“You are the tonic to my gin”. Zeg je gin, zeg je tonic. Maar wat is tonic nu precies en welke tonic past bij welke gin? In dit artikel hoop ik je er alles over te vertellen.
Wat is tonic
Net als gin ziet tonic het levenslicht als medicijn. De legende start in de 17de eeuw in Peru waar de Spaanse gravin Ana de Osorio del Chinchón zware koorts heeft van de malaria. De lokale medicijnman geeft haar een drankje gemaakt van schors van de inheemse quinquinaboom. En ze geneest! Wanneer Ana terugkeert naar Spanje neemt ze grote hoeveelheden van de helende boomschors mee.
smokkelwaar
Ook in Europa is iedereen laaiend enthousiast en al snel is de gedroogde schors van de Fever Tree meer waard dan goud. (Die naam kennen we volgens mij allemaal.) De boom was zelfs gewild dat hij in Zuid-Amerika bijna uitgestorven was. In het midden van de 19e eeuw komen de Britten en de Nederlanders op het geweldige (en illegale) idee om de zaden van de Fever Tree mee te smokkelen. De Britten proberen de zaden te planten in India en Ceylon, maar zonder succes. De Nederlanders hadden op Java meer succes; waardoor tegen 1918 Java de grootste producent ter wereld van kinine is geworden.
lepeltje suiker
Wanneer de Britse overheersers in India huishouden, krijgen de soldaten elke dag een portie kinine om te drinken. Wel met een lepeltje suiker en wat water, want anders is het bittere spul niet weg te krijgen. En dan is de stap naar het mengen met gin niet ver weg.. ;)
synthetische tonic
Nadat Japan Java bezette tijden WO2 stortte de handel in kinine in. Niet alleen voor tonic, maar ook voor medische doeleinden. Waardoor het onderzoek naar synthetische kinine in een stroomversnelling kwam. In 1944 kwam de synthetische kinine op de markt en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt om sommige tonics te maken.
welke tonic past bij welke gin
Je kunt natuurlijk elke tonic bij elke gin gooien. En waarschijnlijk zul je ook denken ‘lekkere G&T’. Maar wat als je een heel klein beetje aandacht geeft welke tonic je bij welke gin schenkt en je denkt ‘wat een fantastische G&T!’.
Smaken verschillen
Grofweg delen we de tonic in in drie categorieën: neutrale tonics, aromatische tonics en fruitige/florale tonics. Voorbeelden van neutrale tonics zijn onder andere: Double Dutch Indian tonic, Fever-Tree Indian tonic water, Loopuyt tonic en Thomas Henry tonic water. Aromatische tonics zijn bijvoorbeeld: Double Dutch cranberry & ginger tonic, Fentimans botanical tonic water, Fever-Tree Mediterranean tonic water en Three Cents Aegean tonic. Fruitige/florale tonics zijn bijvoorbeeld: Fever-Tree Elderflower tonic water, Indi Botanical tonic, Schweppes pink pepper tonic en de Thomas Henry Cherry Blossom tonic.
Natuurlijk is het belangrijkste dat JIJ het lekker vindt. Vind je tonic X het allerlekkerst bij je gin? Top! Dan moet je dat vooral doen. Maar heb je nog geen idee, dan kan het volgende schema een beetje houvast bieden.
- Gins die heel hoog zitten in kruidigheid/complexiteit en/of citrus >> Aromatische tonics
- Gins die gemiddeld zitten qua kruidigheid, citrus, zoet en floraal >> Neutrale tonics
- Gins die hoog zitten qua floraal en/of zoet >> Fruitige/Florale tonics
Voorbeelden van deze gins op dezelfde volgorde als hierboven:
- Aviation American Gin, Copperhead Gin, Damrak Gin, Opihr Oriental spiced London dry gin of Strange Donkey Gin
- Beefeater Gin, Loopuyt Gin, Bombay Sapphire, Hendrick’s Gin
- Filliers Dry Gin 28, Nolet’s Dry Gin, Wenneker Elderflower Dry Gin
Het is natuurlijk ondoenlijk om voor alle gins die er bestaan hier een overzicht te geven. Vraag aan je slijter of hij weet in welke smaakcategorie de gin valt of kijk op de site van het merk of ze een tonic adviseren als perfect serve.
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie