer en deskundige aanbevelingen maken dit een perfecte plek om even te ontspannen tijdens je weekend in de stad. Een andere aanrader is The Corkscrew Wine Merchants, een iconische wijnwinkel met een uitgebreide selectie wijnen van over de hele wereld. Naast een wijnwinkel hebben ze ook een grote een ruime keuze aan gedistilleerd, kun je je eigen fles whiskey bottelen in de kelder en organiseren ze meerdere keren per week verschillende proeverijen waar je bij aan kunt sluiten.
Voor wie op zoek is naar een verborgen parel, is Cellar 22 een sfeervolle wijnbar in het centrum van Dublin met een intieme ambiance en een indrukwekkend wijnmenu. Van klassieke favorieten tot unieke ontdekkingen, hier kun je in alle rust genieten van een goed glas wijn. Tot slot mag Piglet Wine Bar niet ontbreken op je lijst. Deze charmante wijnbar, gelegen in Temple Bar, biedt een fijne selectie Europese wijnen en heerlijke kleine gerechten, perfect voor een avondje borrelen.
Ierse Whiskey
Dublin is een ware schatkamer voor liefhebbers van Ierse whiskey, met een aantal distilleerderijen die een rijke geschiedenis combineren met moderne innovatie. Teeling Whiskey Distillery in The Liberties was de eerste nieuwe distilleerderij die in 2015 na 125 jaar werd geopend in Dublin. Teeling produceert met trots ambachtelijke whiskey en biedt bezoekers een diepgaande rondleiding door het proces, met speciale aandacht voor hun pot stills en rijping in diverse vatsoorten zoals bourbon en wijnvaten. Dit maakt Teeling een belangrijke speler in de heropleving van de Ierse whiskeyproductie. De nieuwste aanwinst in het distilleerderij-landschap staat vlakbij Teeling. De Dublin Liberties Distillery, geopend in 2019 en onder leiding van Master Distiller Darryl McNally, combineert de distilleerderij traditionele Ierse whiskeymethodes met innovatieve technieken, zoals zowel dubbel- als tripel-distillatie en zelfs geturfde expressies. De distilleerderij produceert jaarlijks 2,1 miljoen flessen single malt whiskey.
Niet ver van Teeling vind je de Roe & Co Distillery, gevestigd in een voormalige elektriciteitscentrale. Deze distilleerderij ademt zowel industriële charme als moderne finesse uit. De tour biedt een blik op de fascinerende geschiedenis van de Roe-familie, ooit de grootste whiskeyproducent in Ierland. Voor een authentieke ervaring in een historische setting is Pearse Lyons Distillery in St. James’s Church een aanrader. Deze kleine, ambachtelijke distilleerderij onderscheidt zich met haar intieme sfeer en dubbele distillatieproces, wat resulteert in complexe, rijke whiskey’s. Ten slotte is er de iconische Jameson Distillery Bow St., waar je door de geschiedenis van dit wereldberoemde merk wordt geleid, hoewel er hier sinds de jaren ’70 geen productie meer plaatsvindt.
Hoewel de Powerscourt Distillery niet in het centrum van Dublin ligt, is het zeker de moeite waard om een dagtrip te maken naar dit prachtige landgoed in de Wicklow Mountains. Het adembenemende landschap alleen al is een goede reden voor een bezoek, maar de distilleerderij zelf, gevestigd in een gerestaureerde boerderij, biedt een serene en uitgebreide whiskeyervaring. Hier wordt met veel zorg gewerkt aan het produceren van premium single malt whiskey’s, met bijzondere aandacht voor rijping op diverse soorten vaten.
Maak je eigen Ierse Gin bij de Stillgarden Distillery
Gelegen in Dublin 8 naast de Rascals Brewery, staat de Stillgarden Distillery, een innovatieve en gemeenschapsgerichte distilleerderij die zich richt op duurzaamheid en lokaal vakmanschap. Opgericht door het echtpaar Viki Baird (Boss Lady) en Pat O’Brien, weerspiegelt de distilleerderij hun passie voor ambachtelijke dranken en de kracht van samenwerking binnen de lokale gemeenschap.
Eén van hun meest geliefde creaties is de Stillgarden Social Gin, een unieke gin die wordt vervaardigd met botanicals zoals lavendel, rozenbottel en munt die rechtstreeks uit hun eigen gemeenschapstuin komen. Extra ingrediënten zoals jeneverbessen, citroen- en limoenrasp geven deze gin een frisse, bloemige en kruidige smaak die zich onderscheidt door zijn levendige karakter.
