Traquair House – Slapen in een echt Schots landhuis (inclusief eigen brouwerij!)

Wanneer de laatste bezoekers Traquair House verlaten, wordt het oudste continu bewoonde huis in Schotland voor heel even jouw domein. Dit is geen gewone Bed & Breakfast; maar een hele bijzondere. Inclusief eigen Traquair House Brewery! Als het goed genoeg is voor Mary Queen of Scots, dan ook voor mij. 🙂 De Scottish Borders (zo heet dit gebied) wordt vaak gemeden door toeristen die een rondje Schotland doen. En dat is heel erg zonde. De glooiende heuvels met eindeloze bossen en karakteristieke dorpjes zijn nog niet overspoeld door toeristen, wat het een bijzonder gedeelte van Schotland maakt. 

Traquair House - Slapen in een echt Schots landhuis (inclusief eigen brouwerij!)

Traquair House

Maar terug naar het Traquair House. Op een paar mijl van het dorpje Innerleithen staat al ruim 900 jaar Traquair House statig te zijn. Er wordt zelfs gezegd dat dit het oudste continu bewoonde huis in Schotland is. Als sinds 1491 woont de Stuarts familie hier en hun aanwezigheid is in elke kamer te voelen. Elke centimeter van dit huis, elke fascinerende foto, elk glorieus stukje antiek, elke krakende vloerplank en versleten stenen trap vertelt een verhaal. Hier slapen en ontbijten is een bijzondere ervaring.

Traquair House Traquair House Traquair House

Voor het huis is ook een ‘wine glass lawn’, een oprit in een vorm van een wijnglas! Zien jullie het ook?

Traquair House - wine glass lawn

Mary Queen of Scots

Misschien zal ‘ons Ollanders’ de naam Mary Queen of Scots niet zoveel zeggen, maar Mary was was koningin van Schotland van 14 december 1542 tot 24 juli 1567. Toen zij zes dagen oud was werd zij al koningin, als gevolg van de dood van haar vader na de Slag bij Solway Moss. Mary is misschien de bekendste Schotse monarch, deels wegens haar tragische levensgeschiedenis en haar einde op het hakblok. Als koninklijk jachtslot sliepen er op Traquair House maar liefst 27 Schotse koningen en koninginnen. De 4e Laird van Traquair, John Stuart, werd in 1565 hoofd van de lijfwacht van de koningin en de Stuarts van Traquair bleven daarna nog vele eeuwen trouw aan de Stuart-monarchie. In augustus 1566 nodigde de Laird Mary en haar man Darnley uit op Traquair en bracht Mary haar 3 maanden oude baby James (de latere James VI van Schotland en I van Engeland) mee. Het huis bevat nog steeds veel items van Mary, waaronder haar bed, de wieg van James, haar rozenkrans en kruisbeeld. Deze zijn in een apart ingerichte tentoonstelling allemaal te bewonderen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Traquair House (@traquairhouse) on

the Bear Gates

Als je het terrein van Traquair House betreed, doe je dat via een zij-ingang. De hoofdingang is namelijk al sinds 1745 afgesloten met een groot hek met daarop twee beren – The Bear Gates. Bonnie Prince Charlie, de graaf van Traquair, reed toen de poort uit om te roepen: “dit hek zal niet worden heropend totdat een Stuart-koning in Londen zal worden gekroond!” en omdat dat nooit gebeurd is , is de poort sinds die dag gesloten.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emma Winning☕?? (@emmawinningruns) on

De tuin

Niet alleen het huis is bijzonder, ook de bijbehorende tuin is prachtig. Verdwaal door het enorme doolhof, knuffels met geitjes, voer de kippetjes en kriebel het huisvarken. Blijf je hier slapen, dan kun je op aanvraag ook gebruik maken van de eigen tennisbaan.

Traquair House maze Traquair House garden Traquair House garden Traquair House garden

Bed & breakfast

Er zijn drie kamers te huur in Traquair House. De witte en blauwe kamer bevinden zich op de begane grond in de 17e-eeuwse vleugel, dicht bij de salon. De roze kamer is op de eerste verdieping van het originele huis, met uitzicht op het doolhof. Wanneer je de sleutel omdraait waan je je direct in een scène van Sense and Sensibility of Jane Eyre. Een enorm blauw hemelbed, porseleinen servies en theekopjes, zware gordijnen met ruffelrandjes en een boeket verse bloemen. Ik voel me echt de Lady of the House; hier kan ik wel aan wennen!

Traquair House Bed & Breakfast
Het behang in de badkamer

Traquair House Bed & Breakfast Traquair House Bed & Breakfast Traquair House Bed & Breakfast

Als de bezoekers vertrokken zijn mag je op je eigen tempo gebruik maken van de salon; in de Chinese lak kast zit vernuftig een koelkastje verstopt met koude Traquair biertjes, je mag de open haard aansteken als je dat wilt en je neervlijen op de imposante chaise longues.

