Korte broek, sneakers, camera in de aanslag: we gaan wadlopen van op Ameland! :D Onder begeleiding van Harmen Wijnberg (van Wijnbergwadexcursies) gingen we met z’n 6-en het wad op. En wordt ons gelijk duidelijk gemaakt door Harmen dat we niet gaan wadlopen, maar een wadexcursie gaan doen. Wadlopen is namelijk naar een eiland toelopen vanaf het vasteland.. Weer wat geleerd! Hij kent het wad duidelijk op zijn duimpje, want hij heeft er goed de vaart in, straks komen we nog uit in Friesland… ;) 

Mooie lijst

UNESCO, de natuur- en cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, heeft de Waddenzee eind juni 2009 op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Daarmee staat de Waddenzee op gelijke voet met wereldberoemde natuurwonderen als de Grand Canyon in de Verenigde Staten en het Great Barrier Reef in Australië, die eerder al door UNESCO tot Werelderfgoed zijn uitgeroepen. Een mooie lijst als je het mij vraagt!

Groter dan je denkt

Het Werelderfgoed Waddenzee beslaat het Nederlandse en Duitse deel van de Waddenzee. Dat is een gebied van bijna 10.000 vierkante kilometer langs een kuststrook van zo’n 400 kilometer. De Waddenzee heeft al meer dan 20 jaar een beschermde status; het Duitse Waddengebied is Nationaal Park en de Nederlandse Waddenzee een beschermd natuurmonument.

Waddenzee werelderfgoed

Bron: http://www.waddensea-worldheritage.org/nl/waddenzee-werelderfgoed

Waddenzee werelderfgoed

Bron: http://www.waddensea-worldheritage.org/nl/waddenzee-werelderfgoed

Even snacken

Omdat het Amelandse wad zo’n gevarieerd natuurgebied is, is er een enorme diversiteit aan planten, vogels, schaal- en schelpdieren en vissen. Voordat we op het echte wad staan moeten we nog door een enorm veld met zeekraal en lamsoor ‘stampen’. Misschien ligt het aan mij, maar ik dacht gelijk aan een gintonic! Dus heb ik wat lekkere verse zeekraal meegenomen voor thuis! :D Eerste snack al in de pocket!

Wadlopen op een Unesco Werlderfgoed

Maar er is nog veel meer eetbaars te vinden op het wad; er is jaren geleden geprobeerd om mosselen te kweken, maar dat is jammerlijk mislukt. Maar je vind nog wel overal grote bergen met mosselen en Japanse oesters (invasieve soort gemigreerd uit Zeeland) die je ook gewoon rauw kunt eten!

Wadlopen op een Unesco Werlderfgoed

En ik ben natuurlijk een bikkel *kuch* dus zelfs ik heb mosselen en oesters geproefd!

Wadlopen op een Unesco Werlderfgoed

Verder kan je heel gemakkelijk kokkels vinden in het zand. Harmen liet ons een handige techniek zien hoe je zonder gereedschap kokkels kunt openmaken. Handig! En ze smaakten zelfs een beetje naar komkommer. Goed te doen! :P

Jutterskuur

Na de wadexcursie gingen we met Harmen mee naar zijn huis waar hij achter in de tuin een heuse Jutterschuur heeft gebouwd, vol met aangespoelde netten, boeien, helmen, een rugbybal en twee opgezette zeehondjes.. Je kan het zo gek niet bedenken of het hangt, ligt, staat in en op het huisje.

Wadlopen op een Unesco Werlderfgoed

Bron 4 foto’s: http://www.wijnbergwadexcursies.nl/

Er was ook een plank met allemaal Pleistoceen materiaal, dus dat vond ik gelijk interessant! Harmen heeft nog nooit iets op het strand gevonden (zoals hier in Zuid-Holland wel kan), deze botten heeft hij van bevriende vissers gekocht/gekregen. Ik kon hem zelfs (met een hulplijn; thanx Jerry ;) ) nog helpen met de determinatie van een opperarmbeen van een zeehond! :)

Wadlopen op een Unesco Werlderfgoed

Wad’n heerlijke ochtend/middag zo op het wad! Wandelen, eten, leren over het Unesco Werelderfgoed.. Ik kan het iedereen aanraden! :D


Ook leuk om te doen in Nederland:

Disclaimer: Deze perstrip werd mogelijk gemaakt door de Provincie Fryslân.