Wat Stillgarden Distillery echt bijzonder maakt, is de toepassing van innovatieve distillatie technieken. De distilleerderij maakt gebruik van een rotovap, waarmee delicate botanicals zoals munt en lavendel op lagere temperaturen worden gedistilleerd. Deze methode helpt om de frisheid en subtiele smaken van de ingrediënten te behouden, wat resulteert in een gin met een ongeëvenaarde smaakbeleving. Daarnaast past Stillgarden een superkritische extractiemethode toe, iets wat uniek is in Ierland. Deze techniek stelt hen in staat om op hoge druk de essenties van hun botanicals te extraheren, wat bijdraagt aan de complexiteit en diepte van hun spirits.
Naast het produceren van hoogwaardige gins biedt Stillgarden Distillery ook diverse interactieve ervaringen voor bezoekers. Een van de hoogtepunten is de mogelijkheid om deel te nemen aan een workshop waarin je je eigen gin kunt maken. Tijdens deze unieke ervaring krijg je de kans om je eigen mix van botanicals samen te stellen en te distilleren. Dit sluit perfect aan bij de missie van de distilleerderij om de gemeenschap actief te betrekken bij hun ambacht. Bezoekers kunnen ook deelnemen aan cocktailworkshops of genieten van een rondleiding door de weelderige tuin, gevolgd door een verfrissende gin-tonic.
De sterke focus op gemeenschapsbetrokkenheid en duurzaamheid maakt Stillgarden tot een pionier binnen de Ierse distilleerwereld. De distilleerderij werkt nauw samen met lokale leveranciers en kwekers om verse ingrediënten te verkrijgen, waardoor ze niet alleen bijdragen aan de lokale economie maar ook aan het milieu. Met hun innovatieve aanpak en toewijding aan kwaliteit heeft Stillgarden Distillery zich stevig gepositioneerd als een unieke bestemming voor zowel locals als toeristen die willen genieten van het beste dat Dublin te bieden heeft op het gebied van gin.
Ga mee op een Foodtour in Dublin
Misschien ben je nog nooit in Dublin geweest en is deze lijst met tips een beetje overweldigend? Begin dan je weekendje Dublin met een foodtour van Delicious Dublin Tours. In een klein clubje, geleid door een echte Dubliner foodie, maak je al lopend verschillende stops door de stad. Van een iers ontbijtje met sodabread, een prijswinnende Irish Coffee, tot Ierse stamppot en natuurlijk de wereldberoemde kazen. Superhandig om gelijk wat van de stad te zien met bijbehorende weetjes, maar ook om je gids gelijk even uit te horen voor nog meer lokale tips.
Prijswinnende Irish Coffee drinken
Eén van de stops tijdens de Delicious Dublin Tours ziet er van de buitenkant een beetje scruffy uit. Maar dit is Vice; een koffiezaak die de ruimte deelt met Wigwam, een live muziek venue, ping pong club en cocktailbar. Don’t judge a book by it’s cover, want als Irish-Coffee-lover hier moet je sowieso even naar binnen stappen. Hier maken ze namelijk een prijswinnende Irish Coffee.
Meer weten over deze Ierse koffie en het recept? Lees dan mijn uitgebreide artikel hier.
Restaurant tips voor je weekendje Dublin
En zoals er veel plekken zijn om te drinken; zijn er evenveel (of misschien wel meer) plekken om te eten! Een must-visit voor burgerfanaten is Dash Burger, waar de ‘smash burgers’ met hun krokante randjes en sappige binnenkant furore maken. Voor een unieke Ierse ervaring is Gallaghers Boxty House een aanrader, waar je kunt genieten van een traditionele boxty (een aardappelpannenkoek) coddle (een dikke soep met vlees en geerst) of een lamsstoofpot. Weggespoeld met hun eigen craftbier Jack Smythe. Liefhebbers van kaas zullen zich thuis voelen bij Sheridans Cheesemongers, een paradijs voor kaaskoppen met een indrukwekkende selectie lokale en internationale kazen.
Voor wie op zoek is naar een lichte lunch of een zoete traktatie zijn er ook volop opties. The Pepper Pot in de Powerscourt Centre serveert heerlijke sandwiches en huisgemaakte taarten, terwijl Tang op Abbey Street bekend staat om zijn gezonde, Midden-Oosters geïnspireerde ontbijtjes en lunches. Voor een snelle en vullende hap voor je Guinness Storehouse bezoek is Griolladh op Thomas Street de place to be, met hun gourmet gegrilde kaassandwiches. Fallon & Byrne Food Hall is een walhalla voor foodies, waar je zowel kunt winkelen als eten. En tot slot, voor het perfecte dessert, biedt Murphy’s Ice Cream ambachtelijk ijs in unieke smaken die de Ierse keuken weerspiegelen zoals Dingle Gin, Dingle Sea Salt en Irish Brown Bread ijs.
Bestel een Spice Bag
Dit had ook onder het kopje restaurants kunnen vallen, maar de authentieke Ierse Spice Bag is toch wel een apart kader op zich waard. Dit is Iers streetfood/katerfood ten top. Ik haalde mijn Spice Bag bij Xian Street Food Dublin en echt superlekker slecht voer. De exacte oorsprong van de Spice Bag is niet helemaal duidelijk, maar over het algemeen wordt aangenomen dat de Spice Bag is ontstaan in Chinese afhaalrestaurants in Ierland, als een fusie van Chinese en Ierse smaken.
Een typische Spice Bag bestaat uit:
– Friet / patat
– Krokant gebakken kipstukjes
– Gesneden groenten, meestal uien en paprika’s
– Ik had een Spice Bag met pinda’s erin, dus mocht je daar niet tegen kunnen, wees gewaarschuwd.
– Een mix van kruidige specerijen, vaak inclusief Chinese five-spice, chilipoeder en andere kruiden
Al deze ingrediënten worden samen in een papieren of foliezak gedaan en daarna geschud, waardoor alle ingrediënten zich lekker vermengen. Vaak wordt er een curry-saus bij geserveerd als dip. De Spice Bag is uitgegroeid tot een geliefd gerecht in Ierland en werd in 2020 zelfs verkozen tot het favoriete afhaalgerecht van het land bij de Just Eat National Takeaway Awards.
11 Gratis musea om te bezoeken
Wist je dat er maar liefst 11 (!) gratis musea zijn om te bezoeken? Van de drie takken van het Nationaal Museum van Ierland, die respectievelijk Archaeology, Decorative Arts & History en de National History belichten, tot de wereldklasse collecties in de National Gallery van Ierland en het Chester Beatty, bezoekers kunnen zich onderdompelen in de rijke erfgoed van Ierland zonder een euro uit te geven. Literatuurliefhebbers zullen genieten van de James Joyce Tower and Museum, terwijl hedendaagse kunstliefhebbers het Irish Museum of Modern Art (IMMA) en de Hugh Lane Gallery kunnen verkennen. Het National Print Museum biedt inzicht in de drukgeschiedenis van Ierland, en de National Library of Ireland toont de literaire erfenis van het land. Voor een unieke ervaring kunnen bezoekers zelfs gratis rondleidingen volgen op de meeste zaterdagen in Áras an Uachtaráin, de officiële residentie van de president van Ierland.
Andere bezienswaardigheden
Naast de 11 gratis musea zijn er nog vele andere fascinerende bezienswaardigheden in Dublin die een bezoek waard zijn. Ik heb er 6 voor je uitgelicht.
- EPIC The Irish Emigration Museum: Dit interactieve museum biedt een uniek inzicht in de Ierse emigratiegeschiedenis en de wereldwijde impact van de Ierse diaspora. Bezoekers kunnen hier op een boeiende manier ontdekken hoe Ierse emigranten de wereld hebben beïnvloed op gebieden als wetenschap, politiek, kunst en meer.
- The Oscar Wilde Monument: Gelegen in Merrion Square Park, is dit kleurrijke standbeeld een eerbetoon aan een van Ierlands meest geliefde schrijvers. Het beeld toont Wilde in een ontspannen houding, liggend op een grote rots, en is omringd door citaten van de beroemde auteur.
- Saint Stephen’s Green: Dit prachtige stadspark in het hart van Dublin biedt een oase van rust te midden van de drukte van de stad. Met zijn mooie tuinen, vijvers en historische monumenten is het een perfecte plek voor een wandeling of picknick.
- Kilmainham Gaol: Deze historische gevangenis speelde een cruciale rol in de Ierse geschiedenis en herbergt verhalen van belangrijke figuren die vochten voor de onafhankelijkheid van Ierland. Een rondleiding door deze indrukwekkende locatie biedt inzicht in de turbulente geschiedenis van het land. TIP! Tickets zijn altijd lang van tevoren uitverkocht, maar elke ochtend gaan voor die dag zelf of de dag erna de geannuleerde tickets weer opnieuw in de verkoop; zo kon ik toch een ticket bemachtigen voor de volgende dag.
- Dublin Castle: Dit iconische kasteel, dat dateert uit de 13e eeuw, was ooit het politieke centrum van Ierland. Bezoekers kunnen het terrein verkennen, inclusief de prachtige tuinen en verschillende historische gebouwen die deel uitmaken van het complex.
- Trinity College en de Book of Kells: De oudste universiteit van Ierland herbergt de beroemde Book of Kells, een prachtig geïllustreerd manuscript uit de 9e eeuw. De indrukwekkende Long Room bibliotheek is ook een must-see.
Slapen in Dublin
Tijdens je (doordeweeks) weekendje Dublin moet je natuurlijk ook ergens slapen. Er zijn misschien wel duizenden hotels, hostels en B&B’s om uit te kiezen. Maar ik wil je een paar tips meegeven. Hoe handig het ook klinkt om in het centrum te slapen; ik zou zeker de straten rondom Temple Bar vermijden als je nachtrust je lief is. In 2019 sliep ik in het centraal gelegen Brooks Hotel, om de hoek van The Hairy Lemon en Loose Canon Cheese and Wine. Heerlijk centraal, maar niet een straat waar zelf veel pubs inzitten, dus minder geluidsoverlast ’s avonds. De laatste keer sliep ik in het statige Stauntons on the Green aan de rand van Saint Stephen’s Green park. Iets verder van het centrum, maar nog steeds lopend goed te doen als je aan de zuidkant van de Liffey bent.
Tip als je een weekendje Dublin gaat boeken: kijk op de agenda van Visit Dublin of er grote voetbal- muziek- of andere evenementen zijn de dagen dat je de stad wilt bezoeken. Dan wordt de stad overspoeld met mensen en zijn hotelkamers schaars en heel erg duur.
Reizen naar Dublin vanuit Nederland
Als je heel veel tijd over hebt, zou je technisch gezien zonder te vliegen naar Ierland kunnen reizen. Als je zonder auto reist, is de gemakkelijkste route met de Eurostar naar Londen, vanuit daar een trein naar Holyhead en dan op de ferry naar Dublin stappen. Wil je met je eigen auto naar Ierland, dan zijn er twee ferries die van Frankrijk naar Ierland varen. Veerboten verbinden momenteel twee havens in Frankrijk (Cherbourg en Roscoff) met Dublin of Rosslare in Ierland.
Maar ik denk dat de meest gekozen optie om vanuit Nederland naar Dublin te reizen, toch vliegen is. KLM, Ryanair en Aer Lingus verzorgen dagelijks vluchten van Amsterdam Schiphol naar Dublin Airport. Als je de aanbiedingen een beetje in de gaten houd, kun je al voor ±€40 retour van Amsterdam naar Dublin vliegen.
Van Dublin Airport naar Dublin centrum (en terug)
Er zijn verschillende opties om vanuit Dublin Airport naar het centrum te reizen. Je kunt natuurlijk een taxi nemen, maar er zijn ook verschillende bus opties. Zo zijn er twee particuliere busdiensten (Dublin Express en Aircoach) die rond de €8 (in 2024) per enkele reis kosten en op verschillende punten in het centrum stoppen. Er rijden ook twee gewone buslijnen van Dublin centrum van en naar het vliegveld: lijn 16 en lijn 41. Het standaardtarief voor een enkele reis van de luchthaven naar het stadscentrum (en vice versa) is €2. Een goedkopere optie, maar je bent langer onderweg en het is de gewone buslijn, dus minder plek voor je koffers en om te zitten.
Ik had voor de dagen dat ik in Dublin was een Freedom Ticket, dit is een 72 hours Travel Pass waarop je gratis op alle bussen en Luas trams kan stappen én het is een 48 uurs-ticket voor de Hop-on Hop-off bus. Let er wel op dat je de voucher voor de Freedom Ticket op het vliegveld bij de International Currency Exchange laat omzetten in een echt busticket. Je kunt ook een Leap Visitor Card kopen bij heel veel punten in de stad; dan heb je voor €8 24 uur gratis reizen met de bus en Luas tram.
Persoonlijke note: naar het centrum toe had ik de duurdere Aircoach bus, op de terugweg dacht ik slim te zijn en de goedkopere lijn 41 naar het vliegveld te nemen, want er zat een halte op loopafstand van m’n laatste slaapplek. En ik had nog gratis reizen voor die dag. Maar de terugreis naar het vliegveld was een drama toen een drugsverslaafde man ruzie begon te maken met kinderen op de fiets naast de bus en hij zijn handen tot bloedens toe kapot sloeg op de deuren van de bus. Dus soms moet je even wat doorstaan voor een koopje.
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via Facebook, Instagram of Pinterest.
Voor dit artikel ben ik door Visit Dublin & Visit Ireland uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.
Disclaimer
MEER LEUKE CITYTRIPS:
- Bier in Brussel: waar moet je naartoe? 10 tips!
- Bern City Guide – 15x eten, drinken en bezienswaardigheden
- 7x eten, 11x drinken en slapen in Düsseldorf
- Culinair Dijon – 15+ tips: eten, drinken & bezienswaardigheden voor een toffe citytrip
- Brugge: 14x bier, gin, cocktails, bier spa, restaurants en meer!
Geef een reactie