Traquair House Bed & Breakfast

Cocoonen in je hemelbed

Het blijft een B&B, dus voor een avondmaal zul je toch naar het dorp moeten. Wandelen zou kunnen op een mooie zomeravond, maar je bent toch wel snel een half uur aan het trippelen over een weg zonder voetpad en verlichting. Ik koos ervoor om bij de lokale supermarkt wat lekkere dingetjes te kopen en heerlijk in mijn hemelbed te cocoonen. Prima voor een avond, maar als je hier langer verblijft is het feit dat er op korte loopafstand geen restaurant zit wel een nadeel.

ontbijttijd

Het ontbijt wordt geserveerd in de Still Room, een ruimte die gevuld is met het oude servies van het huis. Heel gek om er nu te ontbijten, terwijl ik hier gisteren met andere bezoekers de brocante eierdopjes in de vitrine heb bewonderd. Het ontbijt is a la carte, natuurlijk ook niet nodig om voor drie kamers een buffet neer te zetten. Warm toast met boter, huisgemaakte marmelades en honing van eigen bijen staan al voor me klaar. Mijn keuze voor het ontbijt moest ik de avond ervoor al doorgeven, dus geen verrassingen hier. Bij een overnachting inbegrepen zit ook een Full Scottish Cooked Breakfast als je daar zin in hebt, maar ik moet bekennen dat de liefde die traditie aan mij voorbij is gegaan.. 😉 Maar een heerlijk omeletje sla ik zeker niet af.

Traquair House - Breakfast in the Still Room Traquair House - Breakfast in the Still Room Traquair House - Breakfast in the Still Room Traquair House - Breakfast in the Still Room

Traquair House Brewery

Nog een rede waarom dit ‘mijn’ kasteel is: ze hebben een eigen brouwerij! De brouwerij was oorspronkelijk een 18e eeuwse brouwerij die bier produceerde voor de huis- en landgoed arbeiders. Op een onbekend moment werd de productie gestaakt, maar alle ketels en toebehoren bleven in de kelder staan. In 1965 kwam Peter Maxwell Stuart, de 20e Laird van Traquair, de spullen weer tegen in de kelder en startte de brouwerij opnieuw op met de originele ketels en zelfs de originele 200 jaar oude houten fermentatievaten van Russisch ‘memel’ eiken. Traquair is daarna onder andere erkend als een pionier van het micro-brouwen in Groot-Brittannië door de CAMRA (Campaign for Real Ale). Na de dood van Peter Maxwell Stuart in 1990 heeft zijn dochter, Lady Catherine Maxwell Stuart, het beheer over de brouwerij overgenomen. Traquair House Brewery heeft nu twee fulltime brouwers in dienst die twee keer per week brouwen met een wekelijkse productie van ongeveer 500 gallons (2300 liter). Dit komt neer op ongeveer 250.000 flessen per jaar en hiervan wordt 60% geëxporteerd naar de VS, Canada, Japan, Italië, Denemarken, Finland en Zweden.

Traquair House Brewery Traquair House Brewery Traquair House Brewery Traquair House Brewery Traquair House Brewery

De bieren die worden gebrouwen zijn: de The Traquair House Ale (7,2%), de Traquair Jacobite Ale (8%) is gekruid met koriander en gebaseerd op een recept uit de 18e eeuw, de  Traquair 160/- Vintage Ale (9,5%) en ze brouwen de Traquair Bear Ale (5%) is het lichtste bier in het assortiment en wordt ook in Edinburgh bij verschillende cafés van tap geschonken.

Traquair House Brewery - Traquair House Ale

Er is een heel interessant filmpje online te bekijken uit 1975 waarbij Peter Maxwell Stuart vertelt over het ontstaan van de Traquair House Brewery.

ook voor een nachtje de Lady/Lord of the House zijn?

De prijs voor een nachtje weelde is niet goedkoop, voor twee personen inclusief Full Scottish Cooked Breakfast (maar je mag ook iets anders kiezen) betaal je £220.00 per nacht. Maar dan slaap je ook echt ergens bijzonder.


KOOP HIERONDER ALVAST TICKETS VOOR ANDERE
BEZIENSWAARDIGHEDEN EN EXCURSIES IN SCHOTLAND

 


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


ZIN IN NOG MEER SCHOTLAND? ↓

Voor dit artikel ben ik door VisitScotland uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments Voeg uw reactie toe

  1. FabulousHeidi schreef:

    Wauw Jody wat gaaf dat je hier mocht logeren! Wat ziet het er bijzonder uit allemaal en wat een geschiedenis (ik hou er van om te lezen). De brouwerij is natuurlijk ook helemaal te gek (haha en jouw ding). Zeker een dingetje dat je niet even naar een restaurantje kan gaan maar ik kan me voorstellen dat het voor een nachtje niet zo heel erg is (aka supermarktje). De prijs valt me nog mee voor zo’n ervaring. Heerlijke review!

    1. Ongewoon lekker schreef:

      Dankjewel Heidi! Was inderdaad een hele bijzondere ